Kolbászt miből lehet csinálni?
Én keverném valamivel a húsát. Mi csináltunk pulyka-marha húsból felesben kolbászt, és nagyon finom lett. Sütőkolbásznak fantasztikus volt, füstölve nekem jó, mert száraz volt, másoknak nem tetszett, mert száraz volt :) ízlés dolga...
Bármiből lehet kolbászt csinálni, csak ha valaki nem szereti a szárazat, akkor keverni szoktak hozzá zsírosabb húst, vagy szalonnát. Illetve, saját tapasztalat, hogy a sütőkolbásznak jó a szárazabb, de a füstölést követően, ha még áll a kolbász, akkor az amúgy is száraz hús képes olyanra száradni, hogy maximum gumibotnak lesz használható...
Viszont arra is gondolj, hogy mire azokat a nyulakat kicsontozod... hát, én beleőszülnék.
És nem tudom, mennyire lehet veszteség nélkül kicsontozni. Mondjuk a csontból főzhetsz levest.
Illetve, szerintem 20 kg színhús alatt én nem fognék bele a pepecselésbe a kolbásszal. Nem tudom, lesz-e ennyi húsod, ha kicsontozod őket.
Hát, ha van türelmed kicsontozni, érdemes megpróbálni.
Ha nem akarjátok megfüstölni, és nem bánjátok, ha nem csorog a zsír a kolbászból, akkor szerintem magában is jó lehet. Ha füstölni akarjátok, vagy kicsit zsírosabbat szeretnétek, akkor szerintem vegyetek hozzá pár kiló zsíros húst vagy szalonnát.
Ha megfüstölitek, és száraznak találjátok, akkor mi azt csináltuk, hogy lefóliázva betettük a fagyasztóba, és csak azt az egy szálat vettük ki, ami pár nap alatt elfogyott. Így a kész füstölt kolbász nem száradt tovább. Mondjuk mi nem nyúlból csináltuk, hanem fele-fele marha és pulyka combból, de a zsírtartalmát tekintve ez kb. szerintem ugyanaz.
Én diétázom, nekem a folytonos csirkemell után megváltás volt a zsírszegény, száraz sütőkolbász...
Nem, nem, a füstölt nem jó, nyers szalonnát kell venni, vagy zsírosabb húst, felkockázni, és a nyúllal együtt ledarálni, alaposan összekeverni, fűszerezni, és úgy eljárni vele, mint a sertéshússal disznóvágáskor.
Mi nem nagyon eszünk malacot, ezért a pulyka felsőcombot kevertük a teljesen száraz marhacombhoz. De ha szeretitek a sertést, simán jó a nyers szalonna vagy valami zsírosabb húsféle.
Ha megpróbáljátok, én azt csinálnám, hogy kivennék egy kicsit magában a ledarált nyúlból, csak pár kilót, azt külön fűszerezném, tölteném stb. Csak próbából: még soha nem csináltam nyúlból kolbászt, így meg lehetne próbálni, hogy jobb-e magában, vagy jobb-e keverve. Lehet, hogy legközelebb már nem kell mellé venni semmit, mert tisztán nyúlból is ízleni fog nektek.
A nyúl csontját meg adagokban lefagyasztanám. Mi a bordákból szoktunk húslevest főzni, és nagyon finom levese van.
Illetve, ha magad füstölöd a kolbászt, én lehet, hogy próbából lesóznék és felfüstölnék pár nagyobb nyúlcsontot: kicsontozott gerincet, bordákat egyben hagyva a bordakosarat. Ha például egy bablevesbe, sárgaborsóba, ilyesmibe később pár füstölt csontot belefőzöl, az finom ízt adhat neki. Mint láthatod, én kísérletező kedvű vagyok - a pulyka alsócombokat is felfüstöltük, meg farhátat is, és nagyon finom volt bablevesbe.
Nem tudom, olvasod-e még, de leírom, hátha.
Levágtunk egy birkát, és az egyik combot meg a kicsit zsírosabb részeket (bordákról a húst, hasaalját, oldalát,ilyeneket) ledaráltunk, és a birka saját belébe töltöttük be kolbásznak.
Olyan kis vékony kolbász lett, mint a virsli, nem sokkal vastagabb. Csípősre csináltuk. Majd pedig pihentetés után, harmadnapra meg is grilleztük a teraszon. Nem mondom, hogy nagyon meleg volt odakinn, de megérte, mert nagyon-nagyon finom volt :) csak ajánlani tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!