Hogyan lágyítsam a vizet?
A pesti víz majdnem mindenhol 15Nk, kivéve délbudán, mert ott sokkal keményebb. Amúgy a vízművek honlapján rajta van. Red cherry garnéláknak ez jó, de pl tigrisnek, CRS, CBS stb, már valóban kemény, és a gyöngydánióknak is. Legegyszerűbb módszer a vízlágyításra, ha veszel kevertágyas műgyantát. Kb 2-3e Ft lehet 1 liter, amivel 100 l 0Nk-s vizet lehet kb csinálni. Vagy több, kevésbé lágyat. A kimerült gyantát aztán be lehet cserélni regeneráltra. Sajnos pesten nem vagyok ismerős, így nem tudom pontosan hol van ilyen bolt, de majd a pestiek megmondják. Másik módszer az ozmókészülék, de az drága, igaz az előállított víz költsége kisebb.
Én mondjuk Szegen készen veszem a halasboltban a lágyvizet 35 Ft/l-ért. Kevés kell csak és nem kell otthon pancsolnom.
A pesti csapvíz nagyon változó. Rendszeresen mérem a saját csapvizünket, 14 és 19 között változik, évszak meg csapadék függvényében. A kerület másik felén lévő halasnál viszont már 21-22-t mértem a halak szállítóvizéből.
A lágyítást úgy szabad csak elkezdeni, hogy veszel egy keménységtesztet. Úgy 300 Ft-ba fog fájni. Azzal kell megmérned az akvárium vizét, meg amit kikeversz. A legegyszerűbb módszer, ha veszel kevertágyas műgyantát, ezt otthon berakod egy vödör vízbe, másnapra teljesen lágy, 0 nk-s lesz. Ehhez kell még hozzákeverni csapvizet, ki kell kísérletezned, mi az ideális arány, hogy azt az értéket kapd, ami jó a halaknak.
Ha nem gond a cipekedés, akkor meg lehet készen venni lágy RO vizet sok halasnál.
Köszi szépen mindenkinek! Igazából nem pesten lakom, közvetlen mellette (Dunaharaszti). Van itt egy halas, majd megkérdezem van-e lágyvíz nála. Ha nincs, akkor szerintem ez a műgyantás módszer lesz a legjobb. Meg veszek egy keménység tesztet is. :)
És akkor mondjuk ha most 15 NK-s a víz az akváriumban, és én mondjuk 8-ast szeretnék, akkor állítsak be 8-at a vödrökben és azt öntsem be következő vízcserénél? És akkor innentől kezdve mindig így vagy hogy? Bocsi, tudom, hogy sötét vagyok, de nem akarok semmit se elrontani, megölni a halaimat meg végképp nem. :) És inkább szeretem, ha mindent a számba rágnak, mert akkor tuti nem rontom el. :D
Köszönöm szépen, remélem mindent jól fogok csinálni! Sokat segítettetek! :) Aztán ha már jó a víz, akkor hozom csak az új halakat.
Boldog új évet mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!