Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mért homályos az akváriumom vize?

Mért homályos az akváriumom vize?

Figyelt kérdés
kb 3hete üzemel az akváriumom,(60l) kezdő vagyok de sok sok dolognak utána néztem neten is és egyéb ismereterjesztő könyvekben is csak ebben a kérdésben tanácstalan vagyok valamiért homályos az akváriumom vize talán kissé barnás árnyalatu... szűrő üzemel napi 24be AQVAEL FAN1es tipusu(320l/h) biztonságekdvéért még a szűrőszivacsot is teljesen átöblitettem... talán 1 kicsit javult a helyzet de nem sokat....tul etetésről sem nagyon beszélhetek naponta 1x kapnak enni(minimálisat amit 1 2 perc allat elfogyasztanak) 6 hal van benne... de viszont az akváriumom aljzatja gömbkavics... amin valamiféle barnás-vöröses anyag van... sokszor átöblitettem anno (10x legalább) és mindig vöröses szinű volt utána a viz(persze ki is lett főzve) szerintem ez lehet a probléma... valamiféle ötlet hogy mi lehet az?,veszélyes-e?

#akvárium #aljzat #gömbkavics
2012. máj. 20. 16:10
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:
Hát figyelj, bocsi ha néha kissé támadó vagyok... de igazából itt az a gond hogy sok minden mást mond.... és igy egy kezdőnek tényleg nehéz... ezzért probálok minden helyről hasznos informáciokat begyűjteni.... sajnos jártam már ugy (itt) hogy valaki tanácsolt valamit azt eléggé baul ütött ki a dolog... igy igazán itt senkiben se tudok megbízni igazán max kiszüröm a hasznos informácio darabkákat..... de jó kezdjük ujra meghallgatlak.. aztan utána nézzek mások mit tanácsolnak.... kb 4,5 hete van meg már az akvárium igen 1 hétig üzemelt ugy az akvárium üresen vízelőkészitővel... (annyit tettem bele amenyit irt a szabályzat jelen esetbe 10l/5mg tehát ezt teljesittem ugy ment 1 hétig az akvárium szűrésel fűtővel (márcsak a növények miatt is) aztan letelt az 1 hét utána fokozatosan telepitettem be ezt a 6db halat... kezdetben minden normálisnak tünt de utána kezdett el szinesedni a viz kb 2-3 nap mulva... akkor tanácsolták nekem többek között itt is h a szűrő szivacsát tisztitsam ki (igen borzalmas redvás volt) mert az a szűrő eredetileg nem az enyém hanem kaptam.... és ki tudja miota nem volt tisztitva... üzemelt kb 2-3napig és jelentősen tisztult a víz....(meg a vilgátiást is lejjebb vettem.... és jelen pillanatban itt tartok....
2012. máj. 23. 16:55
 22/30 A kérdező kommentje:
ötlet,javaslat?....(csak hogy lásd nem vagyok makacs:) csak irritál ha mindenki mást mond és beletrafálok...
2012. máj. 23. 17:04
 23/30 anonim ***** válasza:

Először is mi az a vízelőkészítő, amit használtál?

Minden akvárium alapja a biológiai szűrés. Enélkül nincs működő akvárium. A lényege, hogy a halak ürüléke és más elhalt, szerves anyagok ahogy lebomlanak a vízben, ammóniát termelnek. Ez nagyon mérgező a halakra, 0,25 mg/liter már veszélyes érték. 0-án kell tartani, amit a baktériumok végeznek el. A szűrben telepednek meg, illetve ha jó felületet találnak, akkor a tereptárgyakon és az aljzaton is. A szivacsban barnás-vöröses trutyit alkotnak, sokan ettől ijednek meg és mossák ki rögtön, mert azt hiszik koszos, de igazából ez teljesen tök normális. A víz kicsit dohos -tóra emlékeztető- szagát is ők adják.

Ők lebontják az ammóniát nitritté, ami szintén mérgező a halakra, ezt is 0-án kell tartani, ehhez is baktériumok segítsége kell, akik ezt nitráttá bontják.

A nitrát is mérgező, de annyira nem, mint elődei, de 0,25 mg/liter körül és fölött szintén veszélyes. A növények egy részét elhasználják, de a maradékot neked kell eltüntetni a vízből, méghozzá részleges vízcsere segítségével.

Ezek a bacik miatt kell a minimum 2 hetes hal mentes járatás, hogy rendes számban el tudjanak szaporodni és készen álljanak a halak által kibocsátott ammóniára. Illetve ezért is kell rendes szűrő, hogy megfelelő nagyságú helyük legyen - több élettér -> több baci -> jobb szűrés.

2012. máj. 23. 17:30
 24/30 A kérdező kommentje:
értem, hát az a baj hogy többen javasolták és mondták egyben h mossam ki a szűrőt (és kimostam=/) lényegesen tisztább lett a viz az igaz de sajnos nem látok a vizbe hogy ott "mi a helyzet" ha részleges vizcserét alkalmazok(esetleg még azzal feltornázva hogy abba is cseppentek minimáis vízelökészitőt kordában tartható ezen bajt okozo vegyületek féken tartása...? (amugy Sera aquatan)
2012. máj. 23. 17:45
 25/30 anonim ***** válasza:

Cserélj 3 naponta vizet, 20-30%ot, és amikor leszívod a vizet egy csővel, akkor a talajról is "porszívózd" le a halkakit, esetleges maradék kaját, elhalt növény maradványokat, ilyesmi szerves dolgokat.

