Tegnap nekem adtak ingyen egy úszóhólyagos bettát. Nem tud lesüllyedni, azaz pozitív úszóhólyagos. Rendbe jöhet?
Nagyon küzd, sokszor lemegy alulra, megbújik valami levél alatt, próbál normálisan úszni. Egyébként fiatal, eleven, szépen eszik.
Kereskedésből került hozzám,
fiatal állat. Adtam a vizéhez "betta balsam" névre hallgató akvárium sót és 28Cra felvettem az akksit.
Igen, rendbe jöhet...
... rákos emberek is gyógyultak már meg ---
" Nem tud lesüllyedni"
Egy betta nem is akar lesüllyedni!!!!
" sokszor lemegy alulra"
Akkor ez mi? Mégis le tud süllyedni?!
"megbújik valami levél alatt"
Ez meg inkább mérgezéses tünet...
Van itt kavarodás, rendesen!
Ki mondta ezt egyáltalán, hogy úszóhólyag problémája van?
Milyen körülmények között van most?
Miért bujkál lent, levelek alatt???? Stressz miatt? Mérgezés miatt? Milyen a vízminőség?
Tevenyereggyártó - igen, ilyen értelmes hozzászólásra vártam, természetesen a legjobb kajákat kapja, arra lennék kíváncsi, hogy valami plusz pl indian almond leaf segít-e vagy felesleges? Te sóznád az akvát, vagy megint csak felesleges? Gyöngy dánió is van benne (ez egy 100 L-es community akksi) ő tudom annyira nem szereti a sót.
Rengeteg bettám volt már, a többieknek üzenem, hogy nem az volt a kérdés pozitív úszóhólyagos-e, mert az. Próbál lent maradni, de nem tud. A saját bettáim mindig csodálatos öreg kort értek meg, de sajnos ezt így kaptam, mert az állatkereskedés nem volt hajlandó foglalni vele. (Green aqua amúgy)
“arra lennék kíváncsi, hogy valami plusz pl indian almond leaf segít-e vagy felesleges? Te sóznád az akvát, vagy megint csak felesleges?”
Ha a kettő közül kellene választani akkor inkább a levél, plusz ha nagyon kemény a vized akkor lágyítsd (bár a dániókból ítélve gondolom már most lágy vizet használsz). A lágyabb, fekete víz mégis csak közelebb van a betta természetes élőhelyéhez, javíthat a közérzetén s némi fertőtlenítő hatása is van.
Persze fertőtlenít a só is, de az inkább keményebb vizet vagy brakkvizet szerető fajoknál jó (pl: elevenszülők), nekik az a komfortos. Más fajokat a só lehet pont stresszelné ami meg ront a helyzeten. Az igaz ,hogy a betta nem kényes kb semmire, na de akkor is.
“Gyöngy dánió is van benne (ez egy 100 L-es community akksi)”
Ebben mondjuk bizonytalan vagyok. Ha azt látod ,hogy jól boldogul a jelenlegi helyén akkor rendben van. Viszont én nem raknék egy beteg halat ekkora társasba. Szerintem jobb lenne egy kisebb, kb 20-40 liter körüli helyre rakni, természetesen teljes felszereléssel meg mindennel. Úgy könnyebb szemmel tartani, tisztán tartani a helyét, szükség esetén gyógyszerezni (pl: legyengült immunrendszer miatt megtámadja valami más is), nem zavarja a többi hal, könnyebben bejárja a kisebb helyet s most amúgy is problémás az úszása stb.
(Csak így a margó szélére egy kis nyelvtanozás 😅 Ha akváriumra utalsz akkor aksi, egy k-val. Az akksi az akkumulátor.)
Szia Tevenyeregygyártó!:)
Igen, lágy a víz, rendes ioncserélttel keverve szoktam lágyítani rajta. Akkor a sót elvetem.
Van egy 20L-es, régen külön voltak a betta abban, de jelenleg teljesen üresen áll, mire elindítom idő, ezért került be a nagyba, 1 napig karanténoztam egy kisebb tartályban, akkor volt sófürdő is neki külön. Az esetleges paraziták miatt.
Egyébként jobban van, mint 2 napja volt, nagyon érdekli a többi hal, próbálja megnézni a bújókat is, ha nem lenne fizikailag korlátozva, nagyon szeretne jobban szétnézni. Itt sok a növény, tud a tetején pihenni, a 20Les most tényleg csutka üres, mert az utóbbi időben minden betta szépen kijött a lakókkal.
Köszönöm, reménykedem!
(Jah igen, aksi :D izgatott voltam)
Gondoltam hátha valakit később érdekel a válasz - 2 hét telt el, teljesen rendbejött a kis hal.
Végül 4 napig külön raktam, és ezt a "betta salt balsam" nevű sót adagoltam a vizébe (Dajana márka), nem tudom segített-e különösebben, de ártani nem ártott.
Utána a többiekkel volt / van, napról napra javult, mára már teljesen szépen úszik, egészségesen viselkedik. 2 hét alatt jött rendben tehát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!