Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért kezdte el üldözni...

Miért kezdte el üldözni vízcsere után az egyik sügerem a másikat? Már teljesen megtépte?

Figyelt kérdés
Megörököltem egy lakásban egy 180 literes akváriumot. Elég rossz állapotban volt, kb egy éve semmilyen szinten nem volt hozzá nyúlva, csak a halak etetve. A halasunk és a volt tulaj irányításával ma csináltam egy teljes vízcserét. A halak kb. 5-6 órát voltak kivéve, egy kb 10 literes ládában (sorry, nekem eddig tartott a tisztítás...). A két sügerem, akik már évek óta együtt laknak (eredetileg nyolcan voltak, de kinyírták egymást), elkezték üldözni egymást a külön edényben, és most, hogy visszatettem őket a nagyba, sajnos folytatódik a hajsza, a piros hajtja a zebrát, és úgy látom, hogy az oldalát meg az uszonyát meg is kezdte. A zebra már elbújik, vagy a viz tetején mozdulatlanul néz kifelé. Mitől őrültek meg, mit tehetnék? A stressz, vagy a víztől van valami? Többiek (két gurámi és két anci) jól vannak.

2017. aug. 26. 21:17
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

Még egy ötlet, ami jól jöhet -bár ezt mostanra te is sejtheted.

Ha egy olyan ember ad tanácsot, aki együtt tartott afrikai sügéreket gurámikkal, teljes vízcserére buzdít, meg időzítős szűrője volt, akkor bármit mond, viszonylag nagy biztonsággal megcsinálhatod az ellenkezőjét! :D

2017. aug. 27. 07:02
 12/28 anonim ***** válasza:

...ja, meg csurgatva kimegy belőle a klór! :D

És ő ezt így kitalálta, és elhitette magával, hogy igaz! Hihetetlen. És annyira elhitette magával, hogy képes terjeszteni a f-sságait. ...

2017. aug. 27. 07:04
 13/28 A kérdező kommentje:

Lassan egy nap telt el a nagy vízcsere után. Köszönöm, hogy írtok!

A megtépett sügéren kívül a többiek szerintem jól vannak. Ő a búvóhelyén gubbaszt. Este adok nekik enni, meglátjuk, eszik-e. A víz szép tiszta, a halak nyugodtan úszkálnak (szerintem keresik a helyüket a megkurtított növényzetben).

Ilyen kaják vannak raktáron: Granureed és Granured (SERA) sügéreknek. Amióta nálam vannak (két hete) kaptak kétszer élő vizibolhát.

A szűrőt már tegnap levettem az időzítőről (általános időzítőre volt bekötve a szűrő, este 9 és reggel 7 között ment. Fűtés nincs, tulaj szerint nem is kell télen sem, most 26-7 fokos a vizük. Fent van két fénycső, de csak az egyik világít, és biztos régiek, mert csupa vízkövek, egyelőre nem szedtem ki őket, nehogy eltörjön a tető. Tulaj szerint nem kell világítás, ő nem világított. Az akvárium két ablak között van a falnál, nem biztos, hogy ez ideális hely (hátulról a fehér fal szinte visszaveri a fényt, átvilágítja szinte, de teli nem lehetett mozgatni, most meg még nem akarom. Algovecet hagyott itt, azt mondta, azt öntsek a friss vízbe, de az útmutatót elolvasva ezt nem tartottam jó ötletnek, inkább a két előkészítőt tettem bele.

A halast megvédeném, mert az ő első tanácsa az volt, hogy adjak túl a sügéreken:)

Ha még van időtök velünk foglalkozni; most mi legyen a következő lépés? A kaja így jó? Naponta vagy kétnaponta kell adnom elvileg, de tegnap nem kaptak a vízcsere miatt.

2017. aug. 27. 10:18
 14/28 A kérdező kommentje:
Granugreen és Granured, nna:)
2017. aug. 27. 10:22
 15/28 anonim ***** válasza:

Igen, ahogy a kolléga írta valóban kb megteheted mindennek az ellenkezőjét amit az előző tulaj mond. Ez még oltári hülyeség hogy nem kell melegítő. A sügerek többsége afrikai hal, afrikában nyilván meleg van folyamatosan, nálunk meg télen lehűl a lakás is. Emellett a halakat borzasztóan megviseli a hőmérséklet ingadozás, ajánlom szerezz be egy melegítőt, az úgy is csak akkor fog bekapcsolni ha a beállított értéknél kevesebbre hűl a víz. A tető jó, a gurámik a légkörből is vesznek levegőt, így megfázhatnak a fedetlen akváriumban. Viszont itt a következő hülyeség amit mondott: nem kell világítás. Mégis hogy fejlődjenek jól a növények ha nincs világítás? Ezt érdemes átgondolni, mindkét fénycsövet ki kell cserélni és napi 8 óra világítás minimum ajánlott.

