Hogyan lehet megtisztítani az akváriumi belső szűrőt, ha elkezd kissá algásodni, valamint mi miatt algásodik be az eszköz?
Sziasztok!
Az utóbbi időben vettem észre, hogy az akváriumban lévő szűrőmőn megtelepedtek nagyon kemény algák, aprók és nagyon erős és egyszerűen nem tudom, hogyan szedjem le.
Valamint, van egy kis levegőztetem, amin ilyen kis barna csomó (gömb) alakú alga telepedett meg.
Mivel ezek elektronikai eszközök, így nem tudom, hogyan távolítsam el megfelelően , nehogy megsértsem az eszközöket.
A válaszokat előre is köszönöm szépen!
A szűrőt szedd szét, a szivacsban lévő szűrőbaktériumokra kell vigyázni, ezt csak leszívott akvárium vízben nyomkodd ki.
Ezen kívül a tengelyre kell egy kicsit vigyázni, mert néha kerámiából van, elég ellenálló, de azért el tud törni.
Ezen kívül dirib darabra szedheted, rotort, mindent, nyugodtan neki eshetsz híg sósav oldattal, vagy bármivel. Fogkefével, szívószál tisztítóval, vagy amit igényel.
Az elektromos része szigetelt, különben vízbe meríteni se lehetne.
A levegőztető ugyanez, a légpumpa kint van, a benti résznek akármivel neki eshetsz.
A barna színű alga barnaalga lehet, bár az nem annyira gömb alakú, és könnyen lejön.
Sajnos, valószínűbb, hogy barna színű ecsetalga, ha ennyire makacs.
Hát, azzal lesznek gondok. Hypóval lejön a nagyja (csak nehogy keveredjen sósavval, vagy bármi savassal!!!) de igazából az okot kéne kinyomozni, mitől kezdett elszaporodni.
Ha még csak a szűrő/levegőztető algás, az kisebb gond, ott több az O2, vonzza az algákat. DE az ecsetalga meg tudja fertőzni az egész aksit, és szinte kiirthatatlan.
Keress rá külön, mert elég nagy témakör, sokaknak okozott bosszúságot, van rá néhány "recept" de minden akvárium más, szóval lehet, hogy ami az egyiknél működik, az a másiknál kevésbé.
Hogy mi okozza, ahhoz kb. minden infó kéne az aksiról, általánosságban a vízminőség javítása, és a növény konkurencia vissza tudja szorítani a további szaporodását. De a kiirtásához ez nem elég. A már meglévőt kb. csak fizikailag lehet kiirtani, de még úgy is előfordul, hogy tereptárgyakon ott marad a nyoma.
Az algásodás jellemzően valamilyen egyensúlyzavarnak a tünete, szóval a kiváltó okot kell megkeresni s megszüntetni. Nem árt pontosan beazonosítani az algákat mert mindegyik valami mást szeret.
Tehát írj le mindent az akváriumról, például hány literes; milyen szűrés (típus, márka, mikor hogyan takarítod stb); vízcserék mikor mennyi hogyan; növényzet; hány hal van (pontosan, fajonként); talaj; dekoráció; fény (milyen fényforrás, hány watt vagy lumen, mennyit megy stb); mennyit etetsz s mit; mióta megy a rendszer stb-stb.
Plusz ezeket ajánlom:
[link] , [link] , [link] , [link]
Többek közt az Akvagurun találsz leírást az algákról is.
Elsőnek is szeretném megköszönni a hasznos információkat.
Már 2-3 éve megy ez az akváriumom, de történtek kisebb változások.
Kb. mióta akváriumot cseréltem azóta 1 év alatt legalább 2x szaporodtok el algák a mostani helyzetett beleszámítva.
Az elején nagyon sok hibát elkövettem, mert szörnyen nehéz bevallanom, de főleg a kereskedelemnek az eladóinak a felvilágosításaira hallgattam és miután felfedeztem több facebook csoportot azután jöttem rá, hogy mennyi bolondságot kaptam tőlük.
Visszatérve a jelenlegi akváriumomhoz.
Most egy 100 literes akváriumom van. Amik benne található eszközök, azokat még úgy kaptam egy ismerősömtől, aki megszűntette az akváriumát, így hozta a sors, hogy a halacskáim egy nagyobb akváriumba (100literesbe) költözzenek.
