Hogyan képes túlélni a mocsári teknős azt hogy teljesen jéggé fagy?
Megismétlem:
egy ismerősöm saját tapasztalatát mondta el: a teknős befagyott a vashordóba a vízbe. szinte egész biztos hogy jéggé fagyott a vére, belső szervei, de tavasszal megolvadt a víz és a teknős is kiolvadt, és még hosszú ideig meg volt. Ezt elhiszitek? mit szólnak hozzá a biológusok?
"nem tudom: az ismerősöm azt mondta"
Na igen, ilyenek az ismerősök. Régen falun nem volt olyan ember, aki ne hallott volna patkány által befedezett nőstény nyúltól született utódokról. Érdekes módon látni senki sem látott olyat, de mindenki elhitte. Az, hogy a nyúlnak köze nincs a rágcsálókhoz, így teljes képtelenség lenne patkánnyal pároztatni, a kutyát se érdekelte. No, valahogy így van ez a vízbe fagyott teknős esetében is. Aki nem ismeri a fizikai törvényszerűségeket, mond néha hülyeségeket. Te ezt ne hidd el. Olyan gerinces, ami kibírná a jéggé fagyást, még nem termett e gyönyörű planétán.
Szia!
Nem kell megsértődni, és/vagy bosszankodni ezen, vannak még emberek, akiknek a természet, és a főleg a védett állatok számítanak valamit (sajnos azoknak, akik konkrétan tehetnének érte, egyre kevesebbet számít).
Nem beszélve arról, hogy még egyetlen konkrét utalás sem volt a hozzászólásaidban arról, hogy mikét tartsad a kis teknőst legalább tavaszig, hogy utána vissza tudjad engedni a természetbe.
Lehet, hogy ez neked nagyon "cool!" téma, és lehet, hogy más nem is érdekel, de csak az jön le a hozzászólásaidból, mintha más nem is érdekelne, csak az, hogy jéggé fagyva meddig bírja ki.
A Mocsári teknős is ékszerteknős. Egyáltalán tisztában vagy vele, hogy kell tartani, hogy kell gondozni, és hogy kell etetni?
Mivel ezek a kérdések látszólag nem nagyon érdekelnek, feltételezem, hogy tudod.
Viszont ha ennyit tudsz róluk, akkor eleve nem értem az alap kérdésedet, hisz akkor ezzel (is) teljes mértékben tisztában kellene lenned.
És bár kerülöm az agyilag alultáplált embereket, és nem szeretem az erőszakot, de azt a "valakit", aki "azt mesélte", hogy vashordóban tartja a teknősét (télen is), én is szívesen "eljegelném" egy téli hibernálásra, és kíváncsi lennék utána a véleményére.
Kérdező, az a "trutymó" gyakorlatilag iszap volt. A természetben is az iszapba fúródva vészelik át a telet a teknősök. A bomlás során termel némi meleget, és tömbbé fagyni sem tud. A teki így tényleg túlélhette a telet.
De egy ilyen pici, pláne sérült, vagy nemrég felépült teknőst ne teleltess. Nem lesz semmi baja, ha kimarad neki egy év. A vörösfülűt sem szokták teleltetni ilyen körülmények közt, csak ha teljesen egészséges, jó kondiban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!