A romák miért félnek ennyire a kutyáktól?
Régebben apám mondta hogy a roma nemzetiségűek félnek a kutyáktól. Mondta hogy amikor autószerelő volt, a garázsban volt egy nagyon barátságos kutya, de a két roma származású kuncsaft addig nem mert bemenni amíg meg nem kötötték.
Gondoltam hogy ez csak egyszeri eset volt, nem is tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek a sztorinak, de mióta lett kutyám, sokszor látom beigazolódni ezt a tényt.
Multkor pl csak odanézett egy munkásra, és az máris védekezett, meg hesegette el "nem harapsz,mész innét" szavakkal, közben hátrált.
Ahol lakom elég sok ilyen népcsoportból való ember van, és legtöbb átmegy a túloldalra, kikerüli nagyívben.
Valaki tud valami logikus magyarázatot adni? Más is tapasztal ilyet?
Nem arról van szó, hogy más féle emberek közt nincs olyan aki fél, de a legtöbb százalék aki fél úgy vettem észre, hogy sötétbőrű.
Nem rasszizmus keltés célű a kérdés, ezt kérlek mellőzzétek. Tapasztalatokat, feltevéseket hallgatnék meg.
Arra tippelnék, hogy több tényezős a dolog. A mi goldenünk is rasszista, ha házaló c.gányok jönnek, őrjöng, de érdekes módon, ha ismerős c.gány csönget be hozzánk (mi ismerjük, a kutya nem feltétlenül), akkor csak ugat. Viselkedés, szag, emberi félelem vagy valami más a gondja, nem tudom. Ha sok kutya viselkedik így velük, akkor megértem, ha valakiben kialakul a félelem.
Van egy másik kutyánk, ő nagy, sötét színű, de jámbor. Na vele rendszeresen fenyegetik a c.gányok a gyerekeiket. Például megyünk a vonaton, kutya szájkosárban, pórázon fekszik a lábamnál és mondja a kisgyereknek az apja, hogy meg fogja harapni a kutya. Mi van?! Vagy ülünk egy padon, tőlünk kicsit távolabb egy kiscsalád és a gyerek nem akar szót fogadni, erre a nagyanyja(?) megfenyegeti, hogy ha nem fogad szót, meg fogja harapni a kutya. Szóval van, akinél már gyerekkorban megkezdik a gondos nevelést arra nézve, hogy felnőttként is féljen a kutyáktól.
Aztán persze biztos van, aki a korábbi tapasztalataiból kifolyólag tart a kutyáktól. Ismerősöm amúgy békés természetű dobermanja a kertjükben egyszer egy éjszakán keresztül a fa tetején marasztalt egy - a magántulajdon fogalmát igen szabadon értelmező - embert. Hasonló történetből hallottam már párat, pl. fatolvaj és a harcias labrador vagy a földszintes kutya által a sarokba szorított besurranó.
....és a saját kutyákkal mi van? Úgy vettem észre van bőven, és sajnos a szaporulat is.:(
Gondolom, megszokják szagukat, viselkedésüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!