TENGERI kerti tavat nem lehet csinálni?
Sose láttam még olyat.
Mi lenne, ha kiásnék egy hatalmas tavat, és sós vízzel feltölteném, mint a tengerekben, és telepítenék bele korallokat, halakat?
Persze hatalmas szűrővel, aminek van teljesítménye.
Meg lehetne oldani, vagy tengeri kerti tavat sosem csináltak, és nem is tudnak?
Természetesen: Lásd tropicarium, ocenárium, még cápát is tarthatsz. Mondjuk a tófólia biztosan nem jó, inkább plexiben kellene gondolkoznod. Meg akkor már nem rossz látni is, amit tartasz.
Hallod, ha ennyi pénzed van, még kiásni is segítek ;)
Sajnos nem sikerült meglelnem a linket, de a szinte tuti, hogy a reefkeeping fórumon olvastam.
A konkrét válaszom: igen, megoldható, csak nem a mi szélességi körünkön.
A korallok miatt a viláítást külön lámpákkal kell megoldani. Az viszont elég hülyén nézhez ki, hogy a tó fölé belógatsz izzókat. Korallok nélkül megoldhatóbb a dolog, de akkor csak halakkal.
Ha mégis itthon akarnád, akkor a téli elhelyezést kellene megoldani, üveglapot rárakni, aztán az üveg és a víz közötti levegő folyamatos cseréjét megoldani. A víz hőmérsékletének szintentartása megoldható. A nyári fedetlen állapothoz a párolgás miatti sókoncentráció növekedés automataa utántöltővel kivitelezhető.
Szóval nem lehetetlen a dolog. Én a világítás megoldásán agyalnék sokat.
1. alapvető probléma:
Konstans 26 fok kell neki. Nyáron túl meleg, télen túl hideg lenne.
2. probléma
Más fényciklusban süt a nap télen és nyáron, és egyik sem olyan mint a tengereken.
3. probléma
Csak búvárkodva látnál valamit belőle :)
4. probléma
Egy üveglapot kellene fölé rakni, mert az uv fény nem mehet bele. Az igazi tengervíz a kékségével ezt valahogy kiszűri, de nálad nem lenne elég magas a vízoszlop ehhez.
Fémhalogén lámpát se lehet rakni fölé üveglap nélkül, pont emiatt, úgy tudom. Szóval csak üveglappal.
De ha ezeket kiküszöbölöd :)
Van 1 ötletem. Csinálsz fölé egy háztetőt, és napelemekkel telerakod, aztán a tető alá beraksz egy fémhalogén lámpát ami a napelemelről megy, napi 8 órát, még egy automata fűtést is ugyanígy, néhány keringtető szivattyút és mindezek mellé egy szüntementes tápot.
Csak ehhez sok napelem kéne.
Avagy bekötöd az egészet a konnektorba, csak az fogyaszt.
Ezért ezt könnyebb szobába megcsinálni, és ott látod is a halakat, korallokat, ha akváriumban vannak.
Megoldani megoldható, csak rohadt drága lenne és teljesen értelmetlen...
A szűrés / hűtés / fűtés megoldható, télen a világítást mesterségesen kell kisegíteni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!