Mi a teendő 3 és fél hetes akváriumnál ha nagyon magas a nitrit szint?
Éppen a rendszeres vízcsere biztosítja, hogy a pH ne nagyon ingadozzon.
A nagyon öreg akváriumvizeknél szokták a halak feldobni a talpukat a vízcsere alkalmával hirtelen megemelkedő pH miatt, és a pH emelkedés miatt megemelkedő ammónia szint miatt!
De valószínűleg a tropica talajkapszulából származhatott a sok ammónia (3mg/l lett az Nh4 cseppteszt), amiből a nitrosomonas-ok csinálták folyamatosan a nitritet, ebből meg a nitrobakterek a nitrátot. Napi 50% vízcsere volt ezután, s minden nap mértem. Az Nh4 már az első vízcsere után pár órával lement 0,4re, s másnapra már 0 is volt. A nitritnek még kellett a többi 3 vízcsere, s amint lement 0,6ra, onnantól már a nitrobakterek fél nap alatt elbántak vele, következő méréskor már 0 lett az is. Arra számítottam a nitrát lesz vagy 100 ezek után, de ehelyett az is lement 25re, gondolom felhasználták a növények, mert csak nitrátmentes tápot adtam nekik. Végre jók a vízértékek 0 ammónia 0 nitrit 25nitrát, 0,4 foszfát, 8 kálium, 0,1vas, 0réz. Ha megmaradnak ezek az értékek péntekig akkor szombaton jönnek az első halak :) Aztán 1 héttel később jön a halcsapat második fele. A mereganyagok leküzdését amúgy nem csak a vízcserék segítették, hanem a plusz jó minőségű baktériumkultúra, brutál oxigenizáció 2 oxidátorral, s hőfok emelés 23ról 26ra. Tényleg gátolhatja a bacik szaporodását a magas méreganyag szint, hiába hogy az a kajájuk, de ha túl sok van ezekből az akadályozza őket. Amint levitte a vízcsere a méreganyagok szintjét az erősen toxikus alá, máris pár óra alatt lenullázták a bacik a maradékot... :D
Köszi a segítséget mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!