Szerintem inkább innentől kezdve bármit ajánlj a tulaj mosolyogva köszönd meg neki és azonnal keress rá hogy mi a helyes megoldás, mert biztos nem az amit ő mondott. Ilyen hozzáértés nélkül ennyi hülyeséget tanácsolni, észbontó.

Ja és a kaja a sügereknek lehet jó de a többi szereti jobban az élő és fagyasztott eleséget, az olyannal egyszerűbb is egészségesen tartani őket.

2017. aug. 27. 11:58
 16/28 anonim ***** válasza:

Mondtam, én, kb mindent fordítva.

Az időzítő amúgy jó lesz a világításnak.

Arra azért figyelj, hogy ha nagyon keresik a helyüket, akkor lehet a sügér elől bujkálnak, a stresszelés pedig megöli őket.

(a víz pedig nem akkor tiszta, ha annak látszik. Az ammónia meg a nitrit nem látszik. Tesztekkel lehet kimutatni)

2017. aug. 27. 14:13
 17/28 A kérdező kommentje:
köszi. Akkor a következő lesz: lépek világítás és fűtés ügyben. (Világítás akkor is kell, ha van természetes fény egyébként?)Veszek indikátorokat a vízminőséget ellenőrizni. Most már nem bolyonganak, nagyjából nyugi van, már nem üldözik egymást a sügérek sem. Arra gondoltam, hogy kivárom, mi lesz a tépett sügérrel, és annak függvényében keresek nekik/neki örökbefogadót, ha azt mondjátok, ez kevés hely nekik. Utána lépek a gurámikkal társítható halfajták ügyében. De most még kivárom, hogy alakul az akvárium. A gurámik egyébként mindig egymás fenekében vannak, már korábban is figyeltem. Lehet, hogy félnek a sügerektől. Így jó lesz szerintetek? Többször hozok nekik bolhát, ill. rákérdezek a fagyasztottra - én nem is tudtam, hogy halaknak is van mirelit:)
2017. aug. 27. 15:02
 18/28 anonim ***** válasza:

Fagyasztott planktonikusakat vegyél, ne ilyen pulykaszivet, meg olyanokat, amit a természetben nem esznek.

A természetes fényt nem tudod szabályozni, pedig ha a biológiai stabilitásban részt vesznek a növények (és részt vesznek) akkor a növekedésük, fejlődésük feltételeinek kontrollálhatónak kéne lenni jobb esetben.

A tartott növények fajtájától függ a fényerő nagyságága. Illetve fordítva is igaz, adott fényerőhöz oda illő növényt tudsz tenni.

Egyelőre nem kéne túl nagy fény, mert az érzékenyebbé teszi az aksit az algásodásra.

Gondolom 2×30 watt T8 szabványú fénycső lehet ott.

Sima napfényes 860 , 865 jelölésűeket kell betenni.

Azt viszont tudnod kell, hogy ez viszonylag alacsony fényerő, sok fényt igénylő növények nem élnek meg alatta.

2017. aug. 27. 19:23
 19/28 anonim ***** válasza:

És mindenképpen ki kellene deríteni a szűrő pontos típusát!

Az egésznek az az alapja, anélkül nem is tudjuk, miről beszélünk egyáltalán.

2017. aug. 27. 19:31
 20/28 anonim ***** válasza:

"Algovecet hagyott itt, azt mondta, azt öntsek a friss vízbe,"

Ezt még most vettem észre.

Hát nem csoda, hogy lepasszolta az aksit. Ilyen tudással csak kudarcok érhették, érthető, ha elment tőle a kedve.

Csak az az érdekes, amit mondtam is, hogy kitalálta a semmiből hogy lenne jó, elhitette magával, és tönkretesz meg lepasszol egy akváriumot, pedig milyen egyszerű lett volna kérdezni...

2 napja van aksid, de 10-szer többet tudsz mint ő. Ennyin múlik.

Az algovec-et amúgy bele lehet tenni a vízbe, abba a vízbe, ami a wc csésze aljában van.

Friss vízben még hagyján, ott csak sima méreg...

De ha van egy brutál algaerdő! Na ott ha elkezd dolgozni, minimum hogy összeomlik az egész mindenség mint egy kártyavár, szélsőséges esetben rámehet az egész akvárium, minden állatával együtt!

2017. aug. 27. 19:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!