Mi lehet a baja a malacomnak?
10 éve tartok malacot, ilyet még nem tapasztaltam.. :(
Azt vettem észre a négy éves hím malackámon, hogy nem eszik, egyre jobban fogy. Elvittem állatorvoshoz, ott kiderült, hogy le kell csiszolni a fogát. Bódították, és le is csiszolták. Ezek után sem kezdett el enni, és hasmenése lett. Akkor azt mondta a doktor, hogy lehet valamilyen bélgyulladása van, mert felborult a bélflórája, hogy olyan keveset/alig/ nem evett. Akkor 5 napon át antibiotikum-kúrán volt, mindeközben minden kapott infúziót is, és probiotikumot is.
Most ott tartunk, hogy én pépesítek neki magot (abba az egészséges malac kakiját is keverem, mert elméletileg az nagyon kell nekik...) és így tartom életben.
Az utóbbi hetekben minden nap órákat töltöttem az állatorvosi rendelőben, de ők már feladták, vagyis nem tudják mi lehet a baja.
Még adtak neki pár napot, hogy összeszedje magát, de ha nem, el kell majd altatni, mert ez így nem élet.
Szörnyű nézni, mert nyafog a kajáért, ha megkapja, nagyon örül neki, elveszi a kezemből az uborkát pl, nyalogatja, szagolja, de nem eszi meg végül. :( Nem értem, mert tényleg úgy tűnik érdeklődik, és enne.. de nem tudom miért nem eszik..
Nem várok szaktanácsadást, hisz sok orvos látta már, sok gyógyszert, csodaszert kapott már, csak abban reménykedem, hátha valakinek van valamilyen hasonló tapasztalata, és ötlete, mi a teendő ilyenkor.
Nem értek a malacokhoz,nem vagyok állatorvos, a szaktudását nem akarom megkérdőjelezni, de: Ha lecsiszolja a fogát, akkor nem lesz szabadon az idegvég? Emiatt elvileg nagyon fájna a malacnak minden harapás stb.(embernek koronát raknának fel szerintem, nem tudom, neki van e?)
Egyébként szobamalac, tenyészkoca vagy milyen malac?
Szakértő állatorvosnál voltunk, az egyik legjobb Pesten, kisállatokra van specializálódva. Rég óta ismerem.
Fiberplex-et kap -probiotikum-, és Cavia complete-tet pépesítek neki friss kakivel felturbózva :)
Kicsit megnyugtató, hogy van innen még visszaút, én néha kezdek belefáradni a fecskendőzésbe (én úgy adom neki), hiszen utálja szegény, már lassan tőlem is fél..
Remélem pár napon belül tényleg összeszedi magát.
Köszi nektek.
Ja, és igen, tengerimalacról van szó, fajtiszta, de nem tenyésztem őket.
Van olyan ,hogy lelehet csiszolni a fogait??Jó tudni!!
Az én malacomnak is túlnőttek a fogai(kb 1 éve)de az állatorvos nem csinált vele semmit (még szurit se kapott :(
Csak annyit mondott hogy fecskendőzzünk bele c vitamint sokat,órákig próbáltuk etetni,magot is adtunk neki(akart enni de nem tudott :(
Hát persze hogy meghalt szegény :(
De neked ha ilyen szakértő állatorvosod van akkor még van remény :)
Remélem nem a Gráf dokira gondolsz, mint szakértő...nekem nincsenek vele kapcsolatban jó tapasztalataim.
Ugyanez volt az én malackámmal is a probléma, fontos, hogy ne csak zöldség-gyümi levét kapja, hanem a Laktiferm port, plusz a magkeverékükből a tápot két kiskanál között összetörve és azt is belekeverve.
És arra figyelj, hogy minden zöldséget hámozz meg. Az én malacomnál is ez váltotta ki azt, hogy felborult a bélflórája. Azóta a salátát megvontam, és mindent hámozok, nem elég csak megmosni.
Naponta többször etesd fecskendővel. Azt javaslom, hogy a tápot, mindig egy kicsit nagyobb darabra törjed, ezzel kényszeríted őt arra, hogy rágjon. A turmoixolt zöldségek közé bekeverve amúgy is egy kicsit megpuhul. Ha nem leveked adsz neki, hanem turmixolsz, az önmagában is jobb, mert pl a répából is lesznek benne darabok, amit rághat, de még épphogy átfér a fecskendőn.
Mennyi ideig kellett így mesterségesen etetnetek a malackát?
Én múlt hét hétfő óta nyomom belé felváltva az antibiotikumot, pépesített kaját és a probiotikumot. De haladás nincs, csak egyre jobban utálja, és kézzel-lábbal küzd ellene. Nem csinálhatjuk ezt örökké :(
Nem Gráf dokira gondoltam.
Előző vagyok, és ezt sajnos nem tudom megmondani. De én is az egyetem állatorvosait javaslom, mint az egyik válaszoló.
Nagyon sajnálom, hogy nem javul a malacka, de tényleg próbáld ki azt, hogy a turmixolt zöldségekbe kevered a kicsit még darabos porított tápot. Így azért valamennyire kénytelen rágni is.
Meg amit javaslok még, az a Vitakraft lucernarúd (kb arasznyi rudak vannak benne, nem granulátum) A Westendes kisállatkerben lehet kapni, én is ott vettem. Azt az én malackáim imádják. Mikor az enyém beteg volt, vettem neki olyat, és úgy ette, olyan hévvel...pedig előtte csak fecskendőből volt hajlandó magához venni bármit is.
Próbáld ki, ha csak próbálkozik, az már egy jó jel. Ösztönzi arra, hogy rágjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!