Miért kezdte el üldözni vízcsere után az egyik sügerem a másikat? Már teljesen megtépte?
Hát, jóhiszeműen jártam el, ne bssz le:) A tulaj mondta, hogy semmi nem kell, csak fél évente egy teljes csere. Azért tartott ennyi ideig, mert sosem voltak még halaim. Nekem leereszteni a vizet, kitisztítani a szűrőt, a követ (nagyon algás volt minden), a növényeket visszanyesni (azokból rengeteg volt), aztán a tiszta vizet lekezelni ennyi időbe telt.
Így kaptam őket, ilyen összetételben, mit csináljak? Kit húzzak le a klotyóba?
Biztos is, hogy a stressz. Nem csinálok többé teljes vízcserét, de már a szűrő is el volt dugulva, tök zöld volt a víz. Mindent úgy csináltam, ahogy mondták.
Az egyik szerintem zebracsíkos, a másikat egyszerűen nem sikerült beazonosítanom, narancsos a színe, és az oldalán van két pötty. Gyönyörűek különben, sajnálnám is őket. Tehetek valamit, most, hogy ez így megtörtént?
Eddig nem is csináltál vízcserét?
Azért nem szabad teljes vízcserét csinálni mert sokk éri a halak szervezetét, mint itt is. Eredetileg úgy kell hogy hetente az akvárium vízének 30%-át kell minimum egy napot állott vagy vízkezelővel kezelt vízzel lecserélni, aminek azonos a hőmérséklete.
Ezen az oldalon olvasgass el mindent ami a kezdőknek címszó alatt van: [link]
Persze nem a te hibád hogy ilyen a halak összetétele, akitől kaptad nem értett hozzájuk eléggé.
A sügerek territoriálisak és nagy akváriumot igényelnek. Pl itt a zebrasávos sügered, alapból 200 literben kéne tartani belőlük egy párt [link] .
A másik sügered nem tudom mi lehet, itt nézegetheted hátha felismered őt is: [link]
Igazából ha nyolc sügér volt és kinyírták egymást akkor az valószínűleg a zsúfoltság és nem megfelelő társítás, búvóhelyek hiánya miatt volt. Ez a kettő se jó így igazán, lehet érdemes lenne állatkereskedésben érdeklődni hogy legalább ugyanolyan fajtából tarts kettőt, így az egyiket elcserélni egy olyan fajtára mint ami nálad marad. A teljes vízcsere hátránya ott fog megmutatkozni, hogy most valószínűleg kinyírtad az akvárium biológiai szűrését, a szűrőbaktériumokat kitakarítottad, ha a szűrőt is csapvízzel mostad át akkor megölted a bacikat, és nem bontják le a halak végtermékét. Mivel nincs túl sok halad ezért nem olyan nagy a baj, bár nem tudom milyen nagyok már a halak. Figyelj nagyon a vízcserékre és a mérgezés tünetekre.
Köszönöm, hogy segítes. Az általad küldött linken felismertem a másikat: vörös zebrasügér, szinte biztos. A zebracsíkos sokkal sötétebb tónusú, mint az általad küldött képen. Mindkettő 15 cm körüli, a vörös 9, a zebracsíkos 5 éves. A többi hal sem fiatal már.
A szűrőbetétet a leeresztett saját vizükben mostam ki, nem csap alatt. A szűrőberendezés annyira algás, hogy alig illeszkednek a tartozékok, gumival van összetartva. Búvóhely nem tudom mennyi kell, van egy nagy, lyukas kő, meg egy mű (kerámia?) lukas búvóhely. Sok hosszúkás növény, bár annak a végei már kinőttek a vízből és megfeketedtek, ezért visszaritkítottam. A tulaj azt mondta, hogy simán mehet a csapvíz, csorgassam messziről, és kimegy a klór. De én tettem bele aquatant és nitrivecet. Most egyelőre nyugi van, csak a zebrasávos bújt el teljesen. Nem szeretném, ha meghalna :( Igazából nem szeretnék szenvedő, vegetáló állatokat; csak akkor tartom meg őket, ha sikerül normálisan... Ezek szerint nincs más, mint figyelni és várni.
Ezúton is gratulálok "ahalasnak meg avolttulajnak" hogy ketten együtt is ilyen remek ötleteket adnak.
Olyanok lehetnek, mint a serkentő meg a lassító agysejt.
A serkentő hatékonyabbá teszi a lassítót, ami blokkolja a serkentőt. :D
Na, hát a nagyját már leírták, de az utolsó mondat b-ta ki végleg a biztosítékot.
Időzítős szűrő... Jézusom...
Ha olvastad az akvagurut, gondolom már belefutottál abba a nem túl jelentős információba, hogy a lebontó baktériumoknak folyamatos tápanyag ellátás, és főleg folyamatos O2 ellátás és áramoltatás szükséges.
Nem sokkal, csak egy kicsivel alapvetőbb dolog annál, mint hogy víz kell az akváriumba.
Az alapkérdésre a válasz, mert megbolygattál egy penge élen táncoló rendszert, és talán mert egy mérgező környezettől végletekig legyengült sügérek kaptak egy kis adrenalin fröccsöt a friss víztől.
De mindegy is, ahogy a válaszokból látod, kb ez a legkisebb bajod.
Ha nem akarsz szenvedő, vegetáló állatokat, (ahogy írod) akkor hosszú távon kéne gondolkozni, és hosszú távon fenntartható rendszert összehozni.
Ebbe nem hinném, hogy beleférne afrikai sügérek tartása.
Létezik 1-2 fajta, amivel lehet próbálkozni, de akkor semmi más.
De úgy alapvetően kb dupla ekkora mérettől éri meg belevágni sügérezésbe.
A gurámiknak jó ez a méret, alapnak ők jók lennének.
Hasonló vízparamétereket igénylő, békés, nem túl gyors apróbb 4-5 cm-es rajhalakkal érdemes társítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!