Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi legyen az akváriummal?

Mi legyen az akváriummal?

Figyelt kérdés

Lassan 4-5 éve tartok halakat,szeretek velük foglalkozni,és nagyon sok pénzem van bennük. A probléma a fonal algával kezdődik(legalábbis azt hiszem ez az). A növényeken megjelenő 'szőrök'-kel lassan már egy éve harcolok. Algaölő szer,aksi kitisztítása és új növények vásárlása...egyszerüen mégis megjelenik újra meg újra,hol a növényeken hol a dekorációkon. Az idegeimre megy,hisz pár hónapnál tovább nem tudtam tőlük megszabadulni. Olyannyira idegesit hogy azon hondolkodom h felhagyok az akvarisztikával,hiszen ha egyetemre megyek,úgysem fogom tudni gondozni őket...szüleim szerint az akvárium csak a pénzt nyeli el,ehhelyett választhatnék valami 'normális' hobbit...

A segítségeteket szeretném kérni,hogy mit tanácsolnátok,eladjam-e az aksit,milyen hobbival cserélhetném le,vagy éppenséggel hogyan mentsem meg az aksit?

2015. aug. 10. 20:55
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:

Ebbe felesleges külső szűrő. Egy erősebb belső viszont kellene, az simán elvinné.

Milyen természetes fényviszonyok vannak ott, ahol van?

(Az algásodáshoz semmi köze, de az ékfoltos, a neon és a törpe páncélos is rajhal...)

2015. aug. 11. 09:09
 12/39 anonim ***** válasza:

Egy powerhead + nagy szivacs vígan elviszi:

[link]

2015. aug. 11. 09:34
 13/39 A kérdező kommentje:

Természetes fényt az ablakon keresztül ha kap,de nemhiszem hogy eljutna odáig a napfény,csak reggel,mikor kel fel a nap,de csak akkor ha nincs elsötétitve a szoba.

Tudom h rajhalak,de amig nem tudom biztosra,h megmarad-e az aksi addig nem veszek új halakat.

Mekkora tejesítménnyel kell rendelkeznie egy belső szürőnek,hogy ide jó legyen?

2015. aug. 11. 10:10
 14/39 anonim ***** válasza:
Nem a teljesítmény a fő szempont hanem a szűrőfelület nagysága. A biológia szűréshez pont nincs szükség nagy teljesítményre, lassú áramlás a legoptimálisabb.
2015. aug. 11. 10:23
 15/39 anonim ***** válasza:

Ebbe ne is vegyél új halakat, inkább csökkentsd a létszámot. 50 literben 2 fajnál többet nem nagyon tartanék, a neonoknak, razbóráknak és az ancinak kicsi is a hely. Ha megvan a nagyobb szűrő(nem kell feltétlenül külső, elég a korábban írt powerhead+szivacs), akkor add el a neonokat a razbórákat és az ancit és a páncélosokat egészítsd ki ötre.

A másik valószínű ok a gyenge szűrésen kívül a szükségtelenül erős világítás. Az akváriumodban körülbelül 40 liter víz lehet összesen, így majdnem 1 w/l a világításod, amit komolya növényes akváriumoknál szoktak alkalmazni, szén-dioxid beoldás mellett.Az egyik csőre ha csíkokban ragasztasz szigetelőszalagot, akkor csökkentheted a fény mennyiségét, mégis jobban eloszlik, mintha az egyik felét takarnád le. Amennyiben még így is algásodsz, vedd ki a fénycsövet és csak egy legyen bent.

2015. aug. 11. 10:40
 16/39 Pendulum92 ***** válasza:

A fényerőn nem a tényleges vízzel számolunk, hanem a bruttó térfogatával az akváriumnak. Kérdező, hány órát világítasz?

Az én javaslatom, hogy először is próbálkozz meg egy 2-3 napos elsötétítéssel, majd növénydúsítással(nem tudom most milyen az akvárium, egy kép sokat segítene, akár privátban is). Ha pénz gond növény ügyileg, küldök ingyen pár fajt ingyen is postán szívesen.

Egy akvárium nem pénznyelde, sőt, ha jól megy, még növényeket is lehet eladni belőle. Nálam az alga nulla.

Épp tegnap csináltam videót a biotóp jellegű akváriumom megcsinálásáról, ha érdekel:

https://www.youtube.com/watch?v=J7_H8iUXg4I

2015. aug. 11. 10:49
 17/39 A kérdező kommentje:

A sötítést már próbáltam,s az aksit teljesen belepte az alga..

Az erős világítás óta elkezdtek nőni a valisneriák és nen nőbek az algák...

Amielőtt nem volt erős világitásom nem nőttek a valisneriák,amikor a valisneriák benőtték teljesen a helyett,annyira h a halaknak sem volt úszástér akkor jelent meg az alga,addig bem volt gond.

2015. aug. 11. 14:54
 18/39 anonim ***** válasza:

Az algától csak úgy tudsz megszabadulni, ha már a naponta keletkezett anyagokat felhasználtatod a növényekkel, legyen az nitrogénvegyület, foszfát, vagy más, a halak anyagcseréje során keletkező vegyület.

Ne add el az akváriumot semmiféleképp, az algamentességhez nem kellenek algairtók, sőt utánuk több alga van, nem kell sótétkúra mivel nem az ok van megszüntetve.

Másik nitrátzabáló növényt kellene választanod a vallisneria helyett ami jól metszhető, 1 fokkal erősebb szűrő, akár még egy fan1, plusz más növénytáp, a sera nem az igazi.

2015. aug. 11. 15:40
 19/39 A kérdező kommentje:
Tehát eddig kell egy erősebb szürő,milyen növényeket ajánlasz?
2015. aug. 11. 16:31
 20/39 anonim ***** válasza:

Szerintem vizuálisan jobban néz ki ha még egy fan1 van, én 75 litert szűrtem velük több évig, nem volt gondom, felváltva takarítottam őket, több hetes eltéréssel, ha elégedett vagy vele, a hangjával, minőségével akkor vegyél még egyet, én a kategóriájában a legjobb szűrőnek tartom.

Növényzetnél a gigantea nem az igazi, ha metszed megtorpan, ilyenkor jön az alga, utána össze szedi magát, megindul, de gyorsan kinövi az akvát. Kivenni egyenlőre nem ajánlott, mivel köti a keletkezett vegyületeket, amik az algát okozzák.

A vallisneriával párhuzamosan tegyél be 1, vagy 2 jól metszhető háttér növényt, pl igényességi sorrendben: kocsány nélküli ambulia, tüskés hinár, indiai vizi csillag, rotala rotundifolia, kisebb növények közül hm (Hemianthus micranthemoides)

Folyamatosan add át a terepet, hagyd benn a vallisneriát, csinálhatsz olyat, hogy végig veteted a hosszú leveleket, majd a tövénél kitöröd, én nem metszem, hanem így kitöröm, ezzel az elvel belefér 115 literbe, már jó ideje, kevés a vágás, inkább kitöröm: [link]

Én növénytápot is váltanék, easy life profito, vagy aqua garden, a sera tápokkal többnek volt gondja, hiányosak, teljes tápozási rendszer kellene.

2015. aug. 11. 18:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!