Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mért homályos az akváriumom vize?

Mért homályos az akváriumom vize?

Figyelt kérdés
kb 3hete üzemel az akváriumom,(60l) kezdő vagyok de sok sok dolognak utána néztem neten is és egyéb ismereterjesztő könyvekben is csak ebben a kérdésben tanácstalan vagyok valamiért homályos az akváriumom vize talán kissé barnás árnyalatu... szűrő üzemel napi 24be AQVAEL FAN1es tipusu(320l/h) biztonságekdvéért még a szűrőszivacsot is teljesen átöblitettem... talán 1 kicsit javult a helyzet de nem sokat....tul etetésről sem nagyon beszélhetek naponta 1x kapnak enni(minimálisat amit 1 2 perc allat elfogyasztanak) 6 hal van benne... de viszont az akváriumom aljzatja gömbkavics... amin valamiféle barnás-vöröses anyag van... sokszor átöblitettem anno (10x legalább) és mindig vöröses szinű volt utána a viz(persze ki is lett főzve) szerintem ez lehet a probléma... valamiféle ötlet hogy mi lehet az?,veszélyes-e?

#akvárium #aljzat #gömbkavics
2012. máj. 20. 16:10
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:

A 3 hete üzemel mit takar? Meg volt a minimum 2 hetes bejáratási időszak? (halak nélkül, vízzel feltöltve, szűrő bekapcsolva)

A 320 l/h-ás szűrő sem a legjobb, de ha az a 6 hal nem valami nagy, csak mondjuk dánió félék, vagy hasonló méretűek, akkor elmegy.

Az mit jelent, hogy a szivacsot átöblítetted? Ugye nem csapvíz alatt?

2012. máj. 20. 16:16
 2/30 anonim ***** válasza:
Megvolt a 3 hét üres járatás halak nélkül?Mert ha nem akkor egyértelmű hogy ez a gond.
2012. máj. 20. 16:17
 3/30 anonim ***** válasza:

Akár voltak benne halak, akár nem, nem az a baj :)

Alul a kavicson lerakódott réteg, na az baktériumtelep. Azok tisztogatnak. A vízszíneződés is normális, hiszen új az aksi. Hacsak tényleg nem a kavics. Mindenesetre cserélj vizet, ne a felét, annyit nem kell, de egy jó kis mennyiséget. Aztán lassan ki fog az menni a leszívott vizekkel. Figyelgesd, hogy javul-e. Valószínűleg le is fog rakódni valamennyi, amit majd felversz az aljzatporszívózással. Ha a halak nem viselkednek furán, akkor nem gáz. Lehet, hogy még tetszik is nekik, mert el tudnak vegyülni :) Figyelgesd őket!

2012. máj. 20. 16:23
 4/30 anonim ***** válasza:

Ez a túletetés szubjektív, 1-2 perc elég sok, szerintem 0,5 perc reálisabb.

Már csak azért is, mert elég valószínű, hogy infusoriák szaporodtak el, bár az is igaz, hogy nekik nem is kell olyan nagy túletetés, egy friss akváriumban gyorsan el tudnak szaporodni.

Cserélj 50%vizet, ne világíts pár napig, és levegőztess erősen.

Az aljzaton lévő réteg nem hiszem, hogy baktérium, olyan közegben, ilyen mennyiségben nem szaporodik el. Sokkal valószínűbb (főleg ha gyári világításod van) hogy barna alga. Tehát nincs közvetlen köze a zavarosodáshoz, egy más folyamat.

A világítás szüneteltetése elvileg még jót is fog tenni a barna algának, de gyakorlatilag alig befolyásol valamit.

(közhiedelemmel ellentétben a gyér világításnak nincs túl sok köze a barna algához)

A szűréshez viszont annál több, ha több hal is lesz benne, akkor a jövőben be kell ruházni egy komolyabb szűrőbe.

Egyébként a kezdetekkor a barna alga is normális jelenség, ha kialakul egy stabil vízminőség, akkor magától elmúlik.

