Miert haltak meg a neonhalaim?
Sokat olvastam mar, de minden akvarium mas es mas. 30 literes kicsike akvariumom van, elo noveny nincs benne, futo nincsen, 27-28 fokos a vizuk most, mert malachitzold es metilenkekkel kezelem a darakort, amit azt hiszem az ujonnan vasarolt neonokkal hozhattam haza :(
3 xipho, 3 molly es harom hazmester lakja az aksit, hoztam 5 pici neont, es nem is volt semmi bajuk, az egyik kacska volt, o volt az elso, aki elhullott..
3 nap alatt kovette a maradek 4 is, gondoltam arra, hogy a gyogyszer miatt, de mostmar nem tudom :(
Idokozben az egyik xipho hasas is volt, nem voltam itthon mikor ellett, egy kis aprosag megmaradt :) ot kulon vettem, nevelgetem, bizom benne, hogy megmarad, de nagyon feltem a tobbit.
Mar a darakor is megijesztett, hiaba alakulhat ki szinte mindentol, probalok kuzdeni vele, 2. napja kapjak a gyogyszert, es ekkor hullottak el a neonok
Nagyon megkoszonem a jo tanacsokat!
Lehet hogy sokat olvastál,de biztos,hogy nem eleget.
Neonhalaknak 80 liter kell minimum,gyógyszer se tesz jót,minimum 6 kell belőle,gondolom nem is vártál a halak telepítése előtt.
Szifónak és mollynak is 100 liter kell,páncélosharcsáknak sem elég a 30 liter.Ami rosszat el lehetett követni,azt te elkövetted.
Szerintem vidd vissza a halakat és kezd elölről az akvarizálást!
Nem ok az elso halaim, korabban nem volt gondom. Most a darakor h felutotte a fejet, ott lettek bajok, de elotte semmi. Nem szandekozom visszavinni oket, szeretnem ha meggyogyulnanak :)
Termeszetesen allt az akvaium uresben 3 hetig mire megkerkeztek az elso halak, es a neonok erkezeseig semmi de semmi baj nem volt
Így az életben nem fognak meggyógyulni, főleg, hogy a szűrődben(ha egyáltalán van) élő baktériumokat teljesen kiirtottad, tehát még egy jó adag ammóniát is kaptak a nyakukba szegény halak.
Vidd őket vissza vagy ajándékozd el őket, ha nem akarod, hogy elpusztuljanak.
"Nem szandekozom visszavinni oket" - pedig ezek közül egyik sem maradhat 30 literben. A darakór azért ütötte fel a fejét, mert a kis helyen stresszelnek és nem tudnak eleget mozogni.
30 literbe mehet:
- 4-5 guppi VAGY
- 1 betta VAGY
- egy lassabb mozgású razbóra-raj (8 db) ESETLEG
- törpe gömbhalak (de ők már macerásabbak)
- garnélák
ENNYI
A jelenlegi halaid mindegyikének 100 liter kellene.
(Különben is, a házmester min. 5-6-os csoportban érzi jól magát.) És 30 literben egy fajt ideális tartani, nagyon max kettőt, ha valami különleges indokod van rá.
Szerencsétlen halak, erre mondják, hogy állatkínzás!
A neonhalaknál az akvárium maximum hőmérsékletének 24 foknak kell lenni-e. A 28 fok önmagában is elég darakórra.
Arról ne is beszéljünk, hogy a neonhalak rajhalak, minimum 60 centis úszótér kell nekik, de a raj minimuma 10 egyed, amihez 80 centis optimális. Ez egy 96 vagy 112 literes szabványakvárium, egyéni méretben kisebb.
A mexikó kardfarkú hal (amit helytelenül xiphonak neveznek, holott ugyanúgy a xiphophorus alcsaládba tartozik, mint például a platti) minimum 100 litert igényel.
A molly szintén 100-120 liter.
A corydoras fajok kivétel nélkül rajhalak, 6 egyed alatt nem tarthatók.
Tessék: [link] ez egy nagyjából megbízható oldal (nagyjából...) itt tudsz tájékozódni arról, mi kell MINIMUM a halaidnak.
Ez így állatkínzás. A hal nem tud beszélni, ugatni, nyüszíteni. Él pár hónapig vagy 1 évig, közben szenved (bár azt hiszem, a körülmények mellett erősen túlbecsülöm).
Az akváriumod guppik, betta vagy törpe gömbhal, illetve csigák és garnélák tartására alkalmas. Másra nem.
Ez a törvényileg meghatározott minimum gerincesek számára.
Ja és még annyit fűznék hozzá, ha nekünk nem hiszel, higgy a darakórnak! Egészséges akváriumban NEM alakul ki, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy minden akváriumban jelen van maga a parazita, de az egészséges halak kifejlesztettek ez ellen egy védőmechanizmust.
Ezek a halak nem túl érzékenyek, "kibírják" akár hónapokig is ezt a kínzást, aztán elkapnak egy ilyen betegséget, vagy parazitát és puff... bár talán ennél jobb is nekik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!