Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Nagy baj ha én a gyártóknak...

Nagy baj ha én a gyártóknak hiszek?

Figyelt kérdés
nekem is aquael fan 2 tipusú belső szűrő van 68 literes akváriumhoz, de sok helyen láttam ,hogy valaki írta ,hogy nem jó még 40 litereshez sem , én megkérdeztem a város összes akvarisztika üzletében mindegyik azt mondta ,hogy jó még 150 literes aksihoz is volt aki még el is kezdte magyarázni szakszerűen elég meggyőző volt , mert most ha logikusan elkezdek gondolkodni a gyártó nem vezetheti meg az embereket ennyire nyilvánvalóan ,azért van a fogyasztóvédelem , nem adhatnak el mű bőr cipőt bőr ként feltüntetve stb...
2013. jan. 31. 18:07
1 2 3 4
 1/31 _.-Akv-._ ***** válasza:
0%
Igen, nagy baj. 68 literhez olyan 900l/h kellene kb.
2013. jan. 31. 18:10
 2/31 anonim ***** válasza:

Hát szerintem a Fan 2-es olyan 60l körüli akváriumot el bír vinni.

Egyébként a gyártó által megadott adatok úgy értendők, hogy maga a szűrő motorja bír annyit. Ha erre rámegy a szűrőszivacs, az máris fojt rajta valamennyit. Ez idővel tömítődik, szóval még veszít az erejéből. Ezt jobb már az elején belekalkulálni.

A szűrés kiválasztásánál egyébiránt fontos szempont, hogy hány hal lesz az aksiban. Ha csak pár hal lesz a 68l-es akváriumodban, akkor nem lesz gond talán.

2013. jan. 31. 18:16
 3/31 anonim ***** válasza:
Nekem fan 2 van az egyik 70 literesbe. Végülis műxik.
2013. jan. 31. 18:18
 4/31 anonim ***** válasza:

jogos a felvetésed és elég is lenne a 68 literedre, ha a 68 literes akváriumod erősen alul telepítetted (amit kétlek, kivéve ha egyetlen betta lakik benne...vagy max 5-6 hím guppi). nem is a flow-ra térek ki inkább, hanem a kicsi szivacsra. az a gond ezzel a szűrővel, hogy elég kicsi a szivacsa, így kevés baci fér el rajta, ezáltal ha túl sok a hal, akkor nem tudja megszűrni a vizet egyedül.

egyébként akv megint félre beszélsz, nem kell 900 l/h 68 literre főleg, hogy belső szűrőről van szó. tökéletesen elvinné egy 600 l/h-s szűrő is :) nem kell majdnem 14 szeres szorzót használni belső szűrők esetén, a duplázott számítás csak a külső szűrőkre igaz -amennyiben csak azzal szeretné az illető megszűrni a vizet, ha van mellette belső. akkor a legjobb ha a külső szűrő minél lassabb-.

ugyanis ha csak belsőd van, akkor az végzi a bio szűrést is, aminek még a 8szoros sebesség is gyors, hát még ha több, mint 10 szeressel számolsz. így a baciknak esélyt sem adsz arra, hogy elvégezzék a feladatuk :) pedig a ha egy akváriumot csak belső szűrővel üzemeltet az ember, akkor a belső szűrőn lévő baktériumoknak kell elvégeznie a bio szűrést...szóval belső szűrő esetén úgy számolunk, hogy a teljes víztömeget óránként 6-8szor forgassa át a szűrő. mondjuk még ez is nagyon gyors nekik, de ekkora sebességnél mégis ki tud már fejlődni egy baktérium kolónia :)

én is egyébként mikor terveztem az akváriumom, szentül hittem, hogy kell az 1200 l/h-s belső 112 literre, de teljesen felesleges lett volna, a mostani 900 l/h-s is elegendő flow-t produkál. egyébként ha nem olyan típusú halakat vásárolsz, amik elviselik az erős áramlást, akkor a túl erős áramlás folyamatosan stresszelni fogja a halaid, ami korai elhalálozást okozhat ;)

2013. jan. 31. 18:24
 5/31 _.-Akv-._ ***** válasza:
47%
Jobb a több, mint a kevesebb. Fojtani lehet a szűrőt, viszont növelni a teljesítményét nem.
2013. jan. 31. 18:29
 6/31 anonim ***** válasza:
Nekem a 70-esbe kevés hal van.
2013. jan. 31. 18:31
 7/31 anonim ***** válasza:

Baj!!!

A gyártó ugyanis nem 68 literbe ajánlja, hanem 100-150-be.

68 literhez teljesen tökéletes, az pedig hülyeség, hogy 40 literhez sem jó.

Mint ahogy az is hülyeség, hogy 100-150 litert megszűrne.

És igen, ennyire nyilvánvalóan félrevezeti a gyártó az embereket.

A cipő példa nem jó.

Az, hogy egy szűrő hány literbe jó, nagyban függ attól, mennyi hal van a vízben.

A szűrő gyártó mondhatja azt, hogy a 100-150 litert úgy érti, hogy 6 db neon, meg 6 zebradánió van a vízben.

Így nem állít valótlant.

Egy átlagos halnépesség viszont ennél jóval nagyobb.

2013. jan. 31. 19:20
 8/31 anonim ***** válasza:

Egyébként meg a gyártó a saját termékét akarja minden eszközzel eladni, minél jobbnak feltüntetve azt, és kicsit sem elfogulatlan, vagy objektív.

A "felhasználói" vélemény meg kb több ezer ember több évtizedes tapasztalata, és elfogulatlan véleménye.

És hidd el, én is eltudom neked szakszerűen magyarázni, miért nem elég egy fan 2 150 literbe, és kb 1 perc alatt aláznám le az említett szaktekintélyt, aki ennek az ellenkezőjét állítja.

2013. jan. 31. 19:26
 9/31 A kérdező kommentje:
akkor kb ez a szűrő hány literig okés 80-90 ? amúgy sok halam nincsen ...
2013. jan. 31. 19:37
 10/31 anonim ***** válasza:

mit takar az, hogy sok halad nincsen?

milyen halakat tartasz? fajtával, darabszámmal kérném a listát :))

2013. jan. 31. 19:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!