Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Sorra pusztulnak el szumátrai...

Eni889 kérdése:

Sorra pusztulnak el szumátrai díszmárnáim, mióta egy kerámia farönköt és műnövényt tettem az akváriumba. Az összes többi hal egészséges. Két kicsi túlélőt igen rossz állapotban elkülönítettem,2 nap alatt javulni kezdtek. Vissza merjem tenni őket?

Figyelt kérdés
2014. jan. 6. 21:23
1 2 3 4
 31/39 A kérdező kommentje:

Szia.

Képzeld, megszülettek az egyik halnak a kicsinyei. Tegnap este vettem őket észre és akkor négyet találtam. Mind fekete tehát szerintem a black molly szült meg. Amúgy a hasán nem látni, hogy sokkal kisebb lenne. Reggelre csak egyet találtam de hamarosan egy másik is előbújt. Nemtudom hányan lehetnek mert jól eltudnak bújni. A kicsiknek kell venni valami ételt? Vagy megeszik amit a szüleik kapnak? Amúgy SERA San-t adok a halaknak, SERA Vipachips-et a harcsáknak és SERA Wels-Chips-et az alganyalónak. Ezekből szerinted esznek a kicsik vagy találnak a vízben maguknak valamit?

2014. máj. 25. 10:49
 32/39 anonim ***** válasza:

A sera vipachipset használom az nekik nagy, a san-ból lehet tudnak elcsípni, esetleg morzsolj össze pár lemezt ahogy adsz enni.

Külön tenni nem tudod őket, ezt beszéltük, legalább 3 hete működő, külön akva kellene, érett szűrővel. Ha szerencséd van pár megmarad.

2014. máj. 25. 11:32
 33/39 A kérdező kommentje:
Én is erre gondoltam, már párszor így etettem őket. Én is remélem, hogy legalább pár megmarad. És mostmár három is előbújt.
2014. máj. 26. 08:54
 34/39 A kérdező kommentje:
Még azt szeretném kérdezni, hogy mennyi idő alatt nőnek fel? És milyen idősnek kell lenniük, hogy már ne bánthassák őket?
2014. máj. 26. 14:08
 35/39 anonim ***** válasza:

Nehéz megmondani, 4-6 hónap amíg akkorák lesznek mint amiket a kereskedésben árulnak, de a kishalak között lehetnek nagy méretbeli különbségek.

Egy viszont fontos, van egy jelenleg beállt biológiád, ehhez társul egy vízcsere periódus és mennyiség.

Ha a jelenlegi állapotod jó, nem vagy algás, szépek a növények, ezt az állapotot úgy tudod fenntartani ha plusz beadott haltáp menyiségével növeled a heti vízcsere menyiségét.

30% felett nem célszerű cserélni, ha példa eddig 7 naponta 30% vizet cseréltél, és ez mellett szép az akva, akkor lehet, hogy 6 naponta cserénél lesz szép, ha nagyon nőnek akkor 5 naponta stb

Persze van egy határ a szaporulatnál aminél már nem fogható meg vízcserével sem, ilyenkor elpusztulhat az összes hal, algás lehet az összes növény, így tönkre mehet.

Ha sok a szaporulat célszerű fentit megelőzve nagyobb akvában gondolkodni, vagy a szaporulatot elajándékozni.

Összegezve, előfordul, hogy a kicsik megnőnek, a szülők meg elpusztulnak mivel a kicsik napról napra jobban terhelik a vizet, a fiatal halak szívósak az idősek már nem annyira.

2014. máj. 26. 17:43
 36/39 A kérdező kommentje:
Én is gondoltam, hogy ha megmaradnak a szaporulatok akkor nem lesz elég nagy az akvárium. Sajnos úgy tűnik, hogy nem élték túl a kishalak mert már többvnapja nem láttam őket. A borostyán mollym hasa már nagyon nagy, sokkal nagyobb mint a black mollyé volt amikor megszült. Valószínűleg sokkal több kicsinye lesz. Amúgy ez olyan érdekes, hogy a halak nem gondooskodnak a kicsinyeikről. Ez miért van?
2014. jún. 2. 12:12
 37/39 anonim ***** válasza:

Van olyan hal ami gondoskodik az utódairól, és van ami csak simán nem eszi meg. Példa a sügerek karakánul védik az utódaikat, van ami a szájába is veszi őket, így nyújt nekik védelmet.

Elevenszülőknél célszerű az akváriumot alul telepíteni, kevesebb halat tenni mint az optimális, ha netán marad kis hal akkor ne terhelje a vizet.

"borostyán mollym hasa már nagyon nagy" sajnos elevenszülőknél ez így meg, folyamatosan gyártják az utódokat, szerencsésebb esetben nem marad kishal, ha marad akkor szokott baj lenni, házalni kell a kishalakkal, vagy nagyobb akvárium, utána még nagyobb stb

2014. jún. 3. 20:42
 38/39 A kérdező kommentje:
Gondoltam, hogy baj lesz ha megmaradnak a kicsik mert nincs elég hely de egyenlőre emiatt még nem kell aggódnom. Amúgy már régóta szeretnék egy nagyobb akváriumot amibe minden be van építve csak nagyon drágák a kereskedésben, a neten meg még nem találtam olcsóbb, jó állapotút. Azért egy kicsit félek a nagy akváriumtól mert nehezebb rendben tartani és elhelyezni.
2014. jún. 5. 16:42
 39/39 A kérdező kommentje:
Szia! Most egy kis lazaccal van problémám. Furcsán úszik és az egyik oldalán mintha seb lenne. Eleinte nagyon piros volt és mély de mostmár valamivel jobb de eléggé változó. Ez kb. Két hónapja kezdődött. Ferdén úszik és mintha ideges lenne úgy "rántgatózik". Amúgy nagyon sokat eszik és nem vettem észre, hogy bántanák a többiek. Van egy szerem ami szerintem jó lenne, a neve: Neptun parakill turbó. Olyasmi panasz esetére írják mint az enyém de nem tudom biztosra, hogy jó-e? Ha jó is nem tudom, hogy el kell- e különíteni vagy mi a teendő. Amúgy már sokszor születtek kis mollyk de egyik se maradt meg így amikor utoljára születtek kivettem őket az akváriumból és már több mint 3 hete boldogan élnek. Sokat esznek és nem túl sokat de nőttek. Vettem nekik egy kis 4 literes akváriumot aminek nagyon örültek. :)
2014. szept. 12. 19:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!