Hány és milyen halat lehet tartani egy 130l akváriumban?
Szűrő nélkül akváriumnak nevezni sem lehet, nem hogy halakat tartani benne. Sőt, ekkora mérethez már valójában külső szűrő kéne.
Jó szűréssel viszont rengeteg variáció lehetséges. Ilyen átlag kisméretű 4-5 cm-es halakból kb 25 db-ot lehet tartani.
Persze lehet kicsivel nagyobbakat is, csak abból kevesebbet. Meg vegyesen is.
[link]
Itt elég jól le vannak írva, melyik halnak mekkora hely kell, milyen körülmények, stb. Úgy érdemes összeválogatni, hogy minden szinten legyen hal, és kb azonos körülményeket szeressenek.
És persze ne egyék meg egymást.:)
2012. jún. 24. 16:55
13 litert se lehet szűrő nélkül működtetni, nemhogy ekkorát. Nincs vízmozgás, nincs, ami levegőt old a vízbe, és nincsenek szűrőbaktériumok, amik a vízben jelen lévő káros anyagokat lebontják. 130 litert már belső szűrővel is nehezen lehet működtetni. Egy 700-800 liter per órás vödrös kelleni fog hozzá.
Regisztrálj és olvasgass, ezekben minden kérdésedre választ találsz:
[link]
[link]
2012. jún. 24. 17:26
Elég sok lehetőség van. Egyszerűbb ha bemész egy boltba és megnézed mi tetszik, felírod aztán rákeresel díszhal info-n, hogy lehet e tartani ekkora helyen. De általában a bolti halak 90%-át lehet.
2012. jún. 24. 18:52
4/17 A kérdező kommentje:
akkor nem lehet benne tartani és ha külső szűrőt veszek és időkapcsolóval kapcsolgatom?
5/17 A kérdező kommentje:
valaki írta hogy dániót vagy aranyhalat lehet így tartani, én csak kérdezem
Mihez kell az időkapcsoló? Ha vetted volna a fáradtságot, és elolvastad volna az e-könyveket, akkor most nem kérdeznél hülyeséget. Világításhoz kell időkapcsoló, jó ötlet. Szűrőhöz? 24 órát üzemelnie kell. Egy 2-3 órás leállás (pl. aramkimaradás miatt) is végzetes hiba lehet, nemhogy időkapcsolózni.
2012. jún. 24. 19:11
7/17 A kérdező kommentje:
elolvastam és ott egész estés leállásról beszél, én nem azt írtam, hogy órákat áll csak pl 15 percenként bekapcsol 20 percre
A szűrő? Valószínűleg valamit vagy nagyon rosszul olvastál, vagy rosszul értelmezted. Maximum néhány percre szabad kihúzni a szűrőt etetés idejére, de akkor is jobb inkább fojtani vagy szabályozni a teljesítményt, mint teljesen leállítani. A szűrőbaktériumoknak állandó, napi 24 órás áramlásra van szükség, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni a vized tisztaságán. Ha ezek valami oknál fogva elpusztulnak, a biológiai egyensúly felborul, és kellemetlen következményei lesznek.
2012. jún. 24. 19:16
9/17 A kérdező kommentje:
növényesnél és menni kell mindig
10/17 A kérdező kommentje:
Kapcsolódó kérdések: