Roborovszki törpehörcsög, Dzsungáriai törpehörcsög vagy Szíriai aranyhörcsög?
Tegnap megvettem életem első hörcsögjét. Rozsda Sárkánynak kell, hogy igazat adjak.
Bementem tegnap egy kisállatkereskedésbe. Aranyhörcsögjük sajnos nem volt, elfogyott nekik. A dzsungáriaiak nagyon szépek voltak. De ahogy betettem a terráriumba a kezemet mindegyik hanyatt dobta magát és vicsorgott, egyiket sem lehetett megfogni. Betettem a roboroszkis terráriumba a kezemet, egyszerre kettő is rámászott a tenyeremre.Nem voltak olyan szépek mint a dzsungáriaiak, de irtó jópofák voltak. Hát robit vettem, az is lett a neve, hogy Robi. :D
Hazavittem és jól elvolt, még muterom is kézbe tudta venni és simogatta is. Szerintem ezt nem is kell kézhez szoktatni, és kajával sem kell csalogatni, rámászik az ember kezére egyből. Az igaz, hogy túl aktív mint egy duracellnyuszi, rohangál ide-oda.
Hagyjuk az ilyen állatos, hörcsögös, nyuszis, kígyós, patkányos....etc. etc. Facebookos csoportokat! Akik ilyen csoportban vannak a 90%-uk NEM TUD NORMÁLISAN állatot tartani. Na ott lehet, a legnagyobb hülyeségeket olvasni és rossz tanácsokat kapni. Az, hogy pár fotót kiposztolnak hetente a kiskedvenceikről, és a kommentekben picsognak arról, hogy így cuki, úgy aranyos, az nem hozzáértés. Az semmi.
Egyébként a hörcsög az semmi, egy haszna van jó eleség állat. Abból is csak az aranyhörcsög, mert a méretéből adódóan azon van a legtöbb husi. Jobban megéri aranyhörcsöggel etetni scolopendrát, mint egérrel. :D
"Hagyjuk az ilyen állatos, hörcsögös, nyuszis, kígyós, patkányos....etc. etc. Facebookos csoportokat! Akik ilyen csoportban vannak a 90%-uk NEM TUD NORMÁLISAN állatot tartani. Na ott lehet, a legnagyobb hülyeségeket olvasni és rossz tanácsokat kapni. Az, hogy pár fotót kiposztolnak hetente a kiskedvenceikről, és a kommentekben picsognak arról, hogy így cuki, úgy aranyos, az nem hozzáértés. Az semmi."
Ott a pont! Hozzám is jött panaszkodni vásárló, hogy elpusztult a hörcsögje, és nem érti, hogy miért. Kiderült, hogy nem adott neki vizet soha sem. Miért? Mert neki, a már említett Hörcsög Imádók csoportjában azt tanácsolták neki. :D Nem kell a hörcsögnek víz, elég ha lédús zöldségeket és gyümölcsöket eszik. Hát ez nem így van. Igen is kell venni egy golyós itatót, amibe vizet kell önteni.
Több ehhez hasonló eset is volt. Az ilyen f4szbúkos állatkás csoportokat kerülni kell messziről! Az a hülyék csarnoka. A boltban is hányszor fogtam a fejemet, mikor jöttek panaszkodni a kuncsaftok, hogy ez meg az a baj az állatukkal. Mikor megkérdeztem tőlük, hogy kiktől és hol hallották azokat a hülyeségeket és "jó" tanácsokat. Akkor 10 esetből 8 alkalommal valamilyen facebookos csoportból szedték a "hasznos" infókat.
Ennyi hozzá nem értőt egy helyen... Az hogy ki mit mond a boltban semmit nem jelent. Persze, sokkal egyszerűbb másra kenni minthogy beismerné, hogy elfelejett inni adni neki, vagy kakaós csigát, esetleg más nem neki való ételt adott. Az említett Facebook csoport pedig sosem ajánlaná, hogy ne adjon neki vizet. Van honlapjuk is, amin minden információ fent van, kezdve az itatással...
Az hogy a hörcsög másra nem jó, csak kígyó eleségnek szintén bizonyítja az értelmi szintet. A kígyó mire is jó? Semmire... Nem is értem minek tartod (hasonló hozzáállassal gondolkodva mint egyeseké)
A kezesség pedig egyedfüggő, illetve szoktatás kérdése. Általánosságban jellemző, hogy a robik hiperaktívak, míg az aranyok elég nyugisak. Kivételek mindig akadnak, de a többségre ez a jellemző.
"Ennyi hozzá nem értőt egy helyen... Az hogy ki mit mond a boltban semmit nem jelent. Persze, sokkal egyszerűbb másra kenni minthogy beismerné, hogy elfelejett inni adni neki, vagy kakaós csigát, esetleg más nem neki való ételt adott. Az említett Facebook csoport pedig sosem ajánlaná, hogy ne adjon neki vizet. Van honlapjuk is, amin minden információ fent van, kezdve az itatással..."
Azaz persze... a facebook csoport a szakértői gárda. XD NO COMMENT.
Jól van fejezd be durcihercegnő... semmit nem csinálnak ott a csoportban csak fotókat posztolgatnak ki, meg megy a gügyögős ajnározás, na meg a sok rossz információ. Olvass el tüneményem egy állattenyésztési szakkönyvet, ott vannak a dolgok jól leírva. Nem abból kell kiindulni, hogy a Hörcsög Imádók (jézusom...milyen név ez már, mint ha valami szekta lenne XD) csoportjában írogató Kovács Brigi hogyan tartja otthon a Pufi nevű hörijét.
Előbb tanuljál tünemény, utána osszál észt. A hörcsög pedig jó eleségállat, még ha ez a te kis lelki világodnak fáj is. A kígyók, pókok ragadozó állatok és a TERMÉSZETBEN IS RÁGCSÁLÓKAT esznek! (Ülj le 1-es, bioszból!) Tehát nem etetheted őket szénával és magkeverékekkel. Élő egér pedig nem mindig van az állatkereskedésekben, legtöbbször pont a fehér egér fogy el először. De a kígyónak, póknak...stb. muszáj enni adni. Ilyenkor jó alternatíva a hörcsög. Nagyobb, mint egy egér, ezért több tápanyag van benne.
A rágcsáló tartással ellentétben, a hüllős és/vagy ízeltlábús terrarisztikához gógyi is kell ám.
Szánalmas vagy. A csoport nem erről szól, de honnan is tudhatnád, ha benne sem vagy?
Képzeld, tudom mit esznek a kígyók. Ettől függetlenül még mindig nem kaptam választ, mi is a kígyó tartás lényege. Mert szerinted a hörcsög egy semmirekellő állat, ami csak kígyókajának jó, akkor mire jó egy terráriumi kígyó? Jó lenne, ha a dühödet nem itt adnád ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!