A belső szűrő egy EHEIM Pick Up 160, eddig sose volt vele problémám, sőt kifejezetten tartósabb, mint az előző volt. Mostanában többet takarítom kb. 1-2 hetente, mivel kb. 2-3 hónapja belekerült 2 csiga az akváriumomba és teljesen felborítottak nekem mindent. Elszaporodtok bejutottok a kis csigák a szűrőbe és állandóan eltőmítik. Mostanra már sokkal kevesebb van, de még így is van, hogy megbújik pár darab a szűrőben és még nem találtam megoldást az ügy érdekében.
A vízcserék kb. szintén 1-2 hetente történik. Kb. 20%-ot szoktam leszívni, hogy az aljzatot megtisztítsam és a szűrő szivacsát is a leszűrt vízben szoktam tisztítani.
A növényzetem jelenleg gyér, pontosan a csigák miatt, mert akárhányat veszek nem mindegyik éli túl. Jelenleg csak 3-4 növényem van (EZEN FOGOK VÁLTOZTATNI, MERT TUDOM, HOGY NAGYON FONTOS A NÖVÉNYZET).
Halaim:
- 1 db tapadóharcsa
- 3 db páncélos harcsa
- 3 db black molly
- 2 db rézlazac (egy rokonomtól kaptam, mert ő megakarta szüntetni az akváriumát)
- 3 db fekete tetra
- 3 db arany tetra
- 2 db neonhal (egy rokonomtól kaptam, mert ő megakarta szüntetni az akváriumát)
Jelenleg ennyi halam van. Szeretném bővíteni majd, de előtte szeretném az aljzatomat kicserélni, mert teljesen mellé fogtam a jelenlegivel. És, csak utána szeretném bővíteni az akváriumot.
Az aljzat egy fekete akváriumi aljzatkavics, amivel eddig szörnyű tapasztalataim vannak.
Jelenleg, amilyet szeretnék az homokos aljzat, mert a kisebb akváriumomban még az volt és abban a tapadó harcsám is sokkal jobban érezte magát.
Dekorációm szintén gyér, mert a fél akváriumot elfoglalja egy tengeralattjáró. Akitől kaptam az eszközöket ő csak úgy adta oda teljesen ingyen az egész berendezést, ha használom a tengeralattjárót, így eleget tettem a kérésének (+eléggé hangulatos a tapadó harcsám is szeret megbújni benne).
Fény: Odyssea D600 LED lámpa, 24W kb. 10 órát megy
A tapadó harcsa 2 naponta kap 2 db harcsa eledelt:
A halak mindennap napi 2x kisebb mennyiségben ilyet:
Remélem minden kérdésre és minden információt leírtam.
És, ha valamit elrontok/elrontottam kérlek ne törjetek a fejem felett pálcát, mert mindenki követ el hibákat és mindent próbálok megadni a halaimnak, hogy kényelmessen érezzék magukat az akváriumban és, hogy megfelelően legyenek gondozva.
Előre is köszönöm szépen a segítségeket!
------------------------------
Egyébként, lenne egy, olyan kérdésem, hogy kb. 1 évvel ezelőtt vettem az akváriumban egy törpe karmosbékát és 2 kuli-kuli halat és azóta se hírük se hamvuk. Miután beengedtem őket az akváriumba kb. 2-3 napig láttam őket, azóta teljesen felvannak szívódva.
Esetleg, volt valakinek, ilyen tapasztalata?
“Az elején nagyon sok hibát elkövettem, mert szörnyen nehéz bevallanom, de főleg a kereskedelemnek az eladóinak a felvilágosításaira hallgattam”
Ez elég gyakori hiba. Annak idején én is úgy gondoltam ,hogy ha állatokkal foglalkoznak akkor valamennyire biztos értenek hozza. Hát sajnos sokszor vagy nem vagy direkt félrevezetnek… Mindegy, a lényeg ,hogy belátod a hibákat, kérdezel, változtatni akarsz ami nagyon jó.
“Most egy 100 literes akváriumom van”
Rendben, ez jó méret.
“EHEIM Pick Up 160”
Szerényebb telepítéssel elmegy (tehát ha annyi hal lesz benne mint amit egy max 50-70 literesbe lehetne rakni), persze a 200-as egy fokkal jobb lenne. Egyébként igen, elég megbízható márka. Bár a Pick Up nagy áramlást nem fog csinálni.
“Mostanában többet takarítom kb. 1-2 hetente, mivel kb. 2-3 hónapja belekerült 2 csiga”
Alapjáraton elég csak akkor tisztítani ha már nagyon megrakódott. Ez normális telepítés mellett belsőknél kb 4-5 hetente esedékes.
