Érdemes tyúkot tartani? 4-5 tyúkot tervezek, a gyerekeim örömére, de tartok attól, hogy ráfizetéses a tartásuk. Kukorica ára például.
Azért az a 4-5 tyúk nem fog csődbe vinni, még akkor sem ha nem tojnak.
Egyébként megeszik a háztáji maradékot is. Ha meg a gyerekek örömére szeretnéd akkor nem is értem, miért számolgatsz. Nem lovat akarnak!:)
"Az megvan hogy a tyúk haszonállat? Alap hogy nézed: megéri-e tartani."
Éppen e.miatt nem csak viszi a pénzt, hanem cserébe ad is valamit.
Én is most tervezek! Vannak ilyen cuki ketrecek, ahol pont elférnek négyen, be van rácsozva, nem tud mászkálni sokat, csak néha engedném ki, különben lezabálja a veteményest.
Én ezt néztem. Csak félek, hogy télen megfagynának benne. A ráfizetés nem érdekel, de olyan sok maradékot, zöldséghéjat dobunk ki, nem ártana, ha csökkene a szemétmennyiség, a tojásszedés is élvezet, meg hát a friss tojás, meg a tyúk babusgatása, etetése, simizése is élmény a gyereknek. Na meg a takarításuk.. a baromfi folyamatosan kakil, olyan nagyon sokat..
Erősen gondolkozom az egészen, mert élmény, de amíg a macskát macskapanzióba adom, addig a tyúkokat nem tudom. Illetve én nem vágnám le itthonra őket, de nem tojnak örökké, sajnálnám a háziállatként tartott tyúkot levágatni, de 5+ évig élnek, mit kezdek egy rakás nem tojó tyúkkal? Csak takarítsam a kakit ilyen sokáig? Áh..
Számóni túdtok e?
1 tyúknak 0,125 kg/nap az adagja
5 tyúk 1 év alatt ~220 kg tápot kap be.
20 kg tojótáp kb. 5000 Ft, évente 55000 Ft (+üzemanyag, mert gondolom nem biciklivel hozod a tápos zsákot)
Ennyi pénzből kb. 980 db tojást veszel, tehát az 5 tyúknak heti minimum 18-19 -et kell tojni hogy pénzednél legyél. Szép feladat!
+korán kelés minden nap, ganyézás, sietni haza sötétedésre becsukni őket, imátkozás hogy ne legyenek betegek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!