Szobatiszta kutya újra bepiszkít. Miért csinálja? Mit csináljak hogy újra szobatiszta legyen?
Kb. fél éves korára vált teljesen szobatisztává. Nagyon nehéz folyamat volt ezt elérni, elég makacs fajta. Végül odáig jutottunk, hogy eleinte a kutyapelenkára járt, végül rászokott, hogy mikor ki kellett mennie odaült az ajtó elé, kapart rajta egyet és azonnal ki is engedtük. Majdnem egy évig ez így működött, de pár hete bepisilt és bekakilt a nappali szőnyegére. Majdnem egy hétig "szobafogságban" volt, azaz nem jöhetett be a lakásba csak az előtérben tartózkodhatott. (Régen végül a kizárás vezette rá a szobatisztaságra.) Utána újra szabadon járhatott a lakásban, de pár nap múltva arra ébredtem, hogy az ágy mellett ott hagyott egy adag kolbászt. Ezt újabb 5 nap kizárás követte. Utána az következett, hogy csak felügyelettel tartózkodhatott bent, tehát éjjelre vagy ha nem voltunk itthon kizártuk az előszobába. Ma délután itt voltam így beengedtem, nem tudom mikor csinálta, de ismét a nappali szőnyegén otthagyott egy adagot. Végül megelégeltem a viselkedését és a kutyaszart odaraktam a fekhelyére. Egy ideig nagyon csúnyán nézett rám és kerülhette, végül most láttam, hogy odafeküdt mellé.
Miért csinálja ezt? Mit csináljak hogy újra szobatiszta legyen?
Talán kipróbálhatnád.
Kizárod egy fél órára ha beszarik vagy bepisil akkor stresszes sztem.
Akkora blődségeket írsz, hogy az fáj!
A benti kutyákat soha nem szoktatjuk pelenkára 1 percre sem.
A szobatisztaságra úgy neveled, hogy rendszeres időközönként kiviszed, először gyakrabban, majd beállsz egy napi 3-4 alkalmas rendszerre.
A kutyát nem bünteted a balesetek miatt, hacsak nem előtted csinálja.
A kizárást nem érti, mert egyáltalán nem tudja kötni ahhoz, hogy mit csinált rosszul.
13. Mint írtam szobatiszta volt teljesen! Mindenhova jön velünk, étterembe, cukrászdába, hotelszobába bátran bevittem, de még 5 órás autóutat és 6 óras vonatutat is be mertem vele vállalni, ugyanis biztos voltam benne, hogy nem pisil/kakil be és nem is tette. 1 évig!!! Most azonban (pár hete) már nem merném mivel nem vagyok benne biztos hogy nem tenné. Kérdés hogy mi nála ez a pálfordulás.
Ma megnéztem világosban a tegnapi tetthely nyomát, a fűben is volt kaki, tehát először kakilt kint mikor rászóltam és kivittem, majd utána bent is.
Akik ellenzik a kutyapelenkát: egy kiskutyától nem várható el, hogy 6-8 órán át tartogassa a pisit/kakit, így de, a szoktatásnál szükséges a kutyapelenka. Szerintem ezt a témát kár is feszegetni, hisze egy éve nem használ kutyapelenkát és azt sem tudja jelenleg mire való. Gondolom most jön az, hogy minek kutya annak aki 6-8 órát dolgozik és nincs otthon...
Akkor sem jó módszer, hogy "bármikor kimehet", ne mehessen ki bármikor. Én sem mehetek el bárhol pisilni egy nagyobb városnézés esetén, még a férfiak éppen elintézik egy fánál, de a nőknek macerásabb.
Ha volt olyan időszak, amikor bírta, és nem volt gond, arra kellene rájönnöd, hogy mi változott. Te ismered a körülményeket, a kutyádat. Lehet-e egészségügyi probléma? Lehet-e stressz? Bánthatták? Türelmetlenebb lettél vele? Volt másik kutyával konfliktusa?... stb.
Nem fogok tudni neked kész megoldást mondani így interneten keresztül, csak próbálok segíteni, hogyan találd meg a kiváltó okot, ha az megvan, arra már keresheted a megoldást. Az egészségügyi probléma kiszűrésére érdemes megnézetni állatorvossal.
Köszönöm a tippeket! Ebben teljesen igazad van, nem jó ez hogy bármikor kimehet. Erre eddig nem is gondoltam, mert olyan jól működött a rendszer egy évig.