Ha a csigák túlzottan elszaporodtak akkor az a túletetés jele lehet. Etess kevesebbet, annyit amennyit a halak helyben megesznek. A bomló növényi részeket is szedd ki.
Az algákból amennyit tudsz kézzel szedj le (ha könnyen kivehető tereptárgyakon vannak akkor azokat nyugodtan kiveheted s valami keményebb szivaccsal, dörzsivel lesikálhatod stb. Amíg rendeződnek a helyzetek addig ez is némileg segít. Az üveget lehet tisztítani mágneses vagy pengés algakaparóval).
“A vízcserék kb. szintén 1-2 hetente történik. Kb. 20%-ot szoktam leszívni, hogy az aljzatot megtisztítsam és a szűrő szivacsát is a leszűrt vízben szoktam tisztítani.”
Szerintem ez rendben van. Bár nem ártana legalább egy nitrát (NO3) cseppteszt ,hogy lássuk ennyi tényleg elég-e.
“Jelenleg csak 3-4 növényem van”
Ez nem feltétlenül lenne baj ha abból a 3-4 fajból van sok. Amiket én ajánlani szoktam azok a cryptocoryne- és echinodorus-félék, anubias-félék, mohák, páfrányok, valiznéria, hínárfélék és hasonlók mint az indiai vizicsillag, kocsánynélküli ambúlia, átokhínár, érdes tócsagaz stb, úszó/ lebegő mint a békalencse, kagylótutaj, úszó májmoha, rucaöröm/ salvinia stb.
Csoportokban is kérdezgethetsz hátha akad a közeledben akvarista aki tud adni.
Plusz szárazföldi, vízszerető (!) fajokat is berakhatsz úgy ,hogy csak a gyökeres része van vízben, pl: szobai futóka, pletykafélék és hasonlók; monszterák, buzogányvirágok; csokrosinda/ zöldike stb.
“Halaim:
- 1 db tapadóharcsa
- 3 db páncélos harcsa
- 3 db black molly
- 2 db rézlazac (egy rokonomtól kaptam, mert ő megakarta szüntetni az akváriumát)
- 3 db fekete tetra
- 3 db arany tetra
- 2 db neonhal (egy rokonomtól kaptam, mert ő megakarta szüntetni az akváriumát)”
Na ez így katyvasz! A tapadóharcsa gondolom anci/ acistrus/ közönséges algaevő; az arany tetra meg a fekete tetra egy változata?
Ezt rendbe kell rakni. Vízterhelés szempontjából ez így némileg súrolja az akva határát, kissé sok is a jelenlegi szűrődhöz. A halak igényei szempontjából meg inkább rossz mint jó.
Röviden-tömören az anci, páncélosharcsák és pontylazacok (rézlazac, tetra, neonhal) Dél-Amerikából származnak s kedvelik a lágyabb és savasabb, fekete vizet. A black molly közép-amerikai elevenszülő, a keményebb, picit melegebb vizet szereti. Régóta beakvarizáltak, szóval nem lehetetlen köztes vízben tartani, de nem a legjobb.
Az anci kivételével mind rajhal, harcsákból és mollyból 6-8 a minimum, a többiből inkább 10-12.
Javaslom válassz ki legfeljebb 2 kisebb fajt s abból tarts többet. Például jobb lenne csak 6 páncélosharcsa és 10 neonhal VAGY 10 rézlazac. A többit mihamarabb ajándékozd el.
“Jelenleg, amilyet szeretnék az homokos aljzat”
Oké, rendben. Amire figyelj ,hogy ne legyen rikító fehér, se színezett. Illetve se nem túl apró, sem túl darabos, olyan 0,5-3 mm körüli szemcseméret megteszi. Az aljzatlakók miatt éles szemű zúzalék sem ajánlott.
“Akitől kaptam az eszközöket ő csak úgy adta oda teljesen ingyen az egész berendezést, ha használom a tengeralattjárót”
Esetleg rakhatnád az akva mellé a tengeralattjárót. Amolyan kültéri díszítés. Abba még mindig lehet valamilyen növényt ültetni, mohát rakni stb, amitől kicsit természetesebb hatást kelt s a helyet sem foglalja. Plusz a műdekornak egyéb lehetséges veszélyei is vannak, pl: festék oldódik ki, beszorul egy hal stb.
“Odyssea D600 LED lámpa, 24W”
Oké, ez azért elég normális lámpának tűnik. Könnyebb növények meg kellene éljenek alatta. A 10 óra világítás is mondjuk azt ,hogy rendben. Rendszerint 8-10 óra az ajánlott.
