Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen akváriumot vegyek?

Milyen akváriumot vegyek?

Figyelt kérdés
Régen voltak halaim, de annak már 5-6 éve, és akkor csak egy 45l-es akváriummal "bohóckodtam", mert 2 hetente cserélgetni kellett vizet stb.. Most, hogy családom van már és a kicsi fiam is értékelné, vennék egy kb 120-150l-est. Nézegettem vaterán, de nem tudtam eldönteni, mert egy ekkora méretűhöz gondolom olyan teljesítményű szűrő, levegőztető is kell. Tudna valaki tanácsot adni, hogy hogyan álljak hozzá egy ekkora akvárium vásárlásához? Mire figyeljek? Milyen tisztítóberendezés a megfelelő hozzá? Az érdekelne, hogy egy ekkora akváriumnak mekkora az öntisztító mechanizmusa? Milyen gyakran kell tisztítani, mennyi vizet kell leengedni róla? Akinek van ilyen, vagy ehhez hasonló nagy akváriuma, az írna róla tapasztalatokat? Mibe érdemes befektetni? Nem szeretnék kidobni feleslegesen a pénzt valami gagyira, ezért érdekelne tapasztaltabbak véleménye.
2010. dec. 27. 22:25
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Akkor jársz jól, ha egyszer rááldozod a pénzt, és akkor tényleg jó cuccokat vásárolsz. Tehát akkor legyen 150 literes, vagy mégnagyobb. Ehhez már 2 szűrőre lesz szükséged: Egy külsőre és egy belsőre. A külső biztosítja azt, hogy ne kelljen gyakran vizet cserélned, mert segít a bomlástermékek lebontásában. Ebből is jó minőségűt kellene venned, minnél nagyobb szűrőtartállyal. Aztán kell egy belső is, hogy összeszedje a mechanikai szennyeződéseket. Ennek már nem annyira mérvadó a minősége, de természetesen meghálálja az akvárium, ha erre is odafigyelsz. Ezen felül még ami szerintem fontos, hogy jól válogasd össze a lakókat. Ne telepítsd túl az akváriumot, és inkább kevesebb fajtából tarts több halat, mint mindenből egyet egyet. Így ezeket figyelembe véve, megfelelő növényesítéssel ritkán kell vizet cserélned. Ha gondolod írok/írunk konkrét márkákat és halakat is, csak akkora a választék, hogy ezt neked kell eldöntened, mérlegelned.

Ajánlom a www.diszhal.info

és

www.akvarista.hu

oldalakat, sokat fognak segíteni mind a döntésben, mind a vásárlásban.

2010. dec. 27. 22:58
 2/15 anonim ***** válasza:

Ha jó a szűrésed, tisztítani mondjuk 2-3 évente kell, tisztogatni kb. heti 10 percet. A szűrésen ne spórolj.

A világítás még egy sarkalatos kérdés, a gyári világítással kompromisszumokat kell kötnöd növénytartás terén.

A tetőkben ugyanis általában nincs olyan lehetőség, hogy bármilyen (fényigényes) növényt tartsál. Nem a minőség miatt, hanem a foglalatok mennyisége miatt.

2010. dec. 28. 04:15
 3/15 anonim ***** válasza:
Még annyi, hogy az általad említett vízcsere minden akiban szükséges, akármekkora legyen. Ha nincs túltelepítve, kb. heti 15-20 % vízcsere elég. Teljes vizet szinte soha nem cserélünk.
2010. dec. 28. 04:18
 4/15 A kérdező kommentje:

Tudnátok esetleg szűrő márkákat is ajánlani? Nem a spórolás miatt kérdezem, mert valóban a legjobbat szeretném választani, mert nem akarok 1-2 hónap után rádöbbenni arra, hogy mellé nyúltam, és a halaim pusztulnak. Igazság szerint, Betákat nagyon szeretem, míg voltak halaim mindig volt harcoshalam is. Kedvelem a vitorlás halakat, mert szerintem nagyon édesek. DE mivel "kezdő/újrakezdő vagyok", nehézkes a döntés...

(inkább használtban gondolkozok, mert újonnan most nem tudnám finanszírozni) Ha ilyen helyen veszek, is megbízhatót kaphatok, amihez jó minőségű szűrő van?

2010. dec. 28. 07:17
 5/15 A kérdező kommentje:
Esetleg márkákat javasolni tudtok? Mi a baj a világítással és a növényekkel? Nem bírják a növények a fényt?
2010. dec. 28. 07:19
 6/15 Frontosa ***** válasza:

A külső szűrők elég drágák, de csak egyszer kell rá áldozni, javaslom az ajánlott akvárium méretet oszd el 2-vel és inkább nagyobbat vegyél.

-JBL e700 vagy e900 - 20000-25000,-Ft

-Tetratec ex700 - 22000,-Ft

-Eheim Ecco Pro 200 vagy 300 - 27000-32000,-Ft

Ezek nagyon jók. De ár-érték arányban nálam a JBL a favorit. Ha nem számít az ár akkor Eheim Professional. =)

Belső szűrőnek egy Eheim Pick-Up 2012 tökéletesen megfelel. Bár ki erre-ki arra esküszik.

Túlszűrt akvárium nincs!

Kezdésnek nem hiszem, hogy növényes akival kellene kezdened, 150-160 litereshez általában 2 csöves foglalat van, ez elég lesz ha nem túl nagy fényigényű növényeket tartassz majd.

Részleges vízcserére ekkor is szükség lesz, 20-25% kétheti rendszerességgel, teljesre meg majd csak a távoli jövőben pl. betegség stb. miatt.

Előtte olvass sokat utána, a többiek említettek oldalakat. Sok tipikus kezdő (újrakezdő) hiba van, amit így ki tudsz küszöbölni. Pl. nem várják meg azt a 2 hetet amíg ,,beáll" a víz, csak nappal megy a szűrés stb.

Üdv,

2010. dec. 28. 08:48
 7/15 A kérdező kommentje:
Huu, kösziii! Ezek jó ötletek, Persze mindennek utána járok pontosan, Nem holnap fogom megvenni az akváriumot. 1-2 hónap utánajárásomba bele fog telleni, hogy kiválasszam a legjobbat, ami megfelelő nekünk.
2010. dec. 28. 09:03
 8/15 anonim ***** válasza:

[link]

Én ezt vettem volna, ha lett volna rá pénzem.

2010. dec. 28. 09:13
 9/15 Frontosa ***** válasza:

Itt is tudsz mazsolázni! 112 és 160 literes kész szettek!

[link]

[link]

2010. dec. 28. 10:03
 10/15 anonim válasza:
0%

attól függ hogy mekkora a hal. szerintem egy aranyhal tökéletes.ahoz én javasolom az egyszerűt .olyan minta tv-ben , olyan gömbölyű.vizi növényt lehet bele rakni(vagy valami olyasmit)bele lehet vizi csigát is rakni.meg az aljára modjuk olyan kék Majdnem átlátszó köveket biztos tudod.

Tina

2010. dec. 28. 11:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!