Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Pár kérdés az akváriumról?

Pár kérdés az akváriumról?

Figyelt kérdés
Sziasztok ma vettem egy 125 literes akváriumot pontosabban Juwel Rio 125 öst,és lenne pár kérdésem. Szóval elsőként az, hogy kérdeztem milyen sűrűn kell cserélni a vizet arra azt a választ kaptam hogy fél évente bőven elég de néha néha egy kevés vizet kell cserélni. Szóval milyen időközönként érdemes néha néha kevés vizet cserélni? A másik kérdés az, hogy most felöntöttem vízzel kaviccsal illetve berendeztem és mondták hogy első 3 nap ne vegyek bele halakat hanem futassam a szűrőjét illetve tegyek bele klór elleni szert. Szóval itt az lenne a kérdésem hogy a vízmelegítőt vagy minek hívják és a led izzókat ilyenkor is kell működtetnem vagy elég csak a tisztítót? És még a tisztításról annyit hogy a szivacsokat milyen gyakran kell tisztini illetve lehet e tisztitani vagy cserélni kell benne? Egyenlőre ennyi nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítségért!!!
2018. júl. 31. 21:05
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:

Vagy legalább egy 1000 l/h körülit.

Nem kell megijedni a nagy áramlástól. Egyrészt szabályozható, másrészt mire fullra beérik, eliszaposodik a szűrőanyag, felét se fogja tudni a névleges vízforgatásnak.

Addig meg visszább tudod fojtani a szabályzóval.

2018. júl. 31. 21:37
 12/34 anonim ***** válasza:

Nem! Ezt sajnos a gyári mellé kéne betenni!

Az a helyzet, hogy ekkora méretben ideálisabb egy külső és egy belső szűrő.

A szűrésnek a biológiai szűrés része a fontosabb. Ehhez térfogat kell. Nincs más módszer. A nagy térfogatot ezért ekkora méretben már "ki szokták költöztetni" az akváriumon kívülre.

Viszont csak külsővel megszűrni drága. Mert azok gyenge mozgást csinálnak, és ha akkorát veszel belőle, ami áramlásban is megfelelő, az már ágyúval verébre kategória, és annak az ára is magas.

Úgyhogy a vízforgatásra, meg a fizikai szennyeződések mechanikai kiszűrésére egy kisebb gyors belső szűrőt szokás használni.

Persze akit zavar a látvány, az csak külsővel szűr.

Neked beraktak egy nagy szűrőt, ami alig mozgatja a vizet. Kb mint ha akváriumon belül használnál egy kisebb külső szűrőt. Úgyhogy kell mellé egy gyors belső.

Csak belsővel megszűrni 125 litert... Hát az nem egyszerű.

Mármint így, hogy 2-t használsz, megoldható, de 1 db gyári belsővel, nem igazán.

Olyan megoldások szoktak lenni, (mattenfilter) ami kb úgy működik, mint a te gyári szűrőd, csak épp a motorja az akvárium térfogatát olyan 10-12-szer forgatja meg óránként.

2018. júl. 31. 21:45
 13/34 anonim ***** válasza:
Esetleg nézd meg a szűrőt , nem lehet e benne csak a pumpa részt kicserélni egy izmosabbra. Mert térfogatban elég lenne.
2018. júl. 31. 21:47
 14/34 anonim ***** válasza:

https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__..

Ez nem túl régi kérdés, vele is felveheted a kapcsolatot, hátha tud tanácsot adni.

2018. júl. 31. 21:50
 15/34 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a hasznos infót akkor rendelek is bele mindenkéépen. Illetve néztem a Juwel eredeti szűrőket és valami eszméletlen drágák. 30 ezer feletti árak a 1000l/h... De akkor inkább megoldom gyári + egy külsővel.

És még egy kérdés ami eszembejutott szóval hagyom most a szűrőt dolgozni még növényeket nemtettem bele és olvastam az oldalt amit linkeltél ott az van írva hogy 3 hét úgy ahogy mondtad a üresjáratás és ha úgy megoldanám hogy hétvégén veszek növényeket azok ugye fontosak a baktériumok miatt azoknak elég lesz a fennmaradó 2 hét hogy jó környezetet alkossanak a halaknak?

2018. júl. 31. 21:51
 16/34 A kérdező kommentje:

És amúgy lehet a pumpa részt cserélni is az olcsóbb picit: JUWEL ECCOFLOW 1000l/h

Ezzel ha kicserélném a gyárit? Úgyis kéne mégegy? Vagy inkább egy 1500l/h?

2018. júl. 31. 21:55
 17/34 anonim ***** válasza:

Jól értelmezted amit leírtam?

A külsőket a térfogat miatt gyártják, nem az erejükről híresek. Neked meg olyan belsőd van, ami térfogatban jó, csak gyenge. Pont mint egy külső.

Szűrőtérfogatra nincs igazán szükséged, az áramlásra kell izomból rágyúrni.

Konkrét számokkal, ha a belső szűrőd erős lenne, akkor külsőből elég lenne egy 600 l/h-s

De így, hogy gyenge, külsőből is kell egy 1000-1200 l/h-s.

Az meg mocskosul drága, plusz akkor tök fölöslegessé válik a gyári belső, tehát fölöslegesen adtál érte pénzt.

Látványban nem fér bele a 2 db belső?

2018. júl. 31. 22:01
 18/34 anonim ***** válasza:

Nem tudom ki lehet e cserélni, ha igen, mindenképpen 1500 l/h.

Egyrészt szabályozható, tehát lejjebb lehet venni, ha kell, másrészt extra nagy a szűrőfelület, úgyhogy ha beérik, extra nagy a fojtó erő is. Márpedig nem árt ha van erőtartalék.

2018. júl. 31. 22:03
 19/34 anonim ***** válasza:

Növények terén nem probléma 1 hét késés. Ott teljesen más komplikációk vannak! :D De ebbe már nem megyek bele.

Minden esetre mielőtt növényt vennél, azért nézz utána hány lument tud a világítás, mire elég, mire nem, mert a szetteknek mindenféle felszereltsége gyenge szokott lenni.

Szóval nehogy bevásárolt valami fűszerű növényt, vagy tündérhínárt, vagy valami pirosat... Konkrétan nézz utána a fényáramnak, nézz utána, hogy az 125 literben milyen erősségi fokozatnak számít, és aszerint válogasd össze a növényzet fajtáját, mennyire fényigényesek, vagy árnyéktűrők.

2018. júl. 31. 22:07
 20/34 A kérdező kommentje:
Köszi, Bocsi csak már kicsit össze zavarodtam még új ez nekem. Szóval ha jól értem amit utoljára írtál ha most kicserélném a gyári pumát (ki lehet egyébként) 1500l/h-ra az se lenne képes megmozgatni eléggé a vizet és ezért kéne mégegy? Vagy az már elég lenne? Bocsi mégegyszer a értetlenkedésért
2018. júl. 31. 22:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!