Mennyire drága fenntartani egy akváriumot halakkal?
Sokmindentől függ ez. De alapvetően a kezdeti beruházás nagy költség (van amit használtan jól ki tudsz fogni) de nekem miután minden meglett, 1-2 ritka estben 3 hetente egy fél