Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi lehet a baj az akváriummal...

Mi lehet a baj az akváriummal és hogy indítsam újra?

Figyelt kérdés

Kedves Akvaristák!

100 literes aksim ellepte az ecsetalga, vagy valami hasonló. Közben a halaim lassan egyenként lefogytak és elpusztultak, nem tudom, mit ronthattam el. A többieknek nincs semmi látható bajuk, viszont félek, hogy ők is lebetegednek. Indítottam egy kis aksit, karantén gyanánt és átköltöztettem őket. A nagy most üresen üzemel.

Ötleteket várok, hogy mi lehet ez és hogy hogyan fertőtlenítsem az aksit. Szeretném megelőzni, hogy újra kezdődjön az egész.

2014. jún. 5. 21:55
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos válaszokat! :)

Most 2x 18w T8-as hideg fehér neon világít benne napi 9 órát. Az elég a halaknak és a növényeknek? Nem tudom, ha 1 helyett 2 ugyanolyan fénycső világít, valamilyen értékek össze adódnak?

Az óta megvan a külső szűrőm, egy Eheim 2013-as. Működik, halk, csak nem tudom használni. Csövek vannak hozzá, viszont csapok nem. Hogy tudom légteleníteni úgy, hogy ne ússzon a szoba? A másik gondom, hogy elég régi volt benne a fejtömítés és elszakadt. Hol és mennyiért tudok ilyet vásárolni? Valami mezei boltra gondolok, pár száz forintért. Vagy ezekbe a szűrőkbe más fajta való?

2014. jún. 18. 22:55
 22/25 anonim ***** válasza:

Fejtömítést kapsz csapágyboltban ahol forgalmaznak szimeringet is, 128X4 a mérete, Ilyesmi: [link]

Légteleníteni a nyomó ág szívásával lehet ha nincs csap, teljesen üres víz nélküli szűrőt beteszed az akva alá, a szívó ág (kosaras) benn az akvában, a nyomó ág tömlőjét megszívod, lezuhog a víz a szűrőbe, kiegyenlítődik a tömlőkben, bedugod, lehet többször ki be kell húzni, jobbra balra döntögetni a szűrőt, így kimegy az összes levegő.

2014. jún. 19. 21:34
 23/25 anonim ***** válasza:

Ja a világítás.

A világítás ereje és a világítási idő szorosan összefügg a szűréssel, ha beüzemeled a külsőt, lesz benne 2 liter siporax, mellé szivacs, jár 1 hónapot akkor valószínű rendezi az ammóniát a vízben, mehet hosszabban a világítás, kisebb az algásodás esélye.

A halaknak a természetben világos van sokáig, nem hinném, hogy zavarja őket, én reggel 6-7 között kapcsolok villanyt, este mikor megyünk aludni akkor kapcsolom le.

Erősen világított akváriumoknál fontos a világítási idő, 0.36 watt/liter mehet 12-órát is ha beállt a szűrés.

A csövek teljesítménye összeadódik, a 2x18 watt t8 ugyanúgy világit mint az 1x36 watt t8, a fényforrásod típusa t8, ez 45 cm magas akváig társasban elég, minél hosszabb a fénycső annál több a watt.

Az egyel erősebb a t5, ha egy t8 és egy t5 fénycső 10cm-es darabját összehasonlítjuk akkor a t5 50%-al erősebben világit, mélyebbre megy a fénye, 55-60 centi magas társas akvánál már ajánlott.

2014. jún. 19. 21:58
 24/25 A kérdező kommentje:

Köszi a kimerítő választ! :)

Az óta sikeresen beüzemeltem a külső szűrőt, szép csendesen működik, annak ellenére, hogy 1993-ban gyártották a kicsikét. Annyi vele a gondom, hogy nem csinál valami nagy áramlást. Mouog a víz, de a halkaki egyenesen lepottyan az aljzatra, ezért muszáj a heti 30% cserénél porszívóznom. Szóval csak bio szűrést lát el. A beszívó csőre egy belső szűrőbe való sűrű szivacsot húztam, így nem fog eltömődni. Tudom, hogy meg kell oldani a mechanikai szűrést. Erre van egy 500 és egy 600 l/h-s powerheadem. Viszont nem tudom, melyiket válasszam és hogy oldjam meg, hogy egy rendes belső szűrő legyen belőle. Gondolok itt a szivacs powerheadre való rögzítésére, szürőházra, a szűrő rögzítésére az aksiban, aljzatra helyezés nélkül lehetőleg.

