Egy kisebb (hal) akvárium sok áramköltséggel jár?
Gondolkozok, hogy veszek egyet a lakásomba, de nem vagyok tisztába az energiaszükségletekkel. Mióta van ez a rezsitörvény ezért próbálok a kereten belül maradni. Kisebb akvárium sokat dobna a havi rezsiköltségen?
Mondjuk egy 1x1 méteres.
9-es, azért annyi bonyolult nem lett, csak a világ fejlődik. Pl. fél méteres láncon is egyre kevesebben tartanak kutyát, egész életükben, pedig azok is milyen jól elvoltak úgy "anno".
Valahogy kezd kimenni a divatból az állatkínzás.
#9!
"Fűtèst nem ismertük, a levegőztetők napi pár órát mentek."
Hogy trópusi állatoknál nem ismerted a fűtőt, az a te szegénységi bizonyítványod, de hogy nem ismered a szűrés és a levegőztetés funkcióit, különbségeit, és nélkülözésük következményeit, az felveti a kérdést, hogy akkor miért érzel késztetést válaszadásra, ebben a témakörben! Inkább kérdezned kéne...
Ne izgulj, '75 környèkèn mások voltak. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Nálunk vízcsere volt, ès 5Ft volt egy guppi egymás között, a boltba duplája.
A hiányos tudásunktól függetlenül jól szaporodtak a halak. Nem tudom akkoriban honnan tettèl volna szert mai tudásra :)) (sehonnan!!!) A fűtès amúgy sem èrt volna semmit, (ha kaptál volna)mert hideg volt benn, akkor biza se fűtès nem volt, se villany időnkènt napokig a lakásokba.
Jó, hát ha nagyon szőrszálazni akarunk akkor lehetséges összerakni olyan akvát amiben nincs szűrő (mint gép) s fűtő. Kb az egyetlen elektronika a világítás lesz, bár én még így is ajánlok minimum egy powerhead-et. Viszont egy ilyen kivitelezése nem kezdő szint és kb negyed annyi hal mehet bele (már ha alkalmas lesz halaknak s nem csak kisebb gerincteleneknek) mint amennyi egy normális szűrővel mehetne. Na meg ugye a hőfok és az évközti hőingadozás további nehezítő tényező. Mivel az év szinte felében rendszerint hűvösebb van ezért kimondottan trópusi, melegvízi fajok nehezen jöhetnek szóba.
Ez főleg azért nagy falat mert érteni kell többek közt a növényekhez mert gépi szűrő híján rájuk van bízva a szűrés nagyja. Persze amúgy is el kell majd merülni a növények világában, de egy ilyen akvánál fokozott figyelmet igényel ez. Szóval muszáj dús, egészséges növényzet. Ha ilyenre vetemednél akkor tudom ajánlani szárazföldi növények bevetését is. Gyökerük a vízben, leveles részük levegőben, amolyan paludárium vagy akvapónia szerűen. Jók ilyenre a szobai futóka, hálóslevél/ fittonia, pletykafélék, buzogányvirágok, monszterafélék, vitorlavirágok stb.
Plusz úszó növények is hasznosak és könnyen tarthatóak mint a békalencse, kagylótutaj, rucaöröm/ salvinia stb.
Szóval nem muszáj csak víz alatti növényzetre korlátozódni. Sőt, az akváriumi növények úgy 90%-a képes kinőni a vízből s emers formát ölteni, szóval ha úgy jobban tetszik akkor így is felhasználhatóak.
Ajánlom:
[link] , [link] , [link] , [link]
Ha még minimálisabbra akarod fogni a dolgot akkor csinálj egy zárt mini ökoszisztémát. Lényegében egy valamilyen befőttesüvegbe vagy bármilyen zárható, átlátszó tartályba raksz tóból/ folyóból aljzatot, vizet, némi valamilyen vízinövényt s lezárod. Persze meg lehet csinálni szárazföldi dolgokkal is. Kirakod világos helyre (de ne érje közvetlen napfény) s figyeled a hetek-hónapok múlásával mi történik. Viszont halak azok nem lesznek :/ Nem feltétlenül egy szemet kápráztató szobadísz. Inkább az a varázsa ,hogy hagyod magában és figyeled hogyan alakulnak a dolgok.
Ha esetleg ez érdekel téged vagy bárki mást akkor tudom ajánlani Life in jars? és Homemade ecosystems YouTube csatornákat. Előbbi főleg ilyenekkel foglalkozik, utóbbi inkább terráriumos.
Igen, tengeri akváriumhoz is kell gógyi.
Ha nem akarsz növényeket akkor tartcs afrikai sügereket. Persze azoknak nem elég egy 54 literes akvárium. Bár én a sokcsíkú csigasügereket tartottam ideiglenesen akkorában. Jófej kis halak, állandóan ásnak, pörögnek mint a bádoglavór a betonon.
De jól hangzik, ez a sügeres :D
Én szeretnék növényeket is.
Szegeden van egy jo akvarisztikás kisállatbolt, majd oda benézek.
Nagyon sokféle dolgot lehet náluk kapni, én szeretnék vmi egzotikus halakat vagy amik szépek különlegesek, nöyvények ugyanigy
Tájékozódj alaposan mielőtt bemész egy boltba!
Olvass el néhány akvarisztikával foglalkozó könyvet! Kértedd itt a gyakorin is ha szeretnél.
A boltban minden szart rádtuknálnak ami ott áll már évek óta a sarokban és senkinek sem kell. Így csak kinszenvedés lesz az akváriumozás és hamar el fog menni a kedved!
Hát, azért ez brutálisan képes ám megnövelni a költségvetést!
Egy normális tengeri aksi, bőven milliós tétel, plusz jópár hónap intenzív tanulás, mire az alapokkal tisztában leszel.
A növényezéssel is el lehet szállni!
Minél igényesebbek, annál több fény kell nekik, egy komoly növényes akváriumhoz minimum kell literenként 1 watt világítás, ami annyira érzékennyé teszi a rendszert az algásodás szempontjából, hogy ezt ellensúlyozandó , többszörösen túl kell biztosítani a szűrést, még egy kis akváriumhoz is elengedhetetlen a külső szűrő.
Plusz a vízkeménység is jó eséllyel problémát fog okozni, mert a magyar víz túl kemény a kényesebb növényeknek, úgyhogy akkor oda RO szűrő is kell.
Plusz ilyen intenzív fotoszintézishez messze nem elég a vízben oldott CO2, úgyhogy nagy nyomású, palackos CO2 rendszert kell használnod az igényesebb növényekhez. Az ilyenekre csak úgy repülnek a 30-50-100 ezrek, a rendszer nagyságától függően.
Szerintem lépjél hátra vagy kettőt, ismerd meg az irányzatokat, tedd tisztába, hogy mit akarsz, mennyit szánsz rá, kezdeti költségnek, és fenntartási költségnek, mert ezzel a kezdeti lelkesedéssel könnyen túllőhetsz a célon.
Ne egyes halakba, meg növényekbe gondolkozz, hanem egy összhangban lévő fenntartható rendszeren, amit egyensúlyban tudsz tartani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!