Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért kezdte el üldözni...

Miért kezdte el üldözni vízcsere után az egyik sügerem a másikat? Már teljesen megtépte?

Figyelt kérdés
Megörököltem egy lakásban egy 180 literes akváriumot. Elég rossz állapotban volt, kb egy éve semmilyen szinten nem volt hozzá nyúlva, csak a halak etetve. A halasunk és a volt tulaj irányításával ma csináltam egy teljes vízcserét. A halak kb. 5-6 órát voltak kivéve, egy kb 10 literes ládában (sorry, nekem eddig tartott a tisztítás...). A két sügerem, akik már évek óta együtt laknak (eredetileg nyolcan voltak, de kinyírták egymást), elkezték üldözni egymást a külön edényben, és most, hogy visszatettem őket a nagyba, sajnos folytatódik a hajsza, a piros hajtja a zebrát, és úgy látom, hogy az oldalát meg az uszonyát meg is kezdte. A zebra már elbújik, vagy a viz tetején mozdulatlanul néz kifelé. Mitől őrültek meg, mit tehetnék? A stressz, vagy a víztől van valami? Többiek (két gurámi és két anci) jól vannak.

2017. aug. 26. 21:17
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:

Köszi a hasznos válaszokat. Az Algovecen olvastam, hogy nem engedi összeállni az algát, vagy mi, ezért hagytam ki.

A fénycsövek azok, amiket mondtál (30W). A szűrő Aquel Fan3 belső szűrő.

Most a sügerek, ezt eddigi két hétben nem láttam, elkezdték a talajon a kavicsokat gurítani, a nővényeket rángatni. A kavicsokat a szájukba veszik, és arrébb kiköpik. Délután óta ezt csinálják. Este rendesen ettek, a tépett zebra pár darabot csak, de már egy kicsit aktívabb, ő is rendezkedik. A gurámik be vannak tojva, elbújtak a kövek mögé.

Mikor legyen részleges vízcsere, és mennyi szerintetek? A világítást hogyan vezessem be, ha eddig nem volt?

2017. aug. 27. 21:37
 22/28 anonim ***** válasza:

Kezd helyreállni a rend. Ami azzal jár, hogy a sügérek halálra fogják stresszelni a gurámikat.

Ami meg azért baj, mert általában nem a stresszbe halnak bele, hanem a stressz miatt leállt immunrendszer enged szabad utat mindenféle kórokozónak. Ha meg azok elszabadulnak, akkor a gyengébbekkel kezdik, de utána az erősek is sorra kerülnek.

Úgyhogy nem játék a rossz társítás, nem véletlenül mondja mindenki.

A szűrő kb fele ekkora akváriumba jó, ha ezt az akváriumot telerakod 180 literre való hallal, szűrőből kb ilyen kaliberűből még 1 kell.

Vízcseréből szerintem mehet a heti 30%, pláne amíg ez az 1 szűrő van, és megvannak a sügérek is. Erősebb szűréssel, és egészségesen fejlődő dús növényzettel elég heti 20% is.

A világítást egyszerűen kapcsold be. Ha lehet a 2 csövet külön kapcsolni, akkor csinálhatod úgy, hogy 1 órára csak az egyiket kapcsolod fel, utána a másikat is, és este ugyanígy le. De ha nem lehet, akkor nem kell vele szórakozni.

Majd megszokják. Lehet hogy szokatlan lesz nekik, de igazából se a sügérek, se a gurámik nem igénylik a túl sötét helyet, alapvetően semmi bajuk egy ilyen 60 wattos fényerővel.

2017. aug. 28. 15:57
 23/28 A kérdező kommentje:

Köszi. Holnap megyek, veszek fénycsövet. A következő vízcsere legyen mindjárt egy hét múlva? A cserevizet megint kell aquatan-nel meg nitrivec-kel kezelni?

A növényzet egy féle növény, a neten fodros levelű vízikalásznak azonosítottam, fél méteres levelei vannak, kb. 4-5 tő van. A sügerek egy részüket már kiásták. Biztos kell még növény, meg szerintem kevés a búvóhely is. Nem tudom, a gurámiknak kell-e búvóhely.

Ezek az indikátorok (nitrit, ammónia) horror drágák, kell ilyet venni?

A szűrő még biztos marad egy darabig... Nem kell győzködnöd, a sügereknek menniük kell. Pedig érdekes az életük, és igen értelmes halaknak látszanak. konkrétan tekintetük van:) De pillanatnyilag az a helyzet, hogy most, hogy a legnagyobb erőre kapott, befészkelte magát a nagy (egyetlen) kő mögé, mindenkit elhajt, a többiek meg az akvárium egyik sarkában egymás hegyén-hátán. Körbenéztem, és Gyálon láttam (én bp-i vagyok) egy sügeres boltot, lehet, megkérdem, hogy befogadja-e őket. Nem akarom hirdetni, mert hátha megint szr helyre kerülnek.

