Miért kezdte el üldözni vízcsere után az egyik sügerem a másikat? Már teljesen megtépte?
Köszi a hasznos válaszokat. Az Algovecen olvastam, hogy nem engedi összeállni az algát, vagy mi, ezért hagytam ki.
A fénycsövek azok, amiket mondtál (30W). A szűrő Aquel Fan3 belső szűrő.
Most a sügerek, ezt eddigi két hétben nem láttam, elkezdték a talajon a kavicsokat gurítani, a nővényeket rángatni. A kavicsokat a szájukba veszik, és arrébb kiköpik. Délután óta ezt csinálják. Este rendesen ettek, a tépett zebra pár darabot csak, de már egy kicsit aktívabb, ő is rendezkedik. A gurámik be vannak tojva, elbújtak a kövek mögé.
Mikor legyen részleges vízcsere, és mennyi szerintetek? A világítást hogyan vezessem be, ha eddig nem volt?
Kezd helyreállni a rend. Ami azzal jár, hogy a sügérek halálra fogják stresszelni a gurámikat.
Ami meg azért baj, mert általában nem a stresszbe halnak bele, hanem a stressz miatt leállt immunrendszer enged szabad utat mindenféle kórokozónak. Ha meg azok elszabadulnak, akkor a gyengébbekkel kezdik, de utána az erősek is sorra kerülnek.
Úgyhogy nem játék a rossz társítás, nem véletlenül mondja mindenki.
A szűrő kb fele ekkora akváriumba jó, ha ezt az akváriumot telerakod 180 literre való hallal, szűrőből kb ilyen kaliberűből még 1 kell.
Vízcseréből szerintem mehet a heti 30%, pláne amíg ez az 1 szűrő van, és megvannak a sügérek is. Erősebb szűréssel, és egészségesen fejlődő dús növényzettel elég heti 20% is.
A világítást egyszerűen kapcsold be. Ha lehet a 2 csövet külön kapcsolni, akkor csinálhatod úgy, hogy 1 órára csak az egyiket kapcsolod fel, utána a másikat is, és este ugyanígy le. De ha nem lehet, akkor nem kell vele szórakozni.
Majd megszokják. Lehet hogy szokatlan lesz nekik, de igazából se a sügérek, se a gurámik nem igénylik a túl sötét helyet, alapvetően semmi bajuk egy ilyen 60 wattos fényerővel.
Köszi. Holnap megyek, veszek fénycsövet. A következő vízcsere legyen mindjárt egy hét múlva? A cserevizet megint kell aquatan-nel meg nitrivec-kel kezelni?
A növényzet egy féle növény, a neten fodros levelű vízikalásznak azonosítottam, fél méteres levelei vannak, kb. 4-5 tő van. A sügerek egy részüket már kiásták. Biztos kell még növény, meg szerintem kevés a búvóhely is. Nem tudom, a gurámiknak kell-e búvóhely.
Ezek az indikátorok (nitrit, ammónia) horror drágák, kell ilyet venni?
A szűrő még biztos marad egy darabig... Nem kell győzködnöd, a sügereknek menniük kell. Pedig érdekes az életük, és igen értelmes halaknak látszanak. konkrétan tekintetük van:) De pillanatnyilag az a helyzet, hogy most, hogy a legnagyobb erőre kapott, befészkelte magát a nagy (egyetlen) kő mögé, mindenkit elhajt, a többiek meg az akvárium egyik sarkában egymás hegyén-hátán. Körbenéztem, és Gyálon láttam (én bp-i vagyok) egy sügeres boltot, lehet, megkérdem, hogy befogadja-e őket. Nem akarom hirdetni, mert hátha megint szr helyre kerülnek.
Köszi még 1X a sok hasznos infot mindenkinek. küzdök tovább.
Ezért lesz fanatikus sügéres, aki egyszer belevág. Csak hát hozzájuk nagyon nem ilyen szintű akvárium kell.
A növényen csodálkozom, hogy az fény nélkül eddig megmaradt, valami varázsló lehet az a pali, akinél volt.
Vagy még egy tipp, mivel ez a vízikalász nem igazán nő nagyobbra fél méternél, lehet, hogy inkább hólyagos vízikehely. Az megnő ekkorára, és elvan viszonylagos árnyékban is.
A sügéreknek nem kell növény, a természetes élőhelyükön sincs, amúgy is kitúrnak mindent. A gurámiknak annál inkább.
Teszterek nem föltétlenül szükségesek.
Gondold végig, jobbá nem teszik a vizet, csak jelzik, hogy ha rossz.
Ha azt a pénzt szűrőre költöd, és egyéb 1-2 egyszerű dolgot betartasz, az jobbá teszi a vizet, és szükségtelenné teszi a teszteket.
Viszont ehhez kéne vagy egy nagyon komoly szűrő, vagy egy ilyen óriásbébiből még 1.
Csak néhány hozzászólásig jutottam, így nem tudom, hol tart pontosan a téma. Megvan már a másik sügér? Esetleg bíborsügér? 90 százalék, de hátha tévedek :) Mert az bizony erősen területvédő, agresszív, territoriális. Sügereket csak nagy létszámban javaslok tartani, de 180 literre inkább csak kisebb termetűeket. Ha érdekel a sügerezés, lesz hozzá türelmed és elszántságod, akkor ajánlom figyelmedbe a honlapomat. A sok leírt infó helyett mindent egy helyen találsz, ennyi olvasgatásra egyébként is szükséged lesz a témában. Igaz, a honlap afrikai sügérekre épül, de ettől még sok hülyeségtől megmenthet.
Remélem, meg lehet nézni így a képeket. Nem igazán tudom, milyenek, és a nemüket sem. A piros olyan 10-12 cm, a másik valamivel nagyobb.
Mostanra a következő a helyzet: a sötét erőre kapott. Kijelölt magának egy helyet (kb. az akvárium harmada), es azt védi, bebújik a kő mögé, és aki csak arra jár, terrorizálja. Néha csak körbejár, és végig hajtja a többi halat, főleg a másik sügeret. Az már a sarokban búslakodik, mert a sötét szó szerint enni sem hagyja. A növényeket húzkodják továbbra is. Úgyhogy, bármennyire tetszenek, épp most írtam egy sügeres boltnak, hátha befogadják őket. Nem jó ez nekik sem, kevés a hely... Szerintem a gurámik maradnak, és majd melléjük más hasonlók jönnek később. De a sügereket sem felejtem el:) Szép a honlapod, biztos visszatérek még rá.
A javaslataitok szerint
1) kicseréltem a fénycsöveket (a tetőt kelett végül cserélni)
2) élő és fagyasztott kaját is adok a száraz táp mellett
3) ellenőriztem a víz minőségét
4) kerestem és találtam egy tenyésztőt, aki befogadja a sügereket.
A fejlemények: a kezdeti üldözés után a csíkos sügér elbújt, és pár napig mindenkit elhajtott még a környékről is. Most előjött, úszkál, de nem eszik, a szája és a torka meg van duzzadva. A másik sügeret beengedi a rejtekhelyre, ott együtt időznek, vagy követi, az orrával piszkálgatja.
Nekem ez párzási viselkedésnek tűnik, de írtam, hogy sosem halaztam. A volt tulaj szerint mindkettő nőstény ráadásul.
Egy hét múlva szerveztem a sügerek költöztetését, másik városban van ahely, ahol befogadták őket. Mi fog történni velük most,mit kell ilyenkor csinálni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!