Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Jogos ez a megbélyegzés?

Jogos ez a megbélyegzés?

Figyelt kérdés

Minap a kutyafuttatóban az egyik srácot megdicsértem, hogy milyen ügyes, hogy egy mentett kutyát így meg tudott nevelni (kb 8 hónapja van nála). Aztán elkezdtünk beszélni arról a többiekkel, hogy kinek honnan van a kutyája és mikor rám került a sor, én elmondtam, hogy tökre tisztelem azokat, akik mentenek, ám én jelenlegi helyzetem szerint nem lennék erre képes, mert alapvetően nem tartom magam egy túlzottan türelmes embernek, eléggé élénk vagyok, és emiatt is fizetek inkább egy törzskönyves, leinformálható kutyáért, amiről tudom, hogy stabil lesz az idegrendszere és könnyű lesz vele dolgozni, akár versenyeken is. (Ahogy tapasztaltam eddig, hiába nevel jól bárki egy kutyát, sajnos az idegrendszeri dolgokat nem lehet nagyon korrigálni, főleg a szaporítótelepről jövő kutyáknál, és sajnos így látszik a különbség, ez az, amivel én például gördülékenyen nem tudnék együtt élni - ezt magamban gondolom, ezt nem mondtam nekik). Na a lényeg, hogy azóta ki vagyok nézve, hogy fizessek akkor csak a kutyáért és azóta pedigrésnek hívnak. Pedig nem ítéltem el azokat, akik mentenek kutyát, sőt...

Igazából már bánom, hogy elmondtam nekik, vagy egyáltalán hozzászóltam a témához. Normális ez a megbélyegzés, illetve a vásárlás meg a mentés ekkora kontrasztja?

2020. jan. 17. 11:55
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
21%

Nyilván nem egy alom, de gondolod, hogy aki így csinálja, annak nincsenek jó ismerősei, akikkel lepapírozza az álcát? Szépek azok a díjak, van az a pénz... Kétlem, hogy ezt látják a gazdijelöltek. Nem egy cikk ír arról is, hogy állatorvosok közt is van, aki belemegy ilyenbe. Elkapni, büntetni nehéz. Szóval én remélem, hogy tényleg minden oké lesz a te kutyáddal, de rajtad is múlik. A mentettekkel is igazából meg kell találni az őket nyitó kulcsot, és onnantól minden működik.

Még annyit hozzátennék, hogy ugye aki nem ért a kutyákhoz, az nem ismer minden genetikai lehetőséget. A Border Collie Fajtamentő egyesületnél volt egy vak dupla merle kutya, aki persze el is pusztult, idegrendszere valóban nem volt rendben, de kölyökként biztosan cuki volt. Na most a dupla merle pont ilyen kockázat, nem szabad két melre kutyát pároztatni, pont ezért, de te, laikus, ezt tudnád, ha nem olvastál róla valahol (akár itt most, hogy leírtam)? Lehet, hogy te csak egy cuki kölyköt látnál, jónak tűnő helyről, aki ismeri, nemhogy nem hozza el, de jelenti is az ilyen esetet valahol, ahol rá tudnak nézni a "tenyésztő" körmére, de aki nem ismeri, az gyanútlanul megveszi a kicsit, aztán jönnek a bajok.

2020. jan. 17. 12:48
 22/40 anonim ***** válasza:
0%

Jaj, engem amúgy nem érdekel, ki mennyi pénzért vette a kutyáját, jól keresek, én pont ilyen kutyát akartam, mint a mentettkém, ráadásul nagyon jó látni, mit lehet kihozni belőle, mi minden van benne.

Ne bélyegezz meg másokat, és nem kapsz viszontmegbélyegzést, ennyi. Előlegezd meg a bizalmat a máshonnan jött kutyáknak is, aztán úgyis látod, milyenek. Én azt látom, hogy némelyik többedik kutyás sem ért jobban a kutyájához, mint én a mentett elsőmhöz, sőt, van, amelyik neveletlenebb, mert ráhagyják (főleg az idősebbek).

2020. jan. 17. 12:55
 23/40 anonim ***** válasza:
100%
Mindenki olyan kutyát tart, amilyet akar, nevetséges bárkit is kiközösíteni ilyenért.
2020. jan. 17. 13:04
 24/40 anonim ***** válasza:
30%
Eléggé elitista benyomást kelthettél ezzel a pár mondattal, azt érezhették lenézed a mentett kutyákat. Lehet csak ellened irányul ez a hozzáállás nem a törzskönyves kutyák ellen.
2020. jan. 17. 13:16
 25/40 A kérdező kommentje:
Azzal vagyok elitista, hogy valakit méltatok amiatt, hogy milyen ügyes, hogy a rossz helyről mentett kutyájából ilyen jó kutyát faragott és azt mondom, hogy nekem ehhez nem lenne így türelmem, meg a versenyek miatt olyan társat néztem ki inkább akiről 80%-ban tudom, hogy hogyan fog teljesíteni?
2020. jan. 17. 13:20
 26/40 anonim ***** válasza:
94%

Nem jogos! Azért nem jogos, mert nem arról van szó hogy lenézed őket, és neked csak különleges törzskönyves kutya jár, hanem azért nem volt jogos, mert te tiszteled becsülöd az ilyen embereket, és tisztában vagy a saját határaiddal. Azért a véleményedet is jó elmondani, nem csak magadban tartani, lehet talán nem így gondolkoztak volna.

Ez kb. olyan mintha egy törékeny lány azt mondaná a tűzoltóknak, hogy én tisztelem hogy ha kell zsákokat pakoltok a gáton, de én tudom magamról, hogy nem bírnám, és sajnos előfordul a zsákok adottságából, hogy nem mindegyik zsák van erősen szőve, szimbolikusan az idegrendszeri gyengeségre értendően, és nem bírnám a sok zsák közepe közül kiszedni azt az egyet, hogy mentsem ami menthető, és ne legyen gátszakadás.

Remélem érthető volt hogy teljesen jogos és tisztelni való hogy ismered a határaid, és adott szakmába tartozó állatok biológiai adottságait.

Én is olyan vagyok hogy amit tudom, hogy nem bírok, ott nem is fogok ténykedni, mert azzal nem csak a másiknak ártanék, hanem saját magamnak is. És itt te elsősorban a mentett kutya érdekeit nézted, és ez szép.

Ha tudod, bírod, szereted is,megvan minden adottság nem csak lelki, fizikai, hanem környezeti, és környezeti támogatás is, segítesz, ha tudod magadról, hogy ezzel csak hátráltatnál és nem segítenél, ezért egy köztes utat választasz,amivel közvetetten segíthetsz, és ezen helyzetbe a jó példával. Mi a jó példa? Azon emberek felé, akik tudják, hogy nem bírnák, és ennek ellenére csinálják, vagy a helyes állattartással, mivel nem adsz támogatást a szaporítóknak, és a helyes állattartással mert felelősségteljesen biztosítva vannak már vétel előtt az állat szükségletei előre, és orvosi költségei, és helyes állattartással, mert megbecsülöd a profi és igazán hivatástudatú tenyésztőket, akik jogosan kérnek több pénzt és jogosan csekkolják előtte a környezetet az új gazdit ezzel biztosítva az utódok jó helyét, és tudnám sorolni.

Ne foglalkozz az ilyen véleménnyel.

2020. jan. 17. 13:32
 27/40 anonim ***** válasza:
18%

Haljak meg, ha értem ezeket a kutyásokat.

Mindig azt hallgatja az ember, hogy szaporító így, szaporító úgy. Már ettől agyhúgykövet kapok, hiszen a "szaporítók" többsége teljesen normális ember, teljesen normális kutyával és kölykökkel, és nem abból él, hogy "szaporít" (míg a kenneles az igen). Most meg hirtelen az a baj, hogy valaki kennelből vesz kutyát?

Én sem valószínű, hogy kínlódnék mentett kutyával, hacsak nem kimondottan ő választ ki engem és szeret az első perctől. Nem küzdenék egy kutya vagy bármilyen állat kegyeiért.

2020. jan. 17. 13:32
 28/40 anonim ***** válasza:
78%

22-es a szaporító abból él, hogy szaporítja a kutyákat, és leszarja hogy bírja e az állat vagy sem, törzskönyv nélkül próbálja potom pénzért eladni, orvosi ellenőrzés nélkül, akinek kennel van, a tenyésztő, aki a magzati kortól fogva az utolsó penny-ig minden orvosi ellenőrzést kifizet, alap oltást, féregtelenítést lerendez, nem csak a jó genetikát, de a felelősségteljes nevelést is fizeti majd a gazdi, mert nemcsak törzskönyvet ad, hanem orvosi kis könyvet is a kutya mellé, diszplázia szűrés eredményét, ha olyan fajtájú, és stb és stb, oda készíti előre az asztalra a gazdinak, ők a felelősségteljesek nem a szaporítók. A tenyésztők azért tenyésztők mert értik és tudják is minden olyan dolgot, amit egy szaporító nem.

Egy tenyésztő nem fedezteti agyba főbe a tenyéssz párokat.

2020. jan. 17. 13:52
 29/40 anonim ***** válasza:
36%
Nem írom, hogy jogos vagy nem jogos, mert ez nem így működik. Gondolom azzal (akaratodon kívül) megsértetted a gazdikat, hogy a tenyésztős kutyádat könnyű nevelni, tudod mire számíts, míg egy mentett kutya bizonytalan, nehezebb kezelni stb. Ezt 2 féle képpen lehet felfogni. 1. Felnézel rájuk, hogy mennyire türelmesek, mennyire jól nevelnek, értenek hozzá. 2. Inkább pénzért veszel egy kutyát, minthogy ments egyet, annyi pénzből meg szerintük több kutyát tudnál menteni, de neked nem kell annyi nyűg. Lenézed a mentett kutyákat és gazdikat, mert szerinted nem stabil idegrendszerűek, nehéz velük bármit is kezdeni, több türelem kell hozzájuk, nem olyan jók, mint a te ilyen olyan díjas, kitűnő alomból származó kutyád. Én megértem, hogy nem akartál rosszat mondani, de ha belegondolsz, könnyen félre érthető, pláne úgy, hogy a kutyádat agyba-főbe dícsérted, csak azért mert tenyésztőtől való, stabil, kiszámítható. Tehát, ha a kutyádról így vélekedsz, akkor az ő szemszögükből ez úgy jött le, hogy a mentett kutya instabil idegrendszerű, kiszámíthatatlan, nevelhetetlen. Beszéld meg velük, hogy nem úgy gondoltad és legközelebb ne két értelműen fogalmazz.
2020. jan. 17. 14:00
 30/40 anonim ***** válasza:
90%
Akkor legközelebb mondd azt, hogy tiszta lappal akartál kezdeni egy tisztázott hátterű kölyökkel. Szaporítóst nem szeretnél, menhelyen kevés a kölyök. Amik még vannak mentett kölykök, azoknak valószínűleg egy idegi romhalmaz az anyja, mert ki tudja mióta kóborolt. Tanulmányok vannak róla, hogy a genetikán túl az anya viselkedése milyen fontos befolyással bír a kölykök személyiségének kialakításában.
2020. jan. 17. 14:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!