Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Savasítom a vizet- az hogyan...

Savasítom a vizet- az hogyan hat a keménységre, ha hat egyáltalán? Egy 220 literes vízmennyiségbe mennyi 30 százalékos sósavat tegyek ahhoz hogy a ph-m 7.5-ről 7-re csökkenjen?

Figyelt kérdés

2018. márc. 13. 18:41
 1/10 anonim ***** válasza:
52%
semennyit mert kinyírod a halaid. a kemény víznek puffer hatása van, lemegy a ph kis időre majd vissza, lágyítsd, úgy tartósan csökken a ph.
2018. márc. 13. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Még nincsenek halak már 2 hete keringetem a vizet. Be is van "oltva" meg állítva csak finomítanék még a dolgon.
2018. márc. 13. 18:59
 3/10 anonim ***** válasza:
Savas víz lágy lúgos víz kemény , talaj anyagok szűrő betétek segítenek , desztilált víz betöltése -30% víz lecseréléssel . SÓSAV ? ECET ? Felejtsd el ...
2018. márc. 13. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem qrva gyorsan rakd rükvercbe ezt a projektet, amíg ki nem nyírod az összes lakót!!!


Ott kezdődik a történet, hogy hogyan hat a keménység a kémhatásra, és nem fordítva!


A keménység stabilizálja a kémhatást. Ezért nem lehet savasítani lágyítás nélkül. Persze van az a határ, amit már nem tud a keménység kezelni, mert "kimerül" de ilyenkor nem szép lassan fog csökkenni a pH, hanem úgy lezuhan, hogy azt semmi nem éli túl!

Úgyhogy veszélyes játékot játszol!


Pont fordítva kell, a helyes kérdés, hogyan hat a keménység csökkentése a pH-ra, ugyanannyi oldott CO2 mellett.

Úgy, hogy csökken a pH.

Tehát először is lágyítani kell, 0 nk-s vízzel, utána, ha stabilan megvan a kívánt keménység, és annak az aránya is,


(tehát hogy mennyi a 0-s és a csapvíz aránya, mert a cserevizeket is ilyennel kell cserélni a részleges vízcserék alkalmával, plusz a párolgást sima 0-sal kell pótolni)


szóval ha ez megvan, utána lehet mérni pH-t, és az eredménytől függően lehet eldönteni, hogy még mindig szükség van e savasításra, vagy elegendő az, amit a lágyítás automatikusan okozott.


De először lépcsőzetesen le kell vinni a keménységet legalább 10 nk alá, hogy kisebb legyen a savasságot befogadó puffer hatása, mert ha ezt nem teszed, akkor hiába savasítasz, visszakúszik a pH az eredeti állapotára.

Aztán megint savasítasz, megint lemegy, de mivel kemény a víz, ismét vissza fog kúszni.


Ezt megcsinálod párszor, a halak fele addigra feladja, a folyamatos pH ingadozás miatt.


Utána meg összeomlik az egész mint a kártyavár, kimerül a karbonátok befogadóképessége, és az egész addig beleöntött sav , kifejti a hatását, és fél nap alatt lesz egy 220 literes hullaházad.

2018. márc. 13. 19:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, szándékosan tettem fel a kérdést fordítva. Az infó amit küldtél egyébként hasznos volt.
2018. márc. 13. 19:19
 6/10 anonim ***** válasza:
35%
A pH csökkentést az akváriumvíz csekély pufferkapacitása miatt csak gyenge savakkal szabad elvégezni. A kertészeti pH csökkentést, savanyítást tőzeggel végzik, gyakorlati tapasztalatok szerint a huminsavak hatása érvényesül. Akvarisztikai gyakorlatban az oxálsav az, ami pH csökkenést és egyben keménység csökkenést is okoz (kalciumoxalát kiválás mellett). Nincs tapasztalatom az akvarisztika gyakorlatában alkalmazott pH mérésekkel kapcsolatban, de kétségeim vannak a 7,5 vagy 7 érték megbízhatóságát illetően.
2018. márc. 13. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

Hát igen, pláne, ha jó kis neptun csepegtetős, ami lazán csal egy fél értéket, attól függően, hogy mennyire sikerül buborékosan csepegtetni! :)


Amúgy akvarisztikában bevált a sósav, csak általában nem tartásra, hanem szaporításhoz, kényesebb lágyvizes halakhoz. Precízebben adagolható, jobban kontrollálhatóbb, könnyebb beállítani, és csak ideiglenesen kell.


