Nyúltartással foglalkozom hobbi szinten elég hosszú ideje megszakításokkal többször is abbahagytam a tartásukat a szúnyogok által terjesztett vírusok miatt. A részletek lent?
Ne húzd fel magad azokon a válaszokon, amikből süt a hozzá nem értés. Minden állatos kategóriában lassan már ott tartanak az emberek, hogy aki nem kisgyerekként bánik az állatával, az egyenesen állatkínzó, pedig bárcsak minden embergyerek olyan körülmények között élne, mint a legtöbb szobacirkáló.
Nekem is fogyasztásra vannak nyulaim, nem fogom minden évben végigoltatni az egész állomány myxomatózis ellen, mert anyagilag csődbe megyek. Én is emlékszem még nagyapám nyulaira, érdekes módon nekik nem kellett vakcina, pedig a myxomatózis akkorra már vígan tombolt Európában is. Lassan ott tartunk a nyulakkal, mint mondjuk a divatkutyákkal, anélkül, hogy mindenféle csilli-villi táppal, meg zöldkagyló kivonattal, meg porcerősítővel, meg akármivel tömnénk őket kölyökkorukban, már nem is lehet egészséges felnőtt egyedet nevelni, nos nyulaknál én ebből nem kérek.
A pár évvel ezelőtti állományban szépen tizedelt nálam a vírus, azok akik felgyógyultak, tényleg rezisztenssé váltak. A következő években már kevesebb nyúl pusztult el, szóval mostanra még kevesebb pusztulással számolok. Sajnos bizony, ha új vérvonalat keversz bele, akkor az egész eddigi munkád kárba veszhet. :( Én csinálnék pár anyannyúllal meg egy új bakkal egy almot, aztán maradna egy kontrollcsoport, amik egymás között szaporodnak. Mivel fogyasztásra vannak, ezért a mutációk közül is csak a fatálisak jelentenek gondot. Szerintem a fentebb linkelt honlap is jó ötlet lehet, biztos léteznek nyúltenyésztők akiknek vannak immunitást örökítő bakjaik. Francba kell nekünk mindent agyatlanul szelektálnunk. Sajnos nekem még nincs teljesen rezisztens bakom, minden évben van még elhullás, de ha lenne én is szívesen segítenék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!