Ezt a Sera aquatan-t nem használtam még, de ahogy néztem, ártan nem árt. Ha esetleg a boltban találsz JBL filter startot, az még nagyobb segítség lenne. A több millió baktériumspórát tartalmaz, amik ha kifejlődnek jelentősen feljavítják a vizet.

Ez a vízelőkészítő inkább csak arra jó, hogy a klórt és a nehézfémeket ártalmatlanítsa a csapvízben. Ami egy jó dolog, úgyhogy sosem árt.

De amit talán a legfontosabb tudnia egy akvaristának, hogy bolti eladónak és a felszerelések csomagolásának nem szabad 100%-ig hinni. Mivel nekik az az érdekük, hogy eladjanak, bármi áron.

Pl. a szűrőd dobozára lehet, hogy az van írva, hogy jó egy 60 literes akváriumba, de igazából az kb. az üresen járatott szűrőre lenne igaz. Megpakolva szűrőanyagokkal jelentősen csökken a teljesítménye, ezért szokás mindig egy legalább 8-10szer nagyobb szűrővel számolni, mint amekkora az akvárium. Tehát pl. egy 60 literes akváriumba, egy olcsóbb márkájú szűrőből egy 600 liter/órás kellene, egy jobb fajtából (pl. eheim) 450-500 liter/órás is elég.

Miután ezeket üzembe helyezed, és használódnak, "koszolódnak" jó ha marad 300-350 liter óránként...

Így a te 320 liter/órás szűrőd valójában maximum 250 liter/órát megy, ami elég kevés.

(akár le is mérheted magadnak, fogsz egy egy literes flakont, odatartod a szűrő visszafolyó ágához és leméred mennyi idő alatt telik meg az 1 literes üveg. Aztán felszorzod, hogy egy órán belül hányszor tudnád megtölteni az 1 litert és megtudod a tényleges teljesítményt. Ezt nem szokás, de érdekességképpen leírom, mert így tényleg látni mennyit "szépítenek" a gyártók a csomagoláson.)

2012. máj. 23. 18:01
 26/30 A kérdező kommentje:
értem,ezt a "JBL filter start" nincs valami ötlet hol tudnám beszerezni? és hogy kb mennyibe kerül? amugy azzért gondoltam hogy ennek a szűrőnek a kapacitása elég mert szetthez volt hozzáadva.... sajnos az még a probléma ami szerintem elég sulyos hiba hogy nincs "aljzatporszivom" ilyet hol tudnék beszerezni? bonyolult a használata?
2012. máj. 23. 18:23
 27/30 anonim ***** válasza:

Hát szerintem ahol halakat árulnak ott van Filter Start is. nem tudom, Magyarországon én csak 1 helyen jártam halas boltban, ott mondjuk volt. Kb. 1000 forint.

Nem baj, ha nincs külön aljzatporszívód, nekem sincs, meg még sok mindenki másnak se. Általában úgy csinálják, hogy van egy cső (akvárium méretétől függően milyen átmérőjű) és azzal szívják le a vizet, és ezzel a szívóerővel szoktak talajporszívózni is, kettő az egyben. Gömbkavicshoz szerintem nem szükséges, de szoktak egy kis tölcsért is a végére illeszteni (pl. műanyag palacknak a szája alatti részből egy tölcsér) mert így az aljzatot nem szippantja be, mivel ilyen tölcsérben csak a könnyebb súlyú dolgok keverednek fel, mint pl. a halkaki. De mondjuk arra is jó a tölcsér, hogy egyszerre nagyobb területet tisztíts meg vele...

http://www.youtube.com/watch?v=MqHvrybHBGQ pl. itt van egy fajta, tök egyszerű csinálni, de szerintem neked nem is kell a tölcsér rész, mert a kavicsod elég nehéz ahhoz, hogy ne szívódjon be. Nekem mondjuk a homokos aljzaton elkél, mert az könnyen felkavarodik kis szívástól is.

Sajnos szinte minden szettre igaz, hogy a jó áruk miatt mindig alulméretezik a szűrőket és a világítást is. Nekem egy eheim szettem van (ami nem rossz márka) mégis ebben is kisebb szűrő volt a kelleténél, és a világításnak is csak a fele volt.

2012. máj. 23. 19:39
 28/30 A kérdező kommentje:
ez mind jó, ma elmegyek megnézi azt a szert..de ezt az aljazporszívozás logikai elmét nem értem teljesen mégis milyen szívóerővel szivatyuzom fel a vizet/és a halkakit?
2012. máj. 24. 07:55
 29/30 anonim ***** válasza:

Hát... kb. olyan elven működik, mint ahogy az autókból is lopnak benzint :D

Belógatod a vízbe a cső egyik végét, a másikon pedig beleszívsz, mint egy szívószálba. Aztán a víz magától kezd el áramlani a csőben, egészen addig, amíg a cső vége lejjebb van, mint a cső legeleje, köszönhetően a gravitációnak. Ha félsz, hogy esetleg te is kapsz az akvárium vizéből, amikor megszívod a csövet, akkor figyeld, hogy meddig megy a víz, ha túl van a cső legmagasabb pontján (pl. ahol kijön az akváriumból és onnantól kezdve lefelé lejt a cső), akkor már nem kell szívni, magától is elér a végéig. Vagy előre fel is töltheted az egész csövet vízzel a csapnál, csak azt óvatosan kell elszállítani az akváriumig, de így szívni sem kell.

2012. máj. 24. 08:17
 30/30 A kérdező kommentje:
értem hmm ennek még utána nézzek, amugy Bettának élőkaját hol tudok venni?
2012. máj. 26. 10:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!