Fuldoklási tünetek, miért?
Talaj: többszörösen mosott apró kavicsok vannak bent plusz többször mosott ilyen kék kavics alakú üveg csiszolt disz. 2 növény. A melegitő meg a szűrő-levegőztető.
Teljesen friss a viz, 10ml sera aquantas a 40 liter vizhez meg kb 200 csepp parakill. A márna az előző teszthalakból maradt hátra akik már sajna elhullottak ugyanazek tünetek miatt. Most pár óra után megint kezdték a tüneteket produkálni. A Márna elhullott ezután érdekes dolog történt, a melegitőt messzebb vizttem a szűrőtől és a szűrőt a hosszanti irányból keresztbe raktam hogy ne kavarja annyira végig a vizet és ne stresszeljen annyira, enek következményében a gurámi reggelre már nem produkálja a tüneteket. Vmi ötlet?
kb 200 csepp parakill.
Egyéb kérdés?
Még a nevében is benne van, hogy öl.... Viccen kívül, minek ilyen sz@rokat venni? A parakill egy GYÓGYSZER, nem arra való, hogy a friss akváriumba beleöntsük.
Nemmellesleg réz-szulfátot tartalmaz (mivel a darakór ellen találták ki..), ami egészséges halra kis mennyiségben is mérgező, nemhogy ekkora mennyiségben.
Ja, bocs, a megoldást elfelejtettem:
Ha még él valami, mikor hazaérsz akkor nagyon gyorsan cserélj kb. 70% vizet az akváriumban, ha lehet azonos hőm., tiszta, bármiféle lötty mentes vízzel.
Majd számolj be az eredményről.
Na akkor elmondom az egész storyt, ne enged szidjatok mit miért raktam bele mert kezdő vagyok. Hétfőn vettem az akváriumot, 43 literes 1 melegitő, 1 szűrő levegőztető egy pár növény, talaj, sera aquantan, malachitzöld kivonat, növénytáp és 3 hal: xifo, vitorlás meg egy márna.
Azt mondta az eladó hogy a vizhez adjam hozzá az aquatant meg a malachitot és kb fél órával később mehetnek be a halak. Kedd este tünt fel hogy valami nem stimmel mert fulldokolnak vagy mérgezés jeleit mutatják a halak. A xifo és a vitorlás elpusztult sajnos de a márna nem, azonnal lecseréltem a viz 60%-át tiszta vizre és tettem bele sera aquatant hogy ne legyen klóros mert ugye az nem jó a halaknak. Ettől a márna kicsit mozgékonyabb lett ugyan de nem az igazi, ezért tegnap elentem a boltba hogy mi a helyzet, erre az eladó adott parakillt meg egy gurámi halat. Ekkor a márnát kivettem egy kis üvegbe azzal a vizzel ami az akváriumban volt. Teljes vizcsere talaj újramosva minden elölről. sera bele meg a kék löttyből annyi amennyit a leirás ir ennyi vizhez. Fél óra múlva halak be. 2 órával később a márna már megint szenved nem nagyon mozog fejjel lefelé sodródik közben a gurámi is bújik a szűrő mögé meg rá a szűrő tetejére de ő még nem mutat mérgezési tüneteket max légszomjat. Ekkor az jutott eszembe mi van ha a szűrő keltette túl erős áramlás zavarja meg őket mert elég nagy áramlást kelt ahogy fújja be a vizet ezért a szűrőt átforditottam kereszt irányba hogy ne áramoltassa annyira a vizet. Eredmény az lett hogy sajnos a márna már sajnos menthetetlen volt de a gurámi elkezdett fel le úszkálni az egyik sarokban, most mire hazaértem a guráminak semmi baja.
Kösz a választ és az infókat, közben beszéltem egy ismerősömmel is aki halakat tart és ő is elmondta hogy ő hogy szokta.
Ő úgy csinálja hogy kiforrázza a talajt, majd feltölti az akváriumot növényekkel és tőzegkivonatot meg dezinfektet tesz a vizbe majd szűri 2 3 napig és ezután tesz bele halakat. Ez mennyire jó módszer? neki nem szoktak betegek lenni a halai.
Hát az biztos hogy eladóra többé nem hallgatok, direkt rákérdeztem többször is hogy nem árt e a halaknak a parakil meg a malachit meg biztos jó lesz e igy de erősködött hogy igen....
ma 17:17
Az első értelmes ember a gyk kérdések halas rovatában! el se hiszem!
Kérdező:
3 nap állás is elég már, de jobb az egy hét. Vegyszer meg SEMMI se kell bele, magyarországon tökéletes a víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!