Tartáshoz kb semmivel nem szoktunk savasítani, csak lágyítani, amitől önmagában is alacsonyabb lesz a pH, meg ha valaki elvetemülten lágy savas vizes biotópot akar csinálni, az úgyis rak dekornak vasfát, fakérgeket, kiszáradt falevelet, égertobozt, stb, ezekből természetes úton ázik ki némi csersav.


A másik út, ha valaki nem akar feketevizes aksit, hogy lágyítás és erősebb fény mellett, olyan fajta növényeket tart, amik nagyobb fényerő mellett meghálálnak némi extra CO2-t és akár nagynyomásúval, akár jó hatásfokú házi megoldással CO2-t oldanak a vízbe, tovább csökkentve némileg a lágyított víz kémhatását.

Ha egy ilyen rendszer beáll, az egy fenntartható dolog tud lenni.

2018. márc. 13. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 Skid05 ***** válasza:

A lágyítás önmagában a legtöbb trópusi élőlényre – legyen az növény vagy hal – kedvezően hat. Hogy példát mondjak, ha a vesék genetikailag lágy vízre lettek optimalizálva, akkor csökken a terhelésük a gránitkemény magyar csapvízhez képest, nő az élettartam, a növények számára a mikroelemek felvételét (kelátok stabilitását) könnyíti, na meg egy másik kritikus téma az oldott CO2-vel való összefüggés. Persze a „puhítást” is csak határig, 2 nk kH alatt már visszaüt a dolog, a víz kritikusan instabillá válik, a pH folyamatosan hintázik, pH-sokk tökéletes receptje. Hozzá kell tenni, hogy bár pufferként működik, a 10 kH-s víz még mindig a lúgos tartományba esik, 7,5-8 közé.

Ezért használnak pl aktív talajokat, melyek a kH és a pH értéket trópusi jellegre „állítják be”, talajmennyiségtől, vízcsere mennyiségtől és minőségtől függően határozott ideig, ezt követően saját erőből kell tartani a szintet, jobb esetben pH kalibráló szerekkel. Digitális pH mérő itt már alap (10e<). Kellő vízkémiai háttérismeret nélkül veszélyes a pH-t piszkálni, a lágyítás is igen nagy előrelépés, de pl egy nagyobb adag, vasfaként ismert dekor is annyi humin és csersavat ereszt magából, ami a savak kellő jelenlétét bőven kiszolgálja hosszabb távon is.

2018. márc. 13. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Van két hatalmas nagy vas gyökerem is az akváriumba. MOst már csak az érdekelne hogy csersav mennyi ideig képes kiázni belőle mert gondolom a végtelenségig nem. Ahogy a teafilterből sem ázik ki a végtelenségig. Kb.3-4 év vagy tovább? (Tudom sok mindentől függ ez is.)
2018. márc. 14. 10:49
 10/10 Skid05 ***** válasza:
Ahogy írod, függ az aki mérettől, a fa mérettől, korától, a cserék sűrűségétől, mennyiségétől, ha egyébként is savval telített a víz az is módosít, ami biztos a leszívott vízben áttetsző edényben jól látszik. Nyilván szemre a teaszín a savak jelenlétét támasztja alá, egyébként konduktométerrel pontosítható. Két hasonló méretű vasfa között is szignifikáns eltérések mutatkoznak. Nálam tíz éve van benn két olyan 2-3 kilós tönk, meg három kisebb fél kilós egy százasban, a mai napig színeznek, igaz pár éve már láthatóan kevésbé. Ezelőtt pár évvel próbálkoztam elevenszülőkkel, folyamatos bőrproblémáik voltak a savak miatt, hiába volt egyébként kemény magyar csapvíz (mérhetetlenül lúgos neptun ph teszt), átrakva őket savmentes vízbe 1-2 hét alatt regenerálódtak. Azóta a savasító hatásukat már nem becsülöm alá.
2018. márc. 14. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!