“A halak mindennap napi 2x kisebb mennyiségben ilyet”
Elég naponta egyszer etetni. Sőt, 2 naponta egyszer is elég kellene legyen. Mindenesetre heti legalább 1 koplalónap legyen.
Egyszerre csak annyit adj be amit meg is esznek.
Tápok jók meg minden, de inkább csak kiegészítésnek. Fő eleségük élő vagy fagyasztott állati eredetű cucc legyen mint a fekete és fehér szúnyoglárva, artémia/ sórák, cyclops, vízibolha stb. Illetve kaphatnak puhára főtt/ forrázott zöldeket mint spenót, uborka, cukkini, tök és dinnye héja, sárgarépa stb; zöldeket főleg az anci és molly eszik, de nem árt mindenkit megkínálni mindennel.
“Egyébként, lenne egy, olyan kérdésem, hogy kb. 1 évvel ezelőtt vettem az akváriumban egy törpe karmosbékát és 2 kuli-kuli halat és azóta se hírük se hamvuk.”
A kuli-k nagyon ügyesen rejtőzködnek, de azért 1 év alatt többször is kellett volna lásd. Szerintem elpusztultak a békákkal együtt 🫤 A békákat amúgy is jobb külön tartani mert nagyon esetlenek, oda kell figyelni etetésnél stb.
Jó, hát így nekifutásból a telepítettséget és etetést helyre kell hozni, na meg feltornázni a növénytömeget. Utána lehet komolyabban gondolkodni az algákon, ha még lesznek.
Szerintem ha már úgyis akarsz új talajt akkor valamennyire restartold a rendszert. Szóval egy vödörbe kiveszel akvavizet, bele a halakat s szűrőt (menjen a szűrő).
Az akvából minden mást kiveszel. A régi víz kb felét megmentheted, de nem világ vége ha nem sikerül.
A nagyon csúnya/ algás növényrészeket szedd le, tereptárgyakat alaposabban lesúrolhatod.
Ha akarsz rakhatsz táptalajt vagy gyökértablettákat legalulra, gyökérorientált fajok mint például crypto-k meghálálják, rá mehet az új homok.
Dekornak mehet fák, kövek, esetleg kókuszhéj, kerámia bújók.
Feltöltöd, nem árt vízelőkészítőt nyomni bele, utána növényeket beülteted (vagy fordítva; ahogy neked kényelmes). Utána ha a hőfok stimmel stb akkor kis szoktatással mehetnek a halak, csak annyi amennyi véglegesen lesz, s szűrő vissza.
Kb ennyi, 1-2 napos feladat. Utána az első hetekben inkább keveset etess s több vizet cserélj, pl: 2-3 naponta egy kicsi kaja és heti 1x 30% vagy inkább 2x 15-20% vízcsere. Nagyjából 4-5 hét után lehet fokozatosan átállni picit gyakoribb etetésre és kevesebb vízcserére. Lényeg a fokozatosság és a minden is (nitrogénvegyületek, algák, halak s növények viselkedése stb) figyelése.
Nagyon hálás vagyok a hosszas tanácsokért és az észrevételekért.
Igen, én is azt gondoltam, hogy ott tudnak minden kérdésemre válaszolni, mert eléggé magabiztosak voltak és, azért egy elég nagy kereskedelemnek hívható. Meglepő volt számomra, hogy mindkettő eladó, akikkel találkoztam akkoriban teljesen ellenkezőt mondtak. Szóval valószínűleg az egyik értett is hozzá, mert említette, hogy neki is van otthon, míg a másik csak dolgozott ott.
Mindenképpen megfogadom ezeket a tanácsokat és nagyon remélem, hogy sikeresen ki fogom küszöbölni a mostani hibáimat.
Igazából volt egy hatalmas nagy gyanúm, hogy a halaimmal lesz katyvasz, mert szinte csak csapathalaim vannak, akiknél nincs meg a megfelelő mennyiség.
Igen, Ancim van egyébként egy teljesen közönséges. Ő már a legelső akváriumom kezdete óta velem van.
Egyébként az élő eleséggel már gondolkodtam, hogy ki kellene próbálnom, mert olvastam, hogy a halak is sokkal jobban szeretik, de nagyon tanácstalan vagyok a tárolásban.
Sajnos, nem egyedül élek, így a fagyasztott és a hűtőben tárolt eleségek szóba se jöhetnek nálunk, így esetleg tudnál ajánlani, olyan eleséget, amit nem kell így tárolni? Vagy jobban járok, ha veszek egy mini hűtőt, amiben tárolom?
