Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen akváriumot vegyek?

Milyen akváriumot vegyek?

Figyelt kérdés
Régen voltak halaim, de annak már 5-6 éve, és akkor csak egy 45l-es akváriummal "bohóckodtam", mert 2 hetente cserélgetni kellett vizet stb.. Most, hogy családom van már és a kicsi fiam is értékelné, vennék egy kb 120-150l-est. Nézegettem vaterán, de nem tudtam eldönteni, mert egy ekkora méretűhöz gondolom olyan teljesítményű szűrő, levegőztető is kell. Tudna valaki tanácsot adni, hogy hogyan álljak hozzá egy ekkora akvárium vásárlásához? Mire figyeljek? Milyen tisztítóberendezés a megfelelő hozzá? Az érdekelne, hogy egy ekkora akváriumnak mekkora az öntisztító mechanizmusa? Milyen gyakran kell tisztítani, mennyi vizet kell leengedni róla? Akinek van ilyen, vagy ehhez hasonló nagy akváriuma, az írna róla tapasztalatokat? Mibe érdemes befektetni? Nem szeretnék kidobni feleslegesen a pénzt valami gagyira, ezért érdekelne tapasztaltabbak véleménye.
2010. dec. 27. 22:25
1 2
 11/15 Doruss ***** válasza:

Még annyit tennék hozzá, hogy nem arról van szó, hogy a növények nem bírják a fényt, hanem pont hogy sok fény kell nekik, jóval több, mint amennyi a halaknak megfelelő lenne. Nekem is ez a problémám, hogy elvileg a növényeimnek kevés az a fény, ami van, ezért folyamatosan kipusztulnak. Úgyhogy ajánlom az olyan növényeket az akváriumba, amik szívósabbak, itt van néhány:

[link]

[link]

[link]

[link]

2010. dec. 28. 11:48
 12/15 anonim válasza:
bocsi olyan gömblyűt ne vegyél mert nem lehet benne semmit tartani bocs mégyszer én is sak most tudtam meg!!!!!!
2010. dec. 28. 13:37
 13/15 anonim ***** válasza:

Külső szűrő választásnál komolyan vedd számításba az Atman márkát. Régebben Evolution néven futott, igaiz sikerszéria! Az alkatrészek kompatibilisek és viszonylag könnyen beszerezhetőek, egyszerű, nincs agyonbonyolítva, nagy a szűrőtartálya, megbízható, ár/érték arányban szerintem verhetetlen.

A fényre nem azért írtam, hogy nem bírják a növények, hanem mert a gyári tetőkből kispórolják a foglalatokat. Ha fényigényes növényeket akarsz tartani, akkor vagy valamilyen módszerrel belehegesztesz a tetőbe valamilyen kompakt fénycső foglalatot, vagy csinálsz otthon házilag egy profi tetőt. (ez nem túl egyszerű)

Kezdőként viszont én is azt javaslom, inkább a megfelelő telepítésre helyezd a hangsúlyt, és árnyéktűrőbb növényeket vegyél.

A halak kiválasztásánál egy 150-esben már tágabbak a határok, de azért vannak. Sügerezni pl. még elég kevés, márpedig a vitorlás is sügér. Elférni elfér, de nagyon melléfoghatsz vele. Optimálisan párokban kellene tartani, és 1 párra 100 liter víz kéne. Ráadásul rájuk is igaz, hogy többen érzik jól magukat.

Egy (általam is) kedvelt hal válogatási módszer, ha kiválasztassz egy élőhelyet, és azon belül keresgélsz. Lehet ez pl. Dél-kelet Ázsia, az említett Bettával, Gurámikkal, Razbórákkal, Márnákkal, Botiákkal (ezekből csak kistestű jöhet szóba).

Vagy dél-amerikai, törpesügerekkel, pontylazacokkal, algázóharcsák különböző változataival, páncélos harcsákkal.

Vagy akár egy brakkvizi elevenszülős aki, de itt számításba kell venni, hogy az utódokkal kell valamit kezdeni, mert gyorsan kinövik az akit.

(Afrika kilőve, oda 3-400 lityó a beugró)

Arra nagyon figyelj oda, hogy kifejlett korukban mérve, egy 4 cm-es halra kell számolni 1 liter vizet.

6-7 cm-nél ez a szám, már 1,5 liter. Egy 10 centis halnál már centinként 3-4 litert is lehet számolni, (fajtafüggő), és ez még csak a vízigény, a territorialitás egy másik történet.

Ne ess a túltelepítés gyakori hibájába, nem lehet a természet ellen menni!

Ha egy egészséges egyensúlyra törekszel, sok örömöd lesz benne. Sok sikert!:)

2010. dec. 28. 15:56
 14/15 A kérdező kommentje:
Huu, köszönöm az értékes válaszokat! Utána járok és nekiesem a "búvármunkának" és kutatok.:)
2010. dec. 28. 18:43
 15/15 anonim ***** válasza:
.
2010. dec. 29. 19:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!