Amúgy az indítás óta nem történt pusztulás, kivártam a 3 hetet halak nélkül, aztán elsőnek az 5 razbórát raktam be, majd 5 napra rá a 2 plattit 1 cory-t 1 dániót és 1 neonhalat. Tudom, csapathalak, de csak ennyien maradtak. A leendő társaik a karanténban várják a költözést.

Van az aksiban pár növény is, karolinai bakopa úszó moha és egy nagy anubias, ami úgy néz ki, pár nap és kinyitja a virágát. Ezt az előző aksiban nem produkálta. :) Megint van egy kis algám, de kísérletezek ellene. Marad a rendszeres vízcsere, 10-18 óráig világítok, napi egyszer etetek. És tegnap elkezdtem tápozni neptun liqui carbo és neptun növénytápsóval, napi 25 cseppet mind2-ből. 25 csepp elvileg 50 literre való, az aksiban pedig kb 80 liter víz lehet, de nem merek többet adagolni, mert se hirtelen alga burjánzást, se halpusztulást nem akarok. Mivel még nincs olyan sok növény bent, szerintem így sem szenvednek hiányt semmiben. A carboról meg úgy hallottam, hogy nem szeretik az algák, a növények viszont annál inkább. Reményeim szerint ezekkel, plusz ha lesz mechanikai szűrésem, egy egészséges, algamentes aksit tarthatok hosszú távon. Kérlek ha van jó tanácsod, véleményed, oszd meg velem, hadd fejlődjek. :)

2014. júl. 17. 23:16
 25/25 anonim ***** válasza:

A külső beszívó részére nem ajánlatos szivacsot tenni, nagyon vissza fogja a szűrőt, a másik, hogy hetente kellene tisztítani a szivacsot, ilyenkor az összes szennyeződés az akváriumban landol. Van még egy olyan ha nagyon vákuumos lesz a szűrő azaz nem kap elég víz utánpótlást, fars levegőt szívhat, tönkre mehet a szűrő.

Még egy fontos, ha gyenge a szűrő valamiért, ellenőrizni kell a szívó ág csövét, a kanyar csövet, ha van benne levegő a kanyar tetején erőlködve üzemel a szűrő, kisebb szűrőknél a szűrő le engedésével majd újra feltöltésével tüntethető el, a tisztított szivacsból kerülhet be levegő.

A növény választásod nem túl szerencsés, az anubias lassú növekedésű, a bakopa fény igényes nem fog megmaradni, a fölső levelei, az uj hajtások talán.

Hiányzik az akváriumodból egy olyan növény ami segíti a biológiát, csökkenti a nitrogén vegyületeket.

Hólyagos vizikehely, vallizneria, tüskés hínár, apró fogú tüskés hínár.

A tápozásod nagyon nem jó, nitrát tartalmú táp akkor kell ha nem elég ami a halaktól származó nitrogén, nálad bőven elég így olyan táp kellene ami csak kálium+micro elem példa profito. Jelenleg csak mérgezed a halakat a nitráttal.

Carboval ugyanez a helyzet, alga irtó hatása van, de csak akkor szabad, célszerű használni ha van látszatja, napi szintű növekedést produkálnak a növények, ha nem akkor az a nitrogénvegyület mennyiség amit az algák felvennének mérgezi a halakat.

"Reményeim szerint ezekkel, plusz ha lesz mechanikai szűrésem, egy egészséges, algamentes aksit tarthatok hosszú távon."

Fenti változtatásokkal, plusz egy mechanikai szennyeződéseke betett belső szűrővel elérheted, a jelenlegi helyzet az rövid időn belül ugyanoda vezet mint előtte.

A 8 wattos eheim meg kell, hogy mozgassa a vizet, fodrozd vele a vízfelszínt, ha hangos a belsőd akkor használd nappal, főleg etetés után, én estére mindig kihúzom a belsőket évek óta, csak a néma külsők mennek.

Eheimnél fontos a csövek tisztasága, főleg a nyomó ág mivel elég vékony a tömlő, egy drótra csinálj egy hurkot, bele egy kis darab szivacs, majd húzd át a tömlőn minden tisztítás után, a dróton levő hurok elejére tekerj szigetelő szalagot, ne sértse meg a tömlőt a drót vége.

2014. júl. 18. 05:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!