A szűrő szivacsát pedig ne nagyon öblítgesd, csak ha már nem bírja forgatni a vizet, akkor nyomkodd ki leszívott akvárium vízbe.

A rendes heti részleges vízcseréket pedig kösd össze aljzatporszívózással.

2012. máj. 20. 16:48
 5/30 A kérdező kommentje:
persze 1 hétig üzemeltettem az akváriumot(persze vízelőkészitővel)az etetés tényleg minimális....van 3 tarka páncélos harcsa nekik kb 1 fél kapszulát adok, és van 2betta nőstény meg 1 hím.... a közhiedelemmel ellentétben nekem tk jól megvannak egymással... ők isminimális adagot kapnak egyszóval én nem titulálnám a tuletetést... de a kavicsokban még mindig nem vagyok teljesen megnyugodva...1 állatkereskedésben vettem és valami barnás "folyadék" vette körül a kavicsokat... na ezt öblitettem átt millio 2x és mindig barna volt utána a víz és ez nem tudom mi lehet.....szerintem ez színezi a vízem... ui: a halakon nem látok semmi abnormalitást...."
2012. máj. 20. 17:07
 6/30 anonim ***** válasza:

Az a baj hogy gyenge a szűrésed, és túletetsz. Az hogy a bettáid jól megvannak azért van mert nem érzik jól maguk. Gondolj bele fáj a fogad egész nap meg sem szólalsz. Teljesen átöblítést meg ha csapvíz alatt is csináltad nem fogja ennyire felborítani az egyensúlyt. Ugyanis ha már nincs egyensúly, akkor már mindegy. Elvenni belőle nem tudsz. Bettát kimondottan csak csipesszel tudod etetni. Néha van hogy csak úgy csinál mintha érdekelné a kaja, de egyébként meg nem. Ő inkább az élőt szereti vadászni. (innen a túletetés) Viszont ha színezett kavicsot használsz akkor veszett fene. Az engedni fogja a színét.

Több világítás, erőseb szűrés, pontosabb etetés, és sera nitrivec abban az esetben ha baktérium probléma lenne.

2012. máj. 20. 22:07
 7/30 anonim ***** válasza:
Ja meg az is baj hogy egy hétig üzemelted a 3 helyett..lehet hogy a kavicsot nem mostad át elég rendesen illetve nagyon túletettél a szűrőd pedig gyenge.
2012. máj. 21. 07:18
 8/30 A kérdező kommentje:
túletetést még mindig nem venném figyelembe mert TUDOM hogy az a napi 1 minimális adag nem okozhatja.... a bettákat, eleve bettáknak szánt lemezes táppal etetem(supervit)..... amugy meg ez hülyeség.... akkár hol megnézed nem csak az van h élőtáppal csak... elég csak megnézed a leg közismertebb oldalt a www.díszhal.info ott se ezt irja pedig elég megbiható oldal... a FAN1 es szűrés szerintem ideális 60 literbe.... (amugy meg nem színezett kavics) nem mesterséges festékről van szó... ui: mielőtt bárkinek segitenél tájékozódj jobban!
2012. máj. 21. 20:18
 9/30 A kérdező kommentje:
azzért van a vízelőkészitő hogy ne keljen 3 hetet várni.... (megfelelő elosztásban tettem a 60literhez) uthogy ezt is kizárnám....
2012. máj. 21. 20:21
 10/30 anonim ***** válasza:

"azzért van a vízelőkészitő hogy ne keljen 3 hetet várni.... "

Mármint a promóciós dumák szerint.

Gyakorlatilag viszont pont az a fajta baktérium, aminek 3 hét kell az elszaporodásához, és pont a legfontosabb munkát végzi, a nitritet bontja nitráttá (a nitrit a legmérgezőbb)

pont az nincs semelyik baktérium kultúrában, szóval ha 5 litert öntesz bele, azzal se vagy beljebb.

2012. máj. 22. 03:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!