Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szobatiszta kutya újra bepiszk...

Szobatiszta kutya újra bepiszkít. Miért csinálja? Mit csináljak hogy újra szobatiszta legyen?

Figyelt kérdés

Kb. fél éves korára vált teljesen szobatisztává. Nagyon nehéz folyamat volt ezt elérni, elég makacs fajta. Végül odáig jutottunk, hogy eleinte a kutyapelenkára járt, végül rászokott, hogy mikor ki kellett mennie odaült az ajtó elé, kapart rajta egyet és azonnal ki is engedtük. Majdnem egy évig ez így működött, de pár hete bepisilt és bekakilt a nappali szőnyegére. Majdnem egy hétig "szobafogságban" volt, azaz nem jöhetett be a lakásba csak az előtérben tartózkodhatott. (Régen végül a kizárás vezette rá a szobatisztaságra.) Utána újra szabadon járhatott a lakásban, de pár nap múltva arra ébredtem, hogy az ágy mellett ott hagyott egy adag kolbászt. Ezt újabb 5 nap kizárás követte. Utána az következett, hogy csak felügyelettel tartózkodhatott bent, tehát éjjelre vagy ha nem voltunk itthon kizártuk az előszobába. Ma délután itt voltam így beengedtem, nem tudom mikor csinálta, de ismét a nappali szőnyegén otthagyott egy adagot. Végül megelégeltem a viselkedését és a kutyaszart odaraktam a fekhelyére. Egy ideig nagyon csúnyán nézett rám és kerülhette, végül most láttam, hogy odafeküdt mellé.

Miért csinálja ezt? Mit csináljak hogy újra szobatiszta legyen?

2019. nov. 19. 00:20
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:
Ezt mire alapozod? Egészen 3 héttel ezelőttig miért végezte kint akkor a dolgát mikor kivittem? Miért ugrott fel hirtelen, mikor pisilnie/kakilnia kellett és rohant az ajtóhoz? Volt mikor hánynia kellett és azt is visszatartotta, szaladt kifelé? Ez puszta véletlen lenne? Érdekes mit ne mondjak...
2019. nov. 19. 14:10
 22/28 A kérdező kommentje:

És akkor kérlek azt is írd már meg hogy tanítsam szobatisztaságra, köszönöm! Az én módszerem régen: Mikor láttam, hogy bent akar, akkor vittem ki azonnal, mikor nem voltunk itthon rápisilt/kakilt a pelenkára /ez fél éves korig/. Utána a pelenkát elhagytuk, mivel már nem használta, így reggel munkába indulás előtt kivittem, megvártam míg pisilt/kakilt, majd mikor hazaértem rögtön vittem ki pisilni/kakilni. Később ezt váltotta az, hogy 3-4 óránként kivittem és emellett ha kellett neki akkor jelezte és ki lett engedve.

Tehát ha ez a rossz módszer mi a jó?

2019. nov. 19. 14:24
 23/28 anonim ***** válasza:
87%
A rendszer a kulcs. Te is úgy működsz, hogy adott időben csinálod a dolgaid, napi rutin, eszel, ürítesz; ez nála sem másképp működik. Adott időkhöz kell szoktatni, az étkezéséhez igazítva; az alvás és munkaidőtöket is kalkulálva (azt gondolom kertes házban laktok nincs konkrét séta idő). Az, hogy kiengeded az neki mozgás, nem feltétlen köti az ürítéshez.
2019. nov. 19. 15:03
 24/28 A kérdező kommentje:

