Hány és milyen halat lehet tartani egy 130l akváriumban?
Már ne haragudj, de te átgondolod, miket kérdezel? Halak nélkül, ha csak csigákat tartasz, akkor is folyamatosan működnie kell. Rövid kémia:
Amint írtam, maximum 1 órás leállás a megengedett (külső szűrőknél pl. szűrőtisztítás idejére), de az se heti rendszerességgel. A halak sz@rnak, ami ugye a vízben lebomlik. A kopoltyún keresztül ammóniát választanak ki, ami akár 1%-ban is mérgező lehet a halaid számára. A nitrifikáló bacik dolga, hogy ezt nitritté, majd nitráttá alakítsák. E legutóbbit a halak nagyobb mennyiségben képesek elviselni. Hogy ezt kordában tartsuk, azért szoktunk heti 30%-os részleges vízcserét csinálni, és ugye azért egy napig állott vízzel, mert a klór elpusztítja a szűrőben hetek alatt szépen lassan kialakuló baktériumflórát. Ugyanezért nem mossuk a szűrőt csapvíz alatt, és ezért nem tisztítjuk ki teljesen pl. a belső szűrők szivacsát. Nah, ezért mondjuk, hogy a biológiai szűrés mindennek az lelke.
Te beszélsz környezettudatos életről, aki 40 forintért tömegével pusztítanád a halakat?!
Az akvarisztika pont a természet tiszteletéről szól, annak lemásolásáról, ami otthoni körülmények közt csak komoly gépesítéssel lehetséges.
Pont, hogy a környezeted megismerésével tudod a természetes folyamatokat előidézni az akváriumban.
Ha ezt nem fogadod el, és nem jössz tisztába legalább az alapokkal, akkor az akvarisztikát nem neked találták ki!
Egyébként kizárt, hogy bármilyen elismert információ forrásban olvashattál olyat, hogy a szűrőt akár 1 órára is ki lehetne kapcsolni!
Te jó ég! De jó hogy nem voltam itthon.
Kedves kérdező jöttél volna te is inkább a Dunára pacsálni.
Na szóval időkapcsolót én is használok. Javaslom használj te is. Kizárólag világításhoz, vagy levegőztetővel működő dekorációs elemek működtetésére. Ha ilyen csóringer vagy hogy a szűrőt inkább kapcsolgatnád, kíváncsi lennék mennyi pénzt akarsz világításra, és co2 rendszerre költeni. Ugyanis hacsak nem veszed meg az Eiheim pick up 2012-t (mert neki a legnagyobb a szűrőtöltete) akkor neked szép vized sosem lesz! És akkor már mindegy hogy kapcsolgatod-e?. És hiába gúnyolódsz YourDestiny válaszán azzal, hogy mossuk is meg nem is, meg van is meg nem is. Mert ezzel a hozzá állással lesz is akváriumod meg nem is. Tényleg olvass hozzá, vagy legalább fogadj meg néhány tanácsot. Tudod az okos ember más kárán tanul.
A szűrőnek menni kell állandóan (az tökmindegy, hogy külső vagy belső, akkor is) - én pl etetésnél sem szoktam kikapcsolni.
A lámpát kösd időkapcsolóra, és 8-10 órát világítson egy nap, ugyanúgy ahogy kint süt a nap, hogy nappal legyen világos, este pedig sötét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!