Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Akváriumhoz nemkaptam t8as....

Sanzii kérdése:

Akváriumhoz nemkaptam t8as. 6500 kelvines csövet csak osram 840 est 4000kelvinest. ez jo egy ideig vagy nem? meg milyen szinsprektumbol áll ez ?

Figyelt kérdés
okt. 18. 11:53
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:
ja egycsöves ugyhogy kettöt nemtudok beletenni.
okt. 18. 11:56
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

Az is jó.

Igazából egy low tech aksihoz összeválogatott növényfajták nagy részének ideálisabb egy kicsit melegebb színhőmérséklet.

A spektrumképe nagyjából ugyanaz, ugyanolyan 3 sávos mint a 865, csak értelem szerűen hangyányival kevesebb kék, és kicsit több piros.

Kékből általában egy szűk tartományban szokott kiugró érték lenni a 865, vagy hidegebb fénynél, ebből vesznek visszább a melegebbnél.

A vörös összetevőt szélesebb tartományban, és egyenletesebben növelik.

Lehet, hogy ideiglenesen tapasztalsz majd változást, de ez elég kis változtatás, úgyhogy ennyit valószínűleg zökkenőmentesen fel fognak dolgozni a növények.

okt. 18. 18:48
 3/20 A kérdező kommentje:

köszi a segitséget.

közben találtam egy sylvánia aquastar 18w.10000k fénycsövet is ithol. de az meg tul lilla ugyhogy.......nemtudom milegyen :)

okt. 18. 19:16
 4/20 anonim ***** válasza:
100%

Biztos, hogy a 840-eset használnám!

Pl. a sera-nak 4700-as a hagennek 4200-as , önállóan ajánlott napfényes csöve is van! (ha jól emlékszem a számokra, de nagyot biztos, hogy nem tévedek)

10.000K a majdnem tengeri körülmény, sokak tapasztalata, hogy algásít is, (bár ez komplexebb kérdés, de az eredmény mégis az alga...)

Jobb a békesség, 3 sávos, 4000 K-s cső sokkal optimálisabb egy low tech 1 csöves aksiba.

okt. 18. 19:57
 5/20 A kérdező kommentje:

értem

.köszönöm a segitséged.

okt. 18. 20:09
 6/20 anonim ***** válasza:
Tudom talán már nem aktuális, de az a cső nem való akváriumhoz. Én is vettem, mert próbáltam sporolni, mivel az akváriumom 120 centi hosszú, és ehhez akkor T8-as csőből csak 115 centis akvarisztikai létezett, persze jó drágán. 1-1 db Sera Blue Sky és Plant Colort akartam leváltani, amik a végüket járták, 4db 90 centis csővel, de olyan volt az akvárium a 4000 Kelvines csövekkel, mint mikor a TV-ben letekered a szineket. Szóval én azt mondom,hogy kár pénzt kiadni ilyen csövekért,inkább épitsd át T5-re a világításod, abból általában kapni 6500 Kelvinest.
okt. 28. 16:54
 7/20 A kérdező kommentje:

igen kicsit sárgás lett .

de megnézem hogy a növények mit szolnak hozzá. nekem nemtetszik az biztos :)

sylvánia aquastarom van még de az meg lila .ugyhogy veszek valami normális fénycsövet.

okt. 28. 17:00
 8/20 anonim ***** válasza:

" olyan volt az akvárium a 4000 Kelvines csövekkel, mint mikor a TV-ben letekered a szineket"

A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz!

A színhőmérséklet, meg a színvisszaadási index, 2 külön fogalom.

Tegyük tisztába, mit jelentenek ezek a 3 jegyű számok, mint 840, 865, 954, 965, stb...

Az utolsó 2 számjegy, a színhőmérsékletre utal.

A 40-es 4000 Kelvines, a 60-as 6000 K-es, az 54-es 5400 K-es, stb.

Ez azt mutatja meg (dióhéjban) mennyire hideg, vagy meleg a fény.

Az első számjegy, a 8as, vagy 9-es, a cri-re utal, ez a szinvisszaadási index. A 8-as, garantáltan 80% fölötti, a 9-es, garantáltan 90% fölötti.

Színhőmérséklettől függetlenül.

Előbbi 3 sávos, utóbbi 5 sávos cső. Az 5 sávos közelebb áll a teljes spektrumhoz, minden színt képes megvilágítani, illetve visszaadni, tehát színvisszaadás tekintetében mindenképpen magasabb kategória.

Létezik 4000 K-es, 60% színvisszaadással rendelkező cső is, ezt használva valóban lehet olyan az akvárium, mint ha letekernéd a színeket, de ennek a színhőmérséklethez pont semmi köze nincs!

Ellenpéldaként, létezik pl. ez:

[link]

Ez csak 4200 K, tehát határozottan meleg fehér fényű, ugyanakkor 5 sávos cső, a színvisszaadása 90% fölötti, tehát akármikor oda vissza veri bármelyik 8-as jelöléssel kezdődő csövet, legyen az 860, vagy 865, vagy 880....

okt. 28. 17:17
 9/20 A kérdező kommentje:
értem. köszi a segitséged .
okt. 28. 17:22
 10/20 anonim ***** válasza:

"az a cső nem való akváriumhoz."

Továbbá megjegyzendő, hogy a fénycsövek evolúciója előtt, hálás volt az ember, ha a fotoszintetizáló anyagok, abszorbeálható hullámhosszúságú fényt kaphattak, az akvarisztika őskorában pl. a tungsram F32, F33 csövek voltak ajnálottak.

Az F32 pl. 3000 Kelvin körüli, de rövid használat után biztos, hogy nem volt több 2800 K-nél. Az F 33 volt a hideg fehér.

A lényeg, hogy egy akvárium életében azért elsősorban a növények miatt világítunk, azok igényei meg nem esnek egybe az emberi szem érzékelésével, meg az emberi szépérzékkel.

Tehát csak azért, mert valaminek nem jó a színvisszaadása, nem jelenti azt, hogy nem való akváriumba! Ha így lenne, nem gyártanának rózsaszínű, meg lila növényes csöveket!

okt. 28. 17:25
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!