A halak isznak? Szükségük van valamiféle folyadékpótlásra? Ha igen, akkor a tengeri halak -amik sós vízben élnek- hogyan oldják meg a vízben oldott só problémáját?
Igen, megválaszoltad a saját kérdésedet. A választ az egyik válaszoló már szépen leírta, bár ott az volt a kérdés, hogy pisilnek-e:
"Igen pisilnek. Az édesvízi halak sokat és hígat, a tengervíziek meg keveset, és még a tengervíznél is töményebben sósat. Ez azért van így, mert az ozmózis jelensége szerint a víz mindig a töményebb oldat felé diffundál a féligáteresztő hártyán keresztül, ami jelen esetben a hal bőre. (Azért féligáteresztő, mert csak az oldószert [ami itt víz] engedi át, és az oldott anyagokat [a sókat] nem.) És az édesvízi halaknál a hal testnedvei a sósabbak a környező víznél, tehát befelé diffundál a víz a halba, amitől ő nagy mennyiségű híg vizelettel szabadul meg, és ezért inni nem is iszik. Viszont a tengeri halaknál pont fordítva van, mert ott a környezet a sósabb oldat, és így szinte "kiszívódik" a víz szegény halból, aminek így muszáj innia, de ugye inni is csak sós vizet tud, és az így felvett sót pedig tömény vizelettel választja ki, hogy lehetőleg minél kevesebb vizet veszítsen. Remélem érthető voltam."
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__1..
hable:
Ilyen nincs. Ez brakkvizi halaknál előfordulhat, de én brakkvizi murénáról nem tudok, édesviziről meg pláne nem.
Amúgy a tengeri halak több órát is elélnek édesvízben, ellentétben az édesviziekkel, amik rövid úton megdöglenek a sósvízben.
Na utánanéztem.
A Gymnotorax tile nevű murénafajta elvileg brakkvizi, tehát kis szerencsével bírja a kemény édesvizet és a híg tengervizet is!
Érdekes egy állat...
Jé és ez tényleg hasonlít, 60 centis lesz uhh
Na majd megmondom brakkvízbe rakják. Köszi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!