Miért ivartalanítják a vágásra szánt disznót?
Kocákat mi soha nem ivartalanítattuk még. Az egy bonyolult hasi műtét lenne, legalábbis bonyolultabb, mint a herélés, steril körülmények kellenének, gondolom, és nem is lehetne a háznál megcsinálni. Sokkal drágább is lenne, mint a herélés.
A kanokat azért ivartalanítják, mert az ivarérett kan húsa sajátos szagú és ízű (állítólag, én még nem ettem :))
Amikor még nagyapám élt, és volt tenyészkanunk, amikor kiöregedtek, és herélve lettek, csak hónapok múlva lettek levágva, hogy a "húsuk feltisztuljon", mondta nagyapám, vagyis hát gondolom a hormonok kiürültek és megszűnt a kanszag...
Na szóval :)
Már malac korukban kiherélik a kanokat, mert gyorsabban is nőnek, plusz csak a paroztatásra szántakat hagyják eredeti állapotban, mert vágásuk előtt kegalább fél évvel ki kell úgyis herélni, mert jellegzetes, erős szagú lesz a húsuk még sütve is,ami így ehetetlen.
A nöstény malaccal (emse) nem foglalkoznak, mivel az már komoly műtétet igényelne, ami nem éri meg. Így az ivarérett emse görögni (tüzelni) fogkezd
A kocat beken hagyjuk.
A kant kihereljuk. Ha nem hereled ki budos lesz ehetetlen.
Nalunk volt mar olyan h hereleskor felcsuszott az egyik hereje es azthittuk hogy felherejű...
Erre mikor levagtuk kidobtuk az egesz disznot.
Amugy a kocat meg akkor nem vagjuk le amikor búgós mert olyankor habzik a husa.
Verd ki a cudarléced, hagyd a kezedre száradni, majd szagold meg, hát olyan szagú lenne a hús is :) Te megennéd?
Másik lehetőség, odamész az ágyadhoz és most azonnal megszaglászod az ágyneműd!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!