Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szobatiszta kutya újra bepiszk...

Szobatiszta kutya újra bepiszkít. Miért csinálja? Mit csináljak hogy újra szobatiszta legyen?

Figyelt kérdés

Kb. fél éves korára vált teljesen szobatisztává. Nagyon nehéz folyamat volt ezt elérni, elég makacs fajta. Végül odáig jutottunk, hogy eleinte a kutyapelenkára járt, végül rászokott, hogy mikor ki kellett mennie odaült az ajtó elé, kapart rajta egyet és azonnal ki is engedtük. Majdnem egy évig ez így működött, de pár hete bepisilt és bekakilt a nappali szőnyegére. Majdnem egy hétig "szobafogságban" volt, azaz nem jöhetett be a lakásba csak az előtérben tartózkodhatott. (Régen végül a kizárás vezette rá a szobatisztaságra.) Utána újra szabadon járhatott a lakásban, de pár nap múltva arra ébredtem, hogy az ágy mellett ott hagyott egy adag kolbászt. Ezt újabb 5 nap kizárás követte. Utána az következett, hogy csak felügyelettel tartózkodhatott bent, tehát éjjelre vagy ha nem voltunk itthon kizártuk az előszobába. Ma délután itt voltam így beengedtem, nem tudom mikor csinálta, de ismét a nappali szőnyegén otthagyott egy adagot. Végül megelégeltem a viselkedését és a kutyaszart odaraktam a fekhelyére. Egy ideig nagyon csúnyán nézett rám és kerülhette, végül most láttam, hogy odafeküdt mellé.

Miért csinálja ezt? Mit csináljak hogy újra szobatiszta legyen?

2019. nov. 19. 00:20
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
89%
Már bocsánat, de én a helyében a párnádra raknám a kupacot, ha szerinted így kell szobatisztaságra szoktatni!
2019. nov. 19. 00:52
 2/28 A kérdező kommentje:

Nem így kell. Ő szobatiszta volt és hirtelen visszaszokott valamiért. De miért? Korábban akár 8-9 órán keresztül tartogatta hiába volt neki lent kutyapelenka, megvárta míg hazaér valaki és kiviszi. Elég valószínű, hogy direkt csinálja, hisz egészen eddig tudta, hogy bentre nem szabad. Talán dominálni akar? Mikor lebukik rögtön oson is ki és leül az ajtó elé, hisz tudja hogy rosszat csinált.

Mivel ő - feltehetően szándékosan - egyik reggel igen, majdnem a párnámra rakta a kupacot hiszen szinte az fejemmel egyfonalban bűzölgött az ágy mellett, így már mondhatjuk, hogy megtette amit kértél. Egyszerűen semmi sem segít.

Egyébként a mai eset előtt már egyszer leguggolt gyanúsan a szőnyegre, akkor szépen rászóltam, hogy nem szabad, azonnal szaladt is az ajtóhoz, hogy engedjem ki. Láttam, hogy a fűben bóklászik, így azt feltételeztem elvégezte a dolgát, majd bejött, valószínűleg utána csinálhatta.

Ha valakinek van jobb ötlete szívesen meghallgatom, de már nagyon bosszant a dolog.

2019. nov. 19. 01:03
 3/28 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem rendszerhez kellene szoktatni. A legtöbb kutya addig tartogatja amíg eljön a séta ideje, ami jó esetben minden nap ugyanakkor van. Így megtanulja és tudja hogy mikor tudja elvégezni a dolgát.

Szerintem nálatok ez a "kaparja az ajtót akkor kiengedem" dolog emiatt nem vált be. Továbbá szobába piszkítás lehet szeparációs félelem miatt is, amit a kizárással tápláltok is.

Kicsi az esély, de lehet egészségügyi probléma is az oka. Szóval először megkérdezném a dokit, aztán meg megnéznék pár részt a kutyasuttogós pasas műsorából. Ilyen esetről tuti van több rész is.

Esetleg kutyasuli, de nem tudom ott mennyire foglalkoznak szobatisztasággal.

2019. nov. 19. 01:14
 4/28 anonim ***** válasza:
82%
Mondjuk tanítani kéne nem kizárni.. ebből aligha tanul, hogy egy “baleset” után kizárod egy hétig
2019. nov. 19. 08:12
 5/28 anonim ***** válasza:
76%
Azt írod pelenkára szoktattad. Vagyis nem volt.szobatiszta, mert azt tanítottad, hogy bentre ürítsen! Márpedig ha te ezt tanítottad neki, miért is gond neked, ha ő ezt csinálja?
2019. nov. 19. 08:16
 6/28 anonim ***** válasza:
84%

A kizárást, ágybakakit marhára nem érti, hogy miért csinálod.

Ezzel nem fogsz elérni semmit.

2019. nov. 19. 10:03
 7/28 anonim ***** válasza:
86%
Kutyapelenkát szüntessétek meg. Vagy kakilhat odabent, vagy nem.
2019. nov. 19. 10:09
 8/28 A kérdező kommentje:

3. Köszönöm, belenézek! Igazán azért nem értem, mert eddig is teljesen rendszertelen volt hogy mikor vagyunk itthon és mégsem okozott neki gondot. Volt hogy elvittük magunkkal hotelekbe is mikor kirándulni mentünk és ott is ügyesen várt míg kimegyünk.

4. Hidd el, tanítva van! Nagyon okos kutya mivel minden nap sokat foglalkozunk vele. A szeparálás nem azt jelenti, hogy onnantól ott van egyedül, mivel az előszoba elég nagy, onnan nyílik a wc, fürdő is, sőt a dolgozósark is ott van. Talán ezért nem is érzi a büntetés súlyát, hisz hiába az elzárás ott vagyok vele. Azt olvastam ma hogy emiatt az elzárás nem jó, hisz nem érzi büntetésnek. Ehelyett nem szabad korlátozni hanem tudtára kell.hozni hogy haragszom és nem foglalkozni a jelenlétével. Sétálni ki kell vinni hogy elfáradjon, de ezalatt játszani, ölelgetni tilos. Kipróbálom.

5. Te nagyon nem értesz a kutyákhoz. A legtöbb benti kutya először pelenkán kezdi, mint te annak idején a bilin. Amint ment neki pelenkára rendszeresen, onnan max. 1 hét volt mire kiszokott.

A kakit levettem a fekhelyéről hamar beláttam hogy butaság csak hirtelen felindulás éa magatehetetlenség okozta. Kipróbálok az elzárás helyett más módszereket.

2019. nov. 19. 10:19
 9/28 A kérdező kommentje:
7. És hozzás hasonlökat kérném olvassák már végig amit írtam!!! Ha a kérdést sem olvassátok végig a válaszotok sem túl hiteles! Segítek: a szoktatás ideje alatt (első fél év) használtunk pelenkát. A legtöbben ezt csinálják akiknek benti a kutyájuk. Első lépés a pelenkára szoktatás, amint megvan onnan hamar kiszokik. Pelenkát nem használt már egy éve, ha most leteszem ráfekszik aludni!!! Kint a fűben pisilt, kakilt egy évig, jelezte ha ki kell mennie. Azaz de, szobatiszta (volt) mivel kiment éa a szándékát még jelezte is!
2019. nov. 19. 10:24
 10/28 Lizolu ***** válasza:
100%
Nem tudom,hogy lehetségese de szerintem te stresszeled a kutyát.De ha kizárod a szobából,ingerült állapotba vagy és ő kinnt szorong.Szerintem ez nem jó módszer.Kérdezz meg egy szakértőt.
2019. nov. 19. 10:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!