A növények ajánlását is nagyon szépen köszönöm azokból is befogok szerezni, mert olyan akváriumot szeretnék felépíteni, amiben sok élő növény van.
Még lennének további kérdéseim is, mert nem győzőm leírni, hogy őrülten hálás vagyok, hogy olyan ember válaszát kapom, akinek több tudása van, mint nekem és, aki nem üvölti le a fejem a hibáimért.
Az egyik kérdésem, hogy a halak ajándékozását, hogyan tudnám megoldani? Őszintén én a szállítási nehézségekre gondolok itt, hogy mibe rakjam az utazó halakat?
A másik kérdésem, hogy milyen homokos aljzatot ajánlanál? Mindenképpen fekete talajt akarok vagy valamilyen nagyon sötétet, de nem tudom, hogy melyik márka lenne a legjobb. Nem szeretném elrontani a választásomat.
“Sajnos, nem egyedül élek, így a fagyasztott és a hűtőben tárolt eleségek szóba se jöhetnek nálunk”
Ez biztos? Mert amúgy a fagyasztott kaja nem néz ki undorítóan, szóval nem olyan mint mondjuk kígyósoknál a fagyasztott egér. Ez olyan mintha csokitábla lenne :)) Nálunk is a saját csomagolásán túl egy extra zacskóba volt beletéve s ennyi. Esetleg tegyél egy próbát, nyugtasd meg a nyugtalankodókat ,hogy ez tényleg nem nagy dolog.
Persze használhatsz élőt is. Annak is megvan a művészete. Talán legegyszerűbb a sórák keltetés.
“Az egyik kérdésem, hogy a halak ajándékozását, hogyan tudnám megoldani? Őszintén én a szállítási nehézségekre gondolok itt, hogy mibe rakjam az utazó halakat?”
Vastagabb zacskóba, mint a boltokban. Ha bizonytalan vagy akkor nyugodtan mehet még 1-2 extra zacskó. Víz s levegő mehet fele-fele arányban vagy kicsit több levegővel. Attól függ.
Ilyen nagy melegben jobb ha magad szállítod kocsival vagy az illető megy hozzád kocsival. Tömegközlekedésen elég meleg szokott lenni szóval azt ha lehet kerülném. Hosszabb (több órás) utaknál lehet használni hűtőtáskát. Nyilván nem kell a halakat lefagyasztani, a lényeg ,hogy ne nagyon főjenek fel.
Például Facebook csoportokban tudod meghirdetni. De vigyázz mert pár éve nem szabadna élő állatot hirdetni face-n, szóval először ellenőrizd ,hogy az adott csoportban szoktak-e vagy nem vagy van külön alcsoportja vagy privát csevegő csoportja ilyesmikre. Illetve ne direkten fogalmazz minthogy “eladnám xy halamat”, inkább csak utalgatva, például költözne vagy lakcímet váltana vagy csak egy repülőgép emojival kirakod. Ki hogyan szokta.
“A másik kérdésem, hogy milyen homokos aljzatot ajánlanál? Mindenképpen fekete talajt akarok vagy valamilyen nagyon sötétet”
Őszintén szerintem legegyszerűbb a sima sóder, de az általában nem éppen fekete, hanem csak szürke.
Ami feketébb az a bazalt, de annál figyelj oda ,hogy hengerelt legyen. A nem hengerelt éles szemcséjű ami árt a talajlakóknak s a növényeknek sem a legjobb.
Ha kicsit “növénybarátibb” talaj érdekel akkor ott a Manado Dark, ez a manado sötét változata. A manado keményítheti a vizet az első hetekben-hónapokban, de kb ennyi. Egyébként könnyű, agyagos talaj.
Ott a szintén népszerű Aquasoil, de ez nem teljesen inert. Vannak benne tápanyagok, beleszól a tápanyagszintekbe stb.
Meg még megemlíteném azt is ,hogy mondjuk a fekete homok csak felül lesz egy rétegben s alatta másmilyen aljzat ami kedvezőbb a növényeknek. Ez akkor is jó ha olyan tetszik meg ami drágább s nem akarsz belőle 10-20… liternyit venni.
Összeszedtem pár linket alzatokról amik működhetnek:
Sajnos, tényleg nem annyira megoldható, teljesen elzárkoznak ettől :/
De, mindenképpen kifogok majd találni az idő haladtával valamit, mert szeretném jól táplálni a halaimat.
Nagyon szépen köszönöm a linkeket és a sok segítséget!
Hálám örökre üldözni fog! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!