Köszi még 1X a sok hasznos infot mindenkinek. küzdök tovább.

2017. aug. 28. 18:42
 24/28 anonim ***** válasza:

Ezért lesz fanatikus sügéres, aki egyszer belevág. Csak hát hozzájuk nagyon nem ilyen szintű akvárium kell.

A növényen csodálkozom, hogy az fény nélkül eddig megmaradt, valami varázsló lehet az a pali, akinél volt.

Vagy még egy tipp, mivel ez a vízikalász nem igazán nő nagyobbra fél méternél, lehet, hogy inkább hólyagos vízikehely. Az megnő ekkorára, és elvan viszonylagos árnyékban is.

A sügéreknek nem kell növény, a természetes élőhelyükön sincs, amúgy is kitúrnak mindent. A gurámiknak annál inkább.

Teszterek nem föltétlenül szükségesek.

Gondold végig, jobbá nem teszik a vizet, csak jelzik, hogy ha rossz.

Ha azt a pénzt szűrőre költöd, és egyéb 1-2 egyszerű dolgot betartasz, az jobbá teszi a vizet, és szükségtelenné teszi a teszteket.

Viszont ehhez kéne vagy egy nagyon komoly szűrő, vagy egy ilyen óriásbébiből még 1.

2017. aug. 28. 20:12
 25/28 anonim ***** válasza:
A cserevízzel az a baj, hogy ha nem tudod tárolni, akkor kell a vízelőkészítő. Ha meg tudod csinálni, hogy pl 3 20 literes vödörbe engedsz 50 liter vizet este, éjszaka úgysincs annyira útba senkinek, és reggel kicseréled, (ahhoz kell még egy vödör) tehát tud állni egy széles szájú vödörben legalább fél napot, akkor nem kell vízelőkészítő.
2017. aug. 28. 20:16
 26/28 YourDestiny ***** válasza:
42%

Csak néhány hozzászólásig jutottam, így nem tudom, hol tart pontosan a téma. Megvan már a másik sügér? Esetleg bíborsügér? 90 százalék, de hátha tévedek :) Mert az bizony erősen területvédő, agresszív, territoriális. Sügereket csak nagy létszámban javaslok tartani, de 180 literre inkább csak kisebb termetűeket. Ha érdekel a sügerezés, lesz hozzá türelmed és elszántságod, akkor ajánlom figyelmedbe a honlapomat. A sok leírt infó helyett mindent egy helyen találsz, ennyi olvasgatásra egyébként is szükséged lesz a témában. Igaz, a honlap afrikai sügérekre épül, de ettől még sok hülyeségtől megmenthet.

[link]

2017. aug. 29. 17:11
 27/28 A kérdező kommentje:

[link]

[link]

Remélem, meg lehet nézni így a képeket. Nem igazán tudom, milyenek, és a nemüket sem. A piros olyan 10-12 cm, a másik valamivel nagyobb.

Mostanra a következő a helyzet: a sötét erőre kapott. Kijelölt magának egy helyet (kb. az akvárium harmada), es azt védi, bebújik a kő mögé, és aki csak arra jár, terrorizálja. Néha csak körbejár, és végig hajtja a többi halat, főleg a másik sügeret. Az már a sarokban búslakodik, mert a sötét szó szerint enni sem hagyja. A növényeket húzkodják továbbra is. Úgyhogy, bármennyire tetszenek, épp most írtam egy sügeres boltnak, hátha befogadják őket. Nem jó ez nekik sem, kevés a hely... Szerintem a gurámik maradnak, és majd melléjük más hasonlók jönnek később. De a sügereket sem felejtem el:) Szép a honlapod, biztos visszatérek még rá.

2017. aug. 29. 20:10
 28/28 A kérdező kommentje:

A javaslataitok szerint

1) kicseréltem a fénycsöveket (a tetőt kelett végül cserélni)

2) élő és fagyasztott kaját is adok a száraz táp mellett

3) ellenőriztem a víz minőségét

4) kerestem és találtam egy tenyésztőt, aki befogadja a sügereket.

A fejlemények: a kezdeti üldözés után a csíkos sügér elbújt, és pár napig mindenkit elhajtott még a környékről is. Most előjött, úszkál, de nem eszik, a szája és a torka meg van duzzadva. A másik sügeret beengedi a rejtekhelyre, ott együtt időznek, vagy követi, az orrával piszkálgatja.

Nekem ez párzási viselkedésnek tűnik, de írtam, hogy sosem halaztam. A volt tulaj szerint mindkettő nőstény ráadásul.

Egy hét múlva szerveztem a sügerek költöztetését, másik városban van ahely, ahol befogadták őket. Mi fog történni velük most,mit kell ilyenkor csinálni?

2017. aug. 31. 22:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!