Milyen akváriumot vegyek?
Akkor jársz jól, ha egyszer rááldozod a pénzt, és akkor tényleg jó cuccokat vásárolsz. Tehát akkor legyen 150 literes, vagy mégnagyobb. Ehhez már 2 szűrőre lesz szükséged: Egy külsőre és egy belsőre. A külső biztosítja azt, hogy ne kelljen gyakran vizet cserélned, mert segít a bomlástermékek lebontásában. Ebből is jó minőségűt kellene venned, minnél nagyobb szűrőtartállyal. Aztán kell egy belső is, hogy összeszedje a mechanikai szennyeződéseket. Ennek már nem annyira mérvadó a minősége, de természetesen meghálálja az akvárium, ha erre is odafigyelsz. Ezen felül még ami szerintem fontos, hogy jól válogasd össze a lakókat. Ne telepítsd túl az akváriumot, és inkább kevesebb fajtából tarts több halat, mint mindenből egyet egyet. Így ezeket figyelembe véve, megfelelő növényesítéssel ritkán kell vizet cserélned. Ha gondolod írok/írunk konkrét márkákat és halakat is, csak akkora a választék, hogy ezt neked kell eldöntened, mérlegelned.
Ajánlom a www.diszhal.info
és
www.akvarista.hu
oldalakat, sokat fognak segíteni mind a döntésben, mind a vásárlásban.
Ha jó a szűrésed, tisztítani mondjuk 2-3 évente kell, tisztogatni kb. heti 10 percet. A szűrésen ne spórolj.
A világítás még egy sarkalatos kérdés, a gyári világítással kompromisszumokat kell kötnöd növénytartás terén.
A tetőkben ugyanis általában nincs olyan lehetőség, hogy bármilyen (fényigényes) növényt tartsál. Nem a minőség miatt, hanem a foglalatok mennyisége miatt.
Tudnátok esetleg szűrő márkákat is ajánlani? Nem a spórolás miatt kérdezem, mert valóban a legjobbat szeretném választani, mert nem akarok 1-2 hónap után rádöbbenni arra, hogy mellé nyúltam, és a halaim pusztulnak. Igazság szerint, Betákat nagyon szeretem, míg voltak halaim mindig volt harcoshalam is. Kedvelem a vitorlás halakat, mert szerintem nagyon édesek. DE mivel "kezdő/újrakezdő vagyok", nehézkes a döntés...
(inkább használtban gondolkozok, mert újonnan most nem tudnám finanszírozni) Ha ilyen helyen veszek, is megbízhatót kaphatok, amihez jó minőségű szűrő van?
A külső szűrők elég drágák, de csak egyszer kell rá áldozni, javaslom az ajánlott akvárium méretet oszd el 2-vel és inkább nagyobbat vegyél.
-JBL e700 vagy e900 - 20000-25000,-Ft
-Tetratec ex700 - 22000,-Ft
-Eheim Ecco Pro 200 vagy 300 - 27000-32000,-Ft
Ezek nagyon jók. De ár-érték arányban nálam a JBL a favorit. Ha nem számít az ár akkor Eheim Professional. =)
Belső szűrőnek egy Eheim Pick-Up 2012 tökéletesen megfelel. Bár ki erre-ki arra esküszik.
Túlszűrt akvárium nincs!
Kezdésnek nem hiszem, hogy növényes akival kellene kezdened, 150-160 litereshez általában 2 csöves foglalat van, ez elég lesz ha nem túl nagy fényigényű növényeket tartassz majd.
Részleges vízcserére ekkor is szükség lesz, 20-25% kétheti rendszerességgel, teljesre meg majd csak a távoli jövőben pl. betegség stb. miatt.
Előtte olvass sokat utána, a többiek említettek oldalakat. Sok tipikus kezdő (újrakezdő) hiba van, amit így ki tudsz küszöbölni. Pl. nem várják meg azt a 2 hetet amíg ,,beáll" a víz, csak nappal megy a szűrés stb.
Üdv,
Én ezt vettem volna, ha lett volna rá pénzem.
attól függ hogy mekkora a hal. szerintem egy aranyhal tökéletes.ahoz én javasolom az egyszerűt .olyan minta tv-ben , olyan gömbölyű.vizi növényt lehet bele rakni(vagy valami olyasmit)bele lehet vizi csigát is rakni.meg az aljára modjuk olyan kék Majdnem átlátszó köveket biztos tudod.
Tina
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!