Mi lehet a baja a malacomnak?
10 éve tartok malacot, ilyet még nem tapasztaltam.. :(
Azt vettem észre a négy éves hím malackámon, hogy nem eszik, egyre jobban fogy. Elvittem állatorvoshoz, ott kiderült, hogy le kell csiszolni a fogát. Bódították, és le is csiszolták. Ezek után sem kezdett el enni, és hasmenése lett. Akkor azt mondta a doktor, hogy lehet valamilyen bélgyulladása van, mert felborult a bélflórája, hogy olyan keveset/alig/ nem evett. Akkor 5 napon át antibiotikum-kúrán volt, mindeközben minden kapott infúziót is, és probiotikumot is.
Most ott tartunk, hogy én pépesítek neki magot (abba az egészséges malac kakiját is keverem, mert elméletileg az nagyon kell nekik...) és így tartom életben.
Az utóbbi hetekben minden nap órákat töltöttem az állatorvosi rendelőben, de ők már feladták, vagyis nem tudják mi lehet a baja.
Még adtak neki pár napot, hogy összeszedje magát, de ha nem, el kell majd altatni, mert ez így nem élet.
Szörnyű nézni, mert nyafog a kajáért, ha megkapja, nagyon örül neki, elveszi a kezemből az uborkát pl, nyalogatja, szagolja, de nem eszi meg végül. :( Nem értem, mert tényleg úgy tűnik érdeklődik, és enne.. de nem tudom miért nem eszik..
Nem várok szaktanácsadást, hisz sok orvos látta már, sok gyógyszert, csodaszert kapott már, csak abban reménykedem, hátha valakinek van valamilyen hasonló tapasztalata, és ötlete, mi a teendő ilyenkor.
Képzeljétek, kiderült, h a malac szájának nyálkahártyája van begyulladva, de nagyon, szinte jön is le. Valószínű az antibiotikum-kúrától.
Azért nem eszik.. Most kenegethetem neki valami hámosító géllel..
Ennél többet nem lehet malacért tenni, úgyhogy én is nagyon remélem, hogy meggyógyul már végre. :( :)
Köszi, egyelőre kínozzuk szerencsétlent.. Először is bekenem a száját belülről fájdalomcsillapítóval, várok fél órát aztán pépes tápot nyomok belé fecskendőből, aztán rostosat.. Megint várok, hogy lenyelje mindenképp (mert szereti a szájában tárolni a kaját), adok neki kis vizet, és végül a hámosító krémmel kenem.. Hihetetlen procedúra, naponta kétszer még szerencse, hogy nyári szünet van..
Természetesen ez nem mehet a mindenségig, hét végére, vagy jövő hét elejére eldől a sorsa, megírom majd.
Köszönöm! :)
Ma kora délután meghalt. :((((
Nem akarok soha többet malacot.
Nagyon sajnálom :(
De talán az enyhíti a fájdalmad, hogy ha arra gondolsz, jobb neki így, már nem szenved szegénykém. :(((
Én is megsirattam az enyémet, de ott volt a másik malac, akivel még többet kellett foglalkoznom, hiszen ő jobban megsínylette a hiányát. 1 hónap múlva vettünk mellé egy kicsit, egyből jobb kedve lett. Meg nekem is. De attól még hiányzik a Macika :(
Szépen eltemettem, de még nem tudok odamenni a sírja közelébe, pedig kéne ültetni rá valami szép örökzöldet. De még nem megy :(
Nagyon sajnálom, a Te malacodat is. Hihetetlen, mennyire lehet hozzájuk is kötődni..
Mikor halt meg a tied?
Mint először is írtam, nekem 12 éve vannak malacaim, mindig kettő volt. De ez a mostani 3 hetes szenvedés annyira kimerített, hogy el sem tudom képzelni, hogy újabb kismalacért vállaljak felelősséget. Tudom, önzőség. Eddig nem éreztem így, de most azt hiszem kifáradtam.
A másik malacom hetedik évét tölti be, és ő egy olyan zsarnok természet, szóval neki nem kell annyira társ.
Itt egy fénykép a malacomról, fiatalon, életerősen:
Köszönöm, hogy kiírhattam magamból mindezt, és a segítő tanácsokat, szándékot is!
Nagyon aranyos kis malacka volt :( Nekem még soha nem volt rövidszőrű, a Macika perui volt (szürke-fehér), Ördi, aki most 2 éves, fekete-fehér, és a kicsi Carmel, aki most 2 hónapos, ő barna-fehér.
Nekem mindig is voltak malacaim, kislány koromban csak 1-1, mióta ismerem a párom (6éve) azóta vannak mindig párban. Nem tudom miért, de nekem a malacaim 4-5 évnél tovább nem éltek.
A doki szerint tenyésztési problémáknak is köszönhető, pedig tényleg mindent megtettem-megteszek értük. A legjobb falatok, prémium széna és magkeverék, minden zöldséget mosok-hámozok...
Carmelt egy tenyésztőtől vettük 1 hónapja, jó hírűek és tényleg nagyon szépen tartják a malackáikat. Kicsit drágább volt, mint kereskedésből vásárolni másikat, de én nem bírom mégegyszer ki, ha amiatt veszítem el a malacom, hogy felborul a bélflórája. Onnnan még soha nem volt visszaút, bármennyire is hamar elviszem orvoshoz, egyre csak romlik...
Szerintem várj még pár hetet, és te is szerezz egy másik malackát, hidd el, a lelkednek is könnyebb lesz, és a malidnak is jobb. Amelyek megtapasztalták, milyen társsal, azoknak hiányzik előbb-utóbb.
El se hinnéd, Ördi mennyire örült, mikor Carmelt (ezt a nevet kapta a tenyészetben) meglátta. Körberumbázta, a kicsike meg azt se tudta, mi történik vele :) Nagyon szeretik egymást, Ördi szinte nem is neveli, együtt esznek, alszanak. Mondtam is neki, hogy majd jól a fejedre fog nőni, ha mindent eltűr neki :) Olyan, mintha teljesen egyenragú társként kezelné, pedig Ördi a rangidős, de olyan amúgy, mint egy borjú, olyan kis szelid és szociális.
Szóval remélem, meggondolod magad másik malac ügyben. Arra gondolj, hogy szép élete volt, sokkal rosszabb helyre is kerülhetett volna. És arra, hogy te mindent megtettél érte, úgy, ahogy majd a kicsi malacért is meg fogsz.
TE SZEGÉNY!!én vagyok az aki azt mondta tarts ki most meg azt mondom:
Nagyon szép malac volt.Gondolj arra hogy neki most már gondtalan élete van odafent.Neki már nem fáj semmi...Most már onnan figyel téged,és vigyáz rád...Ő az őrangyalod...nagyon sajnálom..összefolyik a képernyő...a billenytyűk....Veled sírok én is,sirassuk mind együtt szegény malackádat,aki most már a világ legszebb muzsikáját hallgatja...mi volt a neve?
A malacod emlékére:
Mindannyian nagyon szerettétek,mi,válaszolók is megkedveltük,pedig nem ismertük..Sírjunk,sírjunk együtt sirassuk meg,gondoljunk mind arra,hogy neki már sokkal szebb élete van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!