Melyik a jobb megoldás?
Én mindig a szűrő vödrében levő vízben tisztítom a szűrőanyagot.
Lényeges, hogy ne tartson sokáig.
Én így szoktam:
Lecsatlakoztatom a szűrőt, kiveszem a rekeszeket, a vödörben levő vizet kiöntöm egy edénybe, a szűrőanyagokat ebbe nyomkodom ki, elsőnek a befejező motor előtti szűrőanyag, utoljára az alsó ülepítő szűrőanyag.
A motort részt csapvízben tisztítom, erős vízsugárral kiveretem a járatokat, a rotort, tengelyt, szintén csap alatt.
Ha kész bekenem gyógyszertári vazelinnel a tömítéseket, letörlöm papírtörlővel a felesleget, összerakom a szűrőt és megy vissza az akva alá.
Leveszem az esőztető csövet, vagy a végéről a dugót, kinyitom a leömlő csapot elsőnek, majd rá 1-2 másodpercre a nyomó ág csapját, ha lezuhogott a víz bedugom a szűrőt, majd billegtetem menjen ki a levegő, az akváriumba belő a szűrő némi baktériumtelepet, valahova mindig eltűnik egy idő után, pár óra.
Fenti kb fél évente, csöveket nem takarítok ilyenkor.
Csőtisztítás.
Lecsatlakoztatom a tömlőadaptert, a szívó nyomó ággal együtt kiviszem a fürdőbe, egy drótra szerkesztett hurokba szivacs darabot teszek, majd át tolom a csöveken.
Injekciós tűvel ecetet nyomok a csövekbe, majd megmozgatom az ecetet a tömlőkben, kiöblítem utána a tömlők készek.
Kiveretem erős vízsugárral a műanyag idomokat, töltök bele ecetet, befogom az idom végét majd megrázom őket, kiöntöm az ecetet, öblítés.
Összerakom és mehet vissza.
A csöveket feltöltöm akvárium vízzel egy injekciós tűvel.
Esőztető cső karbantartás, bármikor lehet, független a tömlőtisztítástól. Drót, hurok, szivacs, kiszedem a dzsuvát, majd bele teszem az esőztető csövet egy pet palackba, töltök bele kevés ecetet, rácsavarom a kupakot és összerázom jó alaposan, ha algás a cső akkor az ecet kinyírja az algát.
Kiöntöm a flakonból a csöveket, öblítés, mehet vissza.
Szűrőtakarítás nálam kb 6 havonta van, hogy több. Tömlő és idomok takarítása akváriumonként változó, 2-3 hónap között. Esőztető cső tisztításkor nem húzom ki a szűrőt, az kb havonta.
Passz, hogy jó-e így,én így csinálom régóta, 4 szűrő van, ezt találtam a leggyorsabbnak.
Jó így szerintetek? Nem kérdeztem senkitől, magam feje után csinálom 2011 óta van külsőm.
Szívesen.
Csináltam videót, most van feltöltés alatt, rengetegen kérdezik a tisztítást üzenetben, egyszerűbbek találtam a videós segédletet.
Ha feltölti akkor itt lesz: https://www.youtube.com/watch?v=tayvE60AgX4
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!