A kutyust először milyen idős korában kell beoltatni?
Most olvasgattam a szobatisztaságra nevelési dolgokat, de nem tanácsolják, hogy oltások előtt levigyem a kutyát, a környékünkön pedig sok a kutya (köztük van nem egy kóbor is). Nem szeretném, hogy valamit összeszedjen. Az jó megoldás az első oltásig, ha macskaalomra szoktatom? Aztán meg fokozatosan az utcán való pisiléshez/kakiláshoz. (ezekhez már kaptam tanácsot) Köszi a válasz(oka)t!
(a kutyus december közepén érkezik)
Minél hamarabb vidd el állatorvoshoz, egész pici koruktól jár az oltás. Veszettség ellen kötelező, a többi ellen meg csak nagyon javallott beadatni (csúnya kölyökbetegségek vannak, amik állatorvosi segítség mellett is egy nap alatt megölhetik a kutyust!). A pontos oltási programról majd az állatorvos tájékoztat, de készülj fel, hogy egy kölyöknek elég sok jár.
Az alom addig egyébként jó átmeneti megoldás szokott lenni :)
Ja, és féregtelenítés (kötelező), bolhairtás és általános ellenőrzés okán sem árt sürgősen elvinni a kölyköt dokihoz, nehogy a végén ti szedjetek össze valamit tőle.
Az oltásoknak pedig nem a beadása számít, hanem a védettség kialakulása, ami kicsit később következik be (pontosan a doki tudja majd megmondani, de azt hiszem, ez kb. két hét a veszettség elleni oltásnál).
Az alsó linken olvasható egy hasonló kérdésre adott válaszom, ami az oltásokra vonatkozik. Amivel kiegészíteném, az a féregtelenítés. Ezt minimum 2, de inkább 3-4 alkalommal kell elvégezni 10-14 naponta a kölyök 2 hetes korától kezdve. Akkor is, ha nem látható a székletben semmi, ugyanis féregdarabok csak nagyon súlyos fertőzöttség esetén jelennek meg. Ha ez megvan, akkor kell minimum félévente, de inkább negyedévente féregteleníteni ahhoz, hogy ne legyen gond.
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__91083-milyen-..
Szia!
6 hetesen illik beoltatni először a kutyust, valamint féreghajtóztatni!
Én anno a kutyusomhoz kaptam eg ilyen "kezelési útmutatót" a tenyésztőtől:
Féregirtás:
-kéthetes korban vitaminthe paszta
-négyhetes korban drontal puppy paszta
- hathetes korban egy negyed cestal-plussz tabletta
- hathónapos korban egynegyed vagy egyketted cestal plussz tabletta
- háromhavnta ismételni, egy tabletta 10 kg-ra van
oltások:
-hathetes korban Parvo I. oltás
-nyolchetes korban Parvo II. oltás
-tízhetes korban Combinált Puppy oltás
-tizenkéthetes korban Combinált Puppy oltás
-tizennégyhetes korban veszettség elleni oltás
-tizenhathetes korban Korona I. oltás
-tizennyolchetes koban Korona II. oltás
-hathónapos korban Korona és Combinált oltás ismétlése
-egyéves korban Korona és Combinált oltás ismétlése
-ezután évente Korona, Combinált és veszettség elleni oltás
Köszi a válaszokat, sokat segítettetek, mostmár tudom, hogy miket kell az állatorvostól is megkérdeznem pluszban!!! :)
Szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!