Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mitől van füst szerű nem...

Mitől van füst szerű nem tudom mi a betta vizében?

Figyelt kérdés

kristálytiszta vizük volt (1 betta 4 csiga lakik az akvában), megetettem őket tegnap reggel és egy rosszabb fajta csiga kaját adtam nekik véletlen, amit későn vettem észre, elkezdett bomlani és opálos lett a víz. Ma csináltam vízcserét, ahhoz képest hogy kb 30%ot szoktam lecserélni a vízből, most többet próbáltam hogy hátha tisztább lesz ( nem teljes vízcserét csináltam). De sajnos ugyanolyan opálos, és ilyen füst szerű szürke 'vonalak' jelentek meg a vízben. Ez mi, vagy mitől van? Hogy tudnám megszűntetni ezt az egészet? (Minden vízcserekor teszek a minimum 24órán át állt vízbe metilénkéket+biotopolt)

Válaszokat előre is köszönöm!

2024. aug. 14. 14:28
 1/2 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

Szerintem infuzória lesz, lásd:

[link]

A korábbi bomló kaja jelenléte is ezt erősíti. A megoldás le van írva: gyakoribb vízcserék, pár napig semmi etetés s ami a legfontosabb egy normális szűrés.

Nem árthat leírni a körülményeket, pl: mekkora akva, milyen szűrés, növényzet, talaj, dekoráció, mióta indult, vízcserék mikor mennyi stb.

A jövőben igyekezz csak annyit etetni amit helyben meg is esznek, ne hagyj a vízben rohadó kaját. Elég lenne 2 naponta is, de ha napi egyszer etetsz sem baj. Legyen heti legalább egy koplalónap.

Illetve tápok helyett bíztatnálak normálisabb kajákra mint például fekete és fehér szúnyoglárva, artémia/ sórák, vízibolha stb. Vörös szúnyoglárva és tubifex ha lehet kerülendő.

Csigáknak mehetnek puhára főtt/ forrázott zöldek mint uborka, cukkini, spenót, saláta, tök s dinnye héja stb., plusz algatablettát is lehet adni.

“Minden vízcserekor teszek a minimum 24órán át állt vízbe metilénkéket+biotopolt”

A Biotopol rendben van, ahogy nézem az a JBL vízelőkészítője. De a metilinkék az gyógyszer, fertőtlenítő. Magyarán azzal folyamatosan ölted, gyengítetted a szűrőbaktériumokat is. Persze öli az infúzóriát is, de láthatóan azok jóval szaporábbak stb.

S ne metilinezd a vizet az infúzóriák miatt mert akkor egy raklapnyi halott, bomló egysejtű lesz a vizedben egy raklapnyi élő helyett. Gyakoribb vízcserék és a kajaforrás megvonása megoldja.

2024. aug. 14. 15:56
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2024. aug. 14. 16:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!