Mit tehetnék egy meglepetés aranyhallal kapcsolatban?
Van egy 80 l-es akváriumunk, egy aquael fan1 szűrő, de még nem volt beüzemelve, mert csak készültünk rá. A kislányom viszont kapott egy meglepetés aranyhalat rokonoktól, úgyhogy gyorsan összeraktuk, úgy ahogy kell, ennek sokat utánaolvastam, csak ezzel a bibivel, hogy a hal rögtön belekerült. Ez volt 4 napja, a hal el van, sokat úszkál, de gyakran pihen a hasán a víz alján, sejtem, hogy nincs túl jól. A víz kicsit zavaros, de nem büdös.
(Továbbajándékozni nem tudom senkinek.)
Mit tehetnék, hogy túl élje, és jól is érezze magát? Kell most vízcserét végezni, hogy jobb legyen a víz? Világítás kell neki, ha nincs élő növény?
Ha túlélné, tavasszal ki tudnánk tenni kerti tóba, úgyhogy nem maradna ebben a számára kis akváriumban!
Egyszerre válaszolnék a kérdésre, és a hozzászólásokra is egyben.
Mindenekelőtt ajánlanám ezt a linket: [link]
Mostmár, hogy megkaptad, az ellen persze nem tudsz tenni. Egy aranyhal alap esetben legalább 150-200 liter vizet igényel. Miért? Mert nagyra növő, gyors anyagcseréjű hal. Ezt sokan nem tudják, kicsire növő halként ismerik. A biológiai szűrést is biztosítani kell, nem is akármilyet. Azért zavaros a vized, mert az aquael fan1-es nem bír el egy aranyhal terhelésével.
A "gubbasztás" jellegzetes tünet arra, hogy a hal nem érzi jól magát. Legtöbbször, a hal vízterheléséből kifolyólag az enyhe/durvább ammónia mérgezés jelei ezek. Nem pihen, és nem hasas, meg hasonló kitalált indokok.
Amit most tudsz tenni: rögtön venni egy biológiai szűrést is tudó belső szűrőt, és baktériumkultúrát.
pl. ezt : Tetratec belső szűrők - EasyCrystal FilterBox (600) 7,5 w belső szűrő [link]
Vagy ez is jó: [link]
Amilyen sűrűn csak tudod, cserélgesd a víz egy részét pihentetett csapvízre. Ez lehet naponta 10%, vagy 2-3 naponta 20 %. Ezzel hígítod folyamatosan a felgyülemlő ammónia mennyiségét.
Ekkora akváriumban, ilyen szűrés mellett szenved az az aranyhal, minél előbb ki kéne helyezni tóba, akár most is még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!