Már sokszor átgondoltam mi váltohatott, de igazából semmi sem jut eszembe, egyik nap csak megtette, el sem akartam hinni. Miután megteszi nagyon bújóssá válik, mintha tudná hogy rosszat csinált (direkt). Tegnap pl. a dolgozóasztalomnál ültem ezért nem vettem lszre hogy a nappaliban mit művelt, viszont arra emlékszem, hogy míg máskor a helyén fekszik, tegnap odagubózott a lábamhoz a székem alá.
Egészségügyi problémára nem gyanakodnék, mert tegnap is mikor rászóltam vissza tudta tartani míg kiért, tehát lenne ideje kimenni. Stresszre sem gyanakodnék, ugyanúgy sokat játszunk, bántani nem bánthatta senki, mert nagyon figyelek rá. Új környezetben sem volt, legutóbb még októberben közepén voltunk ottalvósan idegen helyen, de akkor még tartotta a szobatisztaságát. Október 30-án történt az első "baleset" akkor pisi, kaki egymás mellé mielőtt lefeküdtem volna aludni, pedig közvetlenül előtte voltunk kint az udvaron. Azóta pedig minden héten megtette.
Ez baromság, hogy a benti kutyák pelenkára tanulnak! Honnan szedted ezt? A kutya azt tanulja meg, amit kicsinek a gazda tanít! Márpedig a pelenkával azt tanítod, hogy bentre ürítsen! És látom neked is gondot okoz az értelmezés, ezért segítek: ha a kutya bentre ürít, akkor nem szobatiszta!
Kiskorban is úgy tanítják az értelmes és tudatosabb emberek, hogy kellően sokat viszik ki a kutyát! Az 5. kutyám él bent, 6-8 hét alatt megtanulták mind a szobatisztaságot, visszaesés nélkül!
18. Nem mindegy milyen fajta a kutya. A szüleimnél van egy husky és egy francia bulldog, "anyósjelöltnél" egy border collie. A husky ugyan kinti, de a bulldog két hét alatt szobatiszta lett, a border néha bent van, de az se vizel be. :)
Az enyém éppen így néz ki : [link]
Itt pedig láthatod, hogy az intelligencija alapján a lista végén, a 135. helyen szerepel. ( [link] )
Ehhez képest nagyon büszke vagyok rá. Míg a huskynak ötször megmutattuk mi a pacsi és adta is, a border magától adott mindig is, addig az enyémnek hiába mutattam, néztem oktatóvideókat, hiába... végül 6 óra! folyamatos gyakorlás után sikerült rávenni, hogy felemelje a bal lábát. Azóta megtanulta a fekszik, ül, hozd a játékod, gyere ide, menj ki parancsokat, sőt az összes játékát névről ismeri (pl. ha mondod neki, hogy hozd a birkát/labdát/kötelet/lovat/teknőst/oroszlánt, stb. akkor odahozza gondolkodás nélkül). Ezen kívül sok kifejezést ismer, kb. kérsz vacsorát?
Minden nap gyakoroljuk a dolgokat, mivel roppant gyorsan felejt. Nemrég 3 napig nem kértem tőle hogy feküdjön le és fél órán keresztül értetlenül nézett rám, totál kiesett neki mi az. Végül sikerült újra helyrerakni a dolgot.
Mielőtt felmerült nem én vagyok rossz gazda, mivel régen egy yorkit tanítgattam, na neki se kellett sokszor megmutatni a pacsit és az ült, hamar megtanulta. Az én kutyám roppent nehéz eset, de ez ilyen fajta, így kár hasonlítgatnod azzal, hogy egy "normál" kutya mit mennyi idő alatt tanul meg. Ő nem egy "normál" kutya :)
A kutyapelenkás dolgot kutyaiskolából szedtem :)
"Jó-e a kutyapelenka?
Amennyiben a gazdi sokáig van távol, úgy hasznos dolog lehet. Viszont miután megtanítjuk neki, hogy a lakásban is elvégezheti a dolgát, így a teljes szobatisztaságot mindig késlelteti és hátráltatja, így ha lehet próbáljuk meg ne vagy csak az átmeneti időszakban használni."
Tehát nem értem mit rugózol ezen a pelenka dolgon vagy talán jobb dolgod híján idejársz kötekedni.??!
Én is segítek neked! A kutya évig kint ürített, 0/nuku kutyapelenka volt, érted???? Akkor most ő szobatiszta volt hogy kiment a kertbe vagy sem?
Megmondták, eltáncolták, elfütyülhetik, értsd már meg, a KUTYÁD NEM SZOBATISZTA, mert nem tanítottad meg neki.
Puszta véletlen, és a kutyád anyagcseréje, ami jelenleg befolyásolja, hogy hova piszkítson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!