Majdnem megharapott a kutyám, mit tegyek?
Van egy 16 hetes golden retrieverem. Én töltök vele a legtöbb időt, viszont aki nagyobb mértékben fegyelmezi az az apukám. Ezért is ért pofoncsapásként mikor rámmorgott és kapkodott a kezem után. Adtam neki egy kis darab szarvasmarha csontot mert jön a foga és ez jó az ínyjének. Mikor közeledtem elkezdett futni vele, és mikor az egyik darabját a csontnak elvettem morgott meg a kezem után kapkodott (de megharapni nem harapott meg, pedig többször is próbáltam közelebb tenni a kezem hozzá). Játékból csinálhatta volna? Mikor játszunk vele mindig fut előttunk egy játékkal a szájában, ez kedvenc “időtöltése”. Eddig úgy tűnt, hogy soha nem harapna meg, ha sírtam nyaldosott, vigasztalt, az ölembe bújt akármikor, vittem magammal mindenhova viszont ez most nagyon meglepett.
Úgy tudtam, hogy a golden retriever úgymond “többgazdás” kutya, nem öntörvényű és családbarát.
Nem idegen számunkra ez a szituáció, mivel az előző német juhászkutyánk (akikről köztudott hogy 1 falkavezére van és mindenki mástól felsőbb rendűnek képzeli magát) is hasonlóan viselkedett, de csak kölyökkutyaként. Amint felnőtt soha nem harapott volna meg. De ez nem meglepő a fajtája miatt. A különbség az volt, hogy ő nem futott a csonttal hanem egyből rámmorgott és megharapott.
Mit tehetnék? Bármilyen tippet elfogadok, nagyon kétségbe vagyok esve, ugyanis eddig nem gondoltam volna hogy ilyen.
A táljába bármikor belenyúlok nem morog, akár el is vehetem tőle. Csak a csonttal történt ez. Most megpróbáltuk újra, az apukám jelenlétében. Nem morgott, ki is vehettem akár a szájából.
Köszönöm a válaszokat, ment a zöld kéz!
Ha kapnál egy tortát és én megpróbálnám kivenni a szádból/kitépni a kezedből, te mégis hogy reagálnál...?
Azt a kutyának tanulnia kell, hogy ne féltse tőletek a zsákmányát. A marhacsont az egy NAGYON ÉRTÉKES zsákmány. Még ha van némi kis alapképzése csereberélős játékból, ami a "kérem" alapja, akkor ilyen korban/tudásszintben lehet számítani arra, hogy megpróbálja bevédeni.
Mit tudsz csinálni?
Megtanítod arra, hogy mennyire hiper-szuper jó dolog odaadni nektek a zsákmányát, közben ügyelsz arra, hogy az eleve kurdarcra ítélt helyzeteket messziről elkerüld, amíg nem tartotok ott tudásban, hogy bármi van a szájában AKARJA odaadni.
Ha engem kérdezel, sokkal megbízhatóbb megoldás, mint amit most csináltok: ha nincs ott valaki a közvetlen közelben, aki megeszi a kiskutyát, vagy rájön, hogy van választási lehetősége (pl. nincs rajta póráz és nyugodtan tehet rátok), akkor gond lesz.
No, le lehet pontozni.
Két dolog jutott eszembe
1.a hierarchiában alatta állsz
2.mi a fenének nyúlkálsz a szájába mikor csontot eszik?
1. Igen valószínüleg, de ezen próbálok most változtatni. Máskor nem így viselkedik.
2. Nem nyúltam bele a szájába.. azt vettem észre először, hogy nem engedett a csont közelébe, aztán ha nagy nehezen a közelébe mentem akkor morgott. Utána kipróbáltuk, hogyha leejti én meg elveszem tőle mit csinál. Én csak azt írtam, hogy ha kiakartam volna venni a szájából 2. alkalommal, megengedte volna(az igazi gazdája jelenlétében).
Egyébként meg ő egy kutya, hagyni kellene akár azt is, hogy kivegyem a szájából. Vettem már ki sok mindent, mivel kölyökkutyaként minden olyat megrág akár idegen helyen is, amit nem szabadna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!