Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Akvárium algásodás, de miért?

Akvárium algásodás, de miért?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy 54 literes akváriumom egy kubai kék rákkal.

Valami miatt rettentö gyorsan algásodik(barna alga)

Az akvárim elsö és hátsó falán illetve 2 münövényen és 1 díszen.Fura módon a másik 2 növényen és a többi diszen nem látható alga.

Van külsö szüröm hozzá és egy uv-s szürö rászerelve ami elvileg kiöli a vizböl az algát.Pucolásnál mindig levakarom mindenhonnan az algát mégis olyan lesz 1 hét mulva.A lámpa 10 órát megy.

Amit bedobok kaját a rák rögtön megeszi igy a tuletetést is kizártam.

Nagyon hálás lennék valami megoldásért.

Elörre is köszi!

2015. jún. 14. 12:18
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
* kémiai szűrésnél sincs alga, ez egy költségesebb szűrési mód, rendszeres víztesztelést igényel, mivel telítődő anyagokról van szó, van ami regenerálható, van amit cserélni kell, példa aktiv szén.
2015. jún. 14. 20:28
 12/27 anonim ***** válasza:

Van pl kémiai szűrőanyagban a sera carbon, ez köti az ammóniát és a nitritet is: [link]

Vagy van egy Szekszárdi cég:

[link] [link]

2015. jún. 14. 20:44
 13/27 A kérdező kommentje:

Huh köszönöm mindenkinek sok mindent leirtatok amit nem tudtam.

A kémiai szürést hanyagolnám mert ugye elég drága.

Igazi növényem volt csak a rák szétszabdalta és megölte igy 1 hétnél tovább nem éltek.Van valamilyen faj amit nemtud megölni?

A szürövel kapcsolatban,igen 2szivacsos.Akkor havonta csak 1-et pucoljak és aztis az akvárium vizében mossam ki?Ezt azért nem értem mert akkor semmi értelme nemvolt a szürésnek nem?Magyarázatot szivesen várok mert nem nagyon vagyok benne ebben és kiváncsi lennék rá.

2015. jún. 14. 21:47
 14/27 anonim ***** válasza:

A rákod székletéből, ürülékéből, ammónia szabadul fel, ami mérgező, az akváriumban elszaporodó mikroorganizmusok, baktériumok lebontják nitritre ami még mindig méreg, majd nitrátra bomlik ami már csak nagy dózisban mérgez.

A növények, algák, felveszik az ammónia egy részét világítási időben, illetve a nitrátot, számos más, az élőlények anyagcseréje során felszabaduló anyag kíséretében, ami szintén algásodást okozhat, példa foszfát, világítási időn kívül a baktériumoké a főszerep.

Tehát a szűrésnek fontos szerepe van, viszont nem távolit el semmilyen keletkező, algáknak, növényeknek egyébként hasznos anyagot, a részleges vízcsere is csak csökkenti a vegyületek szintjét, nem távolítja el őket, mivel folyamatosan, percről, percre, keletkeznek.

Uv, algairtó, stb, haszontalan, csak a növényes, és a kémiai szűrés távolítja el az algásodást okozó vegyület, a részleges vízcsere csak csökkenti a szinteket, az etetés után "szerves komposzt" keletkezik, ami kiváló termesztő közeg.

Durván ennyi az algásodásod magyarázata.

Növényzet tekintetében, én keresnék egy nagyobb pet palackot, levágnám a száját, és abba ültetném a növényt, talán így már nem fér hozzá, hólyagos vízikehely, tüskés hínár, mindkettő jó nitrát, foszfát eltávolító, a felszínen terülnek, kevés fénnyel is beérik.

2015. jún. 14. 22:20
 15/27 anonim ***** válasza:

Ilyen az ültető tál: [link] neked nyilván magasabb kell.

Ez egy profitoval tápozott hólyagos vízikehely, 5 hónap növekedése: [link] sok növény van mellette, igy nem az övé minden nitrát, foszfát.

2015. jún. 14. 22:33
 16/27 anonim ***** válasza:
A szivacsot a leszívott akváriumvízben öblíted ki, azt utána nem kell visszaönteni :). A szivacsban élő szűrőbaktériumok a klóros víztől könnyen kinyiffannak, ezért nem szabad betenni a csap alá.
2015. jún. 15. 00:20
 17/27 Salx Narval ***** válasza:
Mindent leírtak előttem, talán csak a talajtakarításra nem kaptál választ, vagy csak én nem olvastam elég alapossággal a válaszokat. https://www.youtube.com/watch?v=4OdZ8-3y4dY
2015. jún. 15. 04:16
 18/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek!

Igen a szivacs pucolást kissé félreértettem de igy értem köszönöm:D

Utolsó:Igen erre is kaptam videot de azért köszönöm szépen nekedis!

Egy legutolsó kérdésem lenne mindenkihe,hogy kb. mennyi növény kéne az akváriumomba és milyen fajták?Mert a növények leveleit is eléggé vágja a rák.A münövényekét is:D

2015. jún. 15. 11:10
 19/27 anonim ***** válasza:

" akkor semmi értelme nemvolt a szürésnek nem?"

Nem.

Ez még akkor se lenne igaz, ha az akváriumba öblítenéd a szivacsot, de nem azt írtam, hanem hogy leszívott akvárium vízben öblítsd ki, aktuális vízcserénél, és az a vizet értelem szerűen öntsd ki.

De még ha az akváriumba mosnád is vissza, akkor se állna meg az állításod, max a mechanikai szennyeződéseket mosnád vissza.

(És tekintve, hogy az akasztós szűrők alig szűrnek mechanikai szennyeződést, ez amúgy is jelentéktelen lenne)

A szűrőben az igazi, ezerszer lényegesebb szűrést nem a szivacs végzi, hanem a benne élő baktériumok.

Ezek állandóan bontják a méreganyagokat, napi 24 órában, tehát egyébként se tudnád visszamosni a "koszt" (mérgeket) mert ahogy az O2 dús vízzel együtt átszivárog a baktériumokon, az le is bomlik.

Növényből a linkelt criptocorin-t próbáld ki.

Biztos azt is megnyirbálja, de talán elég gyorsan nő a regenerációhoz.

Ja, és adjál neki sokkal több növényi eredetű kaját.

Főtt, forrázott zöldségeket, alga tablettát.

Próbálkozz mindenfélével, hátha találsz valamit, amire rákattan.

Akkor kisebb ingert érez majd az élő növényzet szétszabdalására.

2015. jún. 15. 16:33
 20/27 anonim ***** válasza:

Én a 14. kommentbe ezt írtam: "Növényzet tekintetében, én keresnék egy nagyobb pet palackot, levágnám a száját, és abba ültetném a növényt, talán így már nem fér hozzá, hólyagos vízikehely, tüskés hínár, mindkettő jó nitrát, foszfát eltávolító, a felszínen terülnek, kevés fénnyel is beérik."

Simán beültetve szerintem mindegyik növény esélytelen, talán a felszínen úszók nem, mondjuk úszó májmoha, vagy a HM Hemianthus micranthemoides nem kimondottan úszó növénynek van számon tartva, de jó a célra, vagy az apró fogú tüskés hínár is jó csak simán bedobva az akvába.

2015. jún. 15. 17:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!