Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi legyen az akváriummal?

Mi legyen az akváriummal?

Figyelt kérdés

Lassan 4-5 éve tartok halakat,szeretek velük foglalkozni,és nagyon sok pénzem van bennük. A probléma a fonal algával kezdődik(legalábbis azt hiszem ez az). A növényeken megjelenő 'szőrök'-kel lassan már egy éve harcolok. Algaölő szer,aksi kitisztítása és új növények vásárlása...egyszerüen mégis megjelenik újra meg újra,hol a növényeken hol a dekorációkon. Az idegeimre megy,hisz pár hónapnál tovább nem tudtam tőlük megszabadulni. Olyannyira idegesit hogy azon hondolkodom h felhagyok az akvarisztikával,hiszen ha egyetemre megyek,úgysem fogom tudni gondozni őket...szüleim szerint az akvárium csak a pénzt nyeli el,ehhelyett választhatnék valami 'normális' hobbit...

A segítségeteket szeretném kérni,hogy mit tanácsolnátok,eladjam-e az aksit,milyen hobbival cserélhetném le,vagy éppenséggel hogyan mentsem meg az aksit?

2015. aug. 10. 20:55
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
Ha fekete ecsetalgáról lenne szó, bár itt szerintem nem az a problémád, akkor azt mondanám tarts brakkvizi halakat, pl darázsgébeket, gömbmohákkal, mert a félsós vízben, korallzúzalék talaj mellett nem képes nőni az ecsetalga.
2015. aug. 11. 18:19
 22/39 anonim ***** válasza:

Mindenképpen gyorsan növő növények kellenek, hínárfélék, hemianthus micranthemoides vagy lebegő növények, mint a pistia, ezek hatékonyan elvonják a tápanyagokat az algák elől. A halak számát is csökkenthetnéd, nem csak a túltelepítettség miatt, hanem mert legtöbbjük csapathal ennyien nem érzik jól magukat.

A két szűrővel és több növénnyel valószínűleg megoldódik a probléma.

2015. aug. 11. 18:20
 23/39 Pendulum92 ***** válasza:

Sötétkúra nem ok megszüntetés, hanem segíthet átbillenteni a növények javára a helyzetet. Ha nincs növény, ami elnyomná az algákat, a sötétkúra sem segíthet. Egy algáktól tomboló akváriumban hiába van sok növény, az alga lépést tart a növényzettel. Épp egy ilyen akváriumot hozok rendbe: Teli van növénnyel, de sajnos az alga dominál. Elkezdtem az intenzívebb tápozást, és tettem be békalencsét, illetve algexitet és javasoltam az 1 napos sötétkúrát illetve algaevő halakat. A teljes arzenál kellett, mert nagyon tombolt az alga. Egyszer kell átbillenteni egy ilyet akváriumot, hogy a növények tisztuljanak le az algútól, és utána esélye sem lesz nekik újból erőre kapni.

[link]

A tápváltást megerősítem, az alultápozás, főleg ilyen fénynél alga kiváltó ok.

2015. aug. 11. 19:32
 24/39 anonim ***** válasza:

Én semmiféleképpen nem javaslom az algairtót senkinek, elég sok probléma van velük, egyrészt, ami algát irt az baktériumot is, így biológiai szűrést.

Ha nagy zűr van, akkor 2 hetes sera carbon kezelés 100-szor jobb, patyolat tiszta lesz az akvárium, nem kapnak tápot a növények, de az alga csökken, és a halak sem lesznek kitéve mérgezésnek, nem egy eset volt már itt, hogy az algairtó vitte a halakat is, csak nagyon alul telepítve van esély, hogy nem, de az is lehet, hogy az enyhe ammónia többlet utáni másodbetegség viszi el őket.

A kérdezőnél inkább rossz növény választás van, plusz rossz tápozás, mivel a vallisneria metszés után stagnál, szabad a pálya alga téren, ha meg nem metszi nem fér be az akváriumba, én is csak tartaléknak tartom, kb 600-700 tő már kukázva lett, illetve akváriumokból is kivettem, 200-ba nem tudtam tartani.

2015. aug. 11. 20:16
 25/39 A kérdező kommentje:

Agancsalgának tűnik kinézetre,de tapasztalataim szerint nem függ sem fénytől,sem táptól,mivel elsődlegesen a növényeken telepszik meg,valószinű,hogy a növényen élősködik...nem zöld inkább fekete színe van,nemhiszem hogy érdekli az hhogy van-e fény vagy nincs,hisz akkor a klorofil miatt zöld színe lenne.

Volt az aksimban valamikor fodros vizikalász (vagy valami hasonló) szintén ellepte az alga,mind ahogyan az egeria densat is.

Ha új növényt veszek általában az van,hogy megtelik algával.

2015. aug. 11. 20:34
 26/39 anonim ***** válasza:

Kérdező, szerintem leirtunk minden lehetséges megoldást, sok kérdezőnél a fényerő nem partner az öntisztulásban, nálad ez adott, tehát a leg zűrösebb rész jó, talán a fénycsövek paramétere kérdéses, 6000-6500 kelvines fénycsövek legyenek,(amelyik épp van a boltban) ne növényes, és nem kell akvarisztikai, a villamosságiban vett 3 sávos jó, és olcsó. Akvarisztikában nem kapsz megfelelő fénycsövet, sőt, nem is biztos, hogy tudni fogják mit akarsz kérni, volt már rá precedens, ha meg éppen van akkor 5000ft nem 500-1500ft/db

Táp váltás, növényzet, plusz szűrő, a többi gyerekjáték, mindegy, hogy milyen az alga.

2015. aug. 11. 20:43
 27/39 Pendulum92 ***** válasza:

Persze, mindig az az első, hogy sok növény, csak mi van akkor, ha sok a növény és úgy támad az alga.

Az esetek 80%-ában az megoldja, amit felsoroltál, a maradékban trükközni kell.

2015. aug. 11. 21:11
 28/39 anonim ***** válasza:

június 11-én: [link]

augusztus 9-én: [link]

Az előttem szólók tanácsait fogadtam meg. Ja és ne vágd le az algát, csak ha alatta jól fejlődik a növény.

2015. aug. 11. 21:33
 29/39 Pendulum92 ***** válasza:

Na, a páciensünk akváriuma tökéletes példa. Hiába volt sok növénye viszonylag olyan gyorsan növő fajokkal, mint a vízicsillag és az ambúlia, még is elöntötte az alga, és tartotta magát makacsul.

Ilyenkor kell trükközni, várni, és tápot váltani esetleg.

2015. aug. 11. 21:44
 30/39 anonim ***** válasza:
Tényleg jó a két fotó, mondjuk az aqua garden nem hazudik, csak már kérdés lehet-e ajánlani viták nélkül. Én a gazdaboltos gardennel 1100ft-ért nagyon jó eredményeket értem el, jobbakat mint a profitoval, hozzá teszem azzal is nőtt minden alga nélkül, de gardennel szebbek a növények, valamennyivel intenzívebbek a színek is.
2015. aug. 11. 22:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!