Én is így gondolom, a rendszer elengedhetelen. Éppen ez az oka, hogy megvan a napi rutin: reggel öntök neki tápot, majd utána indulás előtt kiviszem a kertbe, megvárom hogy pisiljen. Utána míg meg nem jövünk alszik/játszik (feltehetően csak alszik), majd mikor megérkezek azonnal kiviszem pisilni. Ezután játszunk. Mindig 6-koz kapja a vacsoráját, utána kicsit pihen és újra kimegyünk, végül lefekvés előtt még egyszer kiviszem. Ezek között szokott ő magától jelezni, hogy ki akar menni. Ekkor nem feltétlen pisilnie/kakilnia kell, hanem sokszor csak kiül a teraszra és szimatolgat a levegőbe vagy szaglászik az udvaron. Ez egy évig működött. Ha a véletlenen múlt volna, hogy épp bent jön rá az inger vagy kint kizártnak tartom, hogy egy évet kibírt volna úgy, hogy egyszer sem végzi bent "véletlenül" a dolgát. Tegnap a vacsorája után még a konyhában pakolásztam, ekkor vettem észre hogy leguggol, ezért rászóltam és kiengedtem. Utána bejött, majd később még kimentem vele de akkor csak pisilt. A nappaliban ezidő alatt nem voltam, így 9 körül vettem csak észre a nappaliban a kutyaszart. Tehát én továbbra is tartom magam ahhoz, hogy megtanítottam neki a rendet, hisz ha nem így lenne akkor egy év alatt be-becsúszott volna egy egy sárga folt vagy csomag a szőnyegre és nem az elmúlt 3 hétben heti 1 alkalommal történnének csak véletlenek. Ezért is engem az érdekelt volna, hogy mi okozhatta nála ezt a rendszerfelborulást.

Ellenben te azt írtad, hogy nem tanítottam meg a kutyámat a szobatisztaságra. Ezért kérlek írd le, hogy kell megtanítani. Köszönöm!

2019. nov. 19. 15:23
 25/28 anonim ***** válasza:
31%

A biztonság kedvéért egy kivizsgálás nem ártana neki, tényleg csak hogy ezt a lehetőséget kizárd, viszont ha mégis egészségügyi eredetű, akkor minél előbb elkezditek a kezelést, annál jobb.

Egy másik oldalról közelíteném meg a dolgot, miért javaslom ezt. Én emberként ugye piciként megtanultam a szobatisztaságot. Nem volt gondom vele addig, amíg a testem nem kezdett el megnyúlni, voltak helyzetek, amikor egyszerűen becsurgattam, hiába igyekeztem, nem tudtam visszatartani. Akkor elvittek kivizsgálásra, és kiderült, hogy a húgycsövem nem követte le a növekedést, és rövidebb maradt. Kaptam kezelést, a probléma megoldódott. Egyéb betegségre utaló jelek nem voltak, szóval felfázás például, mégis egészségügyi eredetű volt az ok.

Nem mondom, hogy a kutyádnál is ez van, de simán lehet egészségügyi vonatkozása úgy, hogy látszólag egészséges. Abból, hogy megnézeted, minden biztosan rendben van-e, bajt nem csinálsz, az eredménytől függően meg tudsz továbblépni.

2019. nov. 19. 15:38
 26/28 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm!
2019. nov. 19. 15:48
 27/28 anonim ***** válasza:
100%

Ha biztonságos az udvar akkor felszerelhetsz egy kutya ajtót. Így bármikor ki tudna menni az udvarra, nem kellene neki jelezni ha levegőzni akar.

A másik ami eszembe jutott, hogy akkor nem kakilt be amikor egyedül volt, csak amikor te is ott voltál. Ennek biztos van jelentősége.

2019. nov. 20. 22:51
 28/28 A kérdező kommentje:

A kutyaajtó már nekem is eszembe jutott, de két okból sem lehetséges. Egyrészt csak bérlem a házat, a tulaj pedig nem örülnek, ha beleraknék az ajtóba egy ilyet. Másrészt az udvar a ház és az utca között van, a kerítésen belátni és nem is olyan magas a kerítés. Attól félnék, hogy esetleg valakinek megtetszene és magával viszi. A fővárosban egy közelepesen forgalmas utca, mentem már ki arra, hogy csalogatták a kerítéshez mikor kint hagytam pár percre egyedül.

Szerintem is velem lehet összefüggésben. Most fokozottan figyelek rá, hogy kiderítsem mi váltja ki :)

2019. nov. 22. 10:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!