Savasítom a vizet- az hogyan hat a keménységre, ha hat egyáltalán? Egy 220 literes vízmennyiségbe mennyi 30 százalékos sósavat tegyek ahhoz hogy a ph-m 7.5-ről 7-re csökkenjen?
Szerintem qrva gyorsan rakd rükvercbe ezt a projektet, amíg ki nem nyírod az összes lakót!!!
Ott kezdődik a történet, hogy hogyan hat a keménység a kémhatásra, és nem fordítva!
A keménység stabilizálja a kémhatást. Ezért nem lehet savasítani lágyítás nélkül. Persze van az a határ, amit már nem tud a keménység kezelni, mert "kimerül" de ilyenkor nem szép lassan fog csökkenni a pH, hanem úgy lezuhan, hogy azt semmi nem éli túl!
Úgyhogy veszélyes játékot játszol!
Pont fordítva kell, a helyes kérdés, hogyan hat a keménység csökkentése a pH-ra, ugyanannyi oldott CO2 mellett.
Úgy, hogy csökken a pH.
Tehát először is lágyítani kell, 0 nk-s vízzel, utána, ha stabilan megvan a kívánt keménység, és annak az aránya is,
(tehát hogy mennyi a 0-s és a csapvíz aránya, mert a cserevizeket is ilyennel kell cserélni a részleges vízcserék alkalmával, plusz a párolgást sima 0-sal kell pótolni)
szóval ha ez megvan, utána lehet mérni pH-t, és az eredménytől függően lehet eldönteni, hogy még mindig szükség van e savasításra, vagy elegendő az, amit a lágyítás automatikusan okozott.
De először lépcsőzetesen le kell vinni a keménységet legalább 10 nk alá, hogy kisebb legyen a savasságot befogadó puffer hatása, mert ha ezt nem teszed, akkor hiába savasítasz, visszakúszik a pH az eredeti állapotára.
Aztán megint savasítasz, megint lemegy, de mivel kemény a víz, ismét vissza fog kúszni.
Ezt megcsinálod párszor, a halak fele addigra feladja, a folyamatos pH ingadozás miatt.
Utána meg összeomlik az egész mint a kártyavár, kimerül a karbonátok befogadóképessége, és az egész addig beleöntött sav , kifejti a hatását, és fél nap alatt lesz egy 220 literes hullaházad.
Hát igen, pláne, ha jó kis neptun csepegtetős, ami lazán csal egy fél értéket, attól függően, hogy mennyire sikerül buborékosan csepegtetni! :)
Amúgy akvarisztikában bevált a sósav, csak általában nem tartásra, hanem szaporításhoz, kényesebb lágyvizes halakhoz. Precízebben adagolható, jobban kontrollálhatóbb, könnyebb beállítani, és csak ideiglenesen kell.
Tartáshoz kb semmivel nem szoktunk savasítani, csak lágyítani, amitől önmagában is alacsonyabb lesz a pH, meg ha valaki elvetemülten lágy savas vizes biotópot akar csinálni, az úgyis rak dekornak vasfát, fakérgeket, kiszáradt falevelet, égertobozt, stb, ezekből természetes úton ázik ki némi csersav.
A másik út, ha valaki nem akar feketevizes aksit, hogy lágyítás és erősebb fény mellett, olyan fajta növényeket tart, amik nagyobb fényerő mellett meghálálnak némi extra CO2-t és akár nagynyomásúval, akár jó hatásfokú házi megoldással CO2-t oldanak a vízbe, tovább csökkentve némileg a lágyított víz kémhatását.
Ha egy ilyen rendszer beáll, az egy fenntartható dolog tud lenni.
A lágyítás önmagában a legtöbb trópusi élőlényre – legyen az növény vagy hal – kedvezően hat. Hogy példát mondjak, ha a vesék genetikailag lágy vízre lettek optimalizálva, akkor csökken a terhelésük a gránitkemény magyar csapvízhez képest, nő az élettartam, a növények számára a mikroelemek felvételét (kelátok stabilitását) könnyíti, na meg egy másik kritikus téma az oldott CO2-vel való összefüggés. Persze a „puhítást” is csak határig, 2 nk kH alatt már visszaüt a dolog, a víz kritikusan instabillá válik, a pH folyamatosan hintázik, pH-sokk tökéletes receptje. Hozzá kell tenni, hogy bár pufferként működik, a 10 kH-s víz még mindig a lúgos tartományba esik, 7,5-8 közé.
Ezért használnak pl aktív talajokat, melyek a kH és a pH értéket trópusi jellegre „állítják be”, talajmennyiségtől, vízcsere mennyiségtől és minőségtől függően határozott ideig, ezt követően saját erőből kell tartani a szintet, jobb esetben pH kalibráló szerekkel. Digitális pH mérő itt már alap (10e<). Kellő vízkémiai háttérismeret nélkül veszélyes a pH-t piszkálni, a lágyítás is igen nagy előrelépés, de pl egy nagyobb adag, vasfaként ismert dekor is annyi humin és csersavat ereszt magából, ami a savak kellő jelenlétét bőven kiszolgálja hosszabb távon is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!