Hogyan ölnétek meg a halat?
Nemrég vettem neonhalakat, de az egyik úszók nélkül érkezett (csak hátúszója volt). A többinek semmi baja nincs, és ez is elég jól elközlekedett az akváriumban. A biztonság kedvéért áttettem egy kisebb akváriumba. Itt látom, hogy nem eszik semmit, ráadásul alig egy nap alatt teljesen kifakult, csak lebeg és csak akkor mozdul, ha megijed. Ha jól sejtem, nemsokára el fog pusztulni. Ha nem tudok segíteni rajta, hogyan lehet lerövidíteni a szenvedését?
(És kell fertőző betegségre gyanakodnom, ha a többi hal a nagy akváriumban semmilyen tünetet nem mutat?)
A szegfűszegolaj kábít, ezzel kezdeni a leghumánusabb, minden esetben. Patikában lehet kapni, 2-3 csepp kell egy liter vízbe. A jeges víz egy trópusi halnál hősokkot okoz, néhány másodperc alatt halálhoz vezet. Az agyoncsapás brutálisan hangzik, de szintén kevés szenvedéssel jár, ha elég gyorsan csinálod. Ez az agy azonnali pusztulását okozza. Viszont ha habozol, vagy bénázol, akkor amíg a szárazon vonaglik, fölösleges szenvedéssel jár.
Sajnos a frissen vásárolt halak között sokszor van menthetetlen példány. A halaknak a kereskedelem egy hatalmas tortúra, amibe elég sokan belepusztulnak. Némelyek még a boltban, mások csak később, a gazdánál. Az általad leírt tünetek együtt már túl sok komoly problémát feltételeznek, így együtt ezekkel nem adnék sok esélyt a szerencsétlennek a gyógyulásra.
Szerintem a haladnak az ég világon semmi baja nincs. Leszakadt a hátúszója, és? Majd visszanő. Mekkora a kisebb akvárium? Van benne szűrő és melegítés? Mert, ha nincs, akkor még jó, hogy kifakult. Ha stresszes helyzetben van ráadásul, persze, hogy nem eszik. Én visszatenném a többihez. Figyeld meg, hogy visszatér a színe. Nem lehet olyan hű, de fertőző betegség, ha csak ennyi tünete van.
De mindegy. Nem ez volt a kérdés. Az első válaszolótól a fojtsd vízbe nagyon nagy. :D De amúgy az előzőknek igaza van. Mondjuk én agyoncsapás után odaadnám a teknőseimnek, hogy legalább ennyi haszna legyen.
Én nem adnám oda se teknősnek, se macskának, semminek sem, nem hiányzik, hogy esetleg még azok is betegek legyenek.
#14 13:25 válaszával értek egyet. Az üzletekben is úgy ölik meg a nagyobb halakat, hogy kiveszik a vízből és egy eszközzel fejbe verik és akkor szinte rögtön elpusztul.
De ha nagyon nem tudsz vele mit csinálni, akkor lehúzhatod a wc-n is, vagy elengedheted a közeli tóban (bár ha élnek benne halak akkor felboríthatja az egyensúlyt). Persze ez se a legjobb megoldás, csak arra az esetre írtam, ha esetleg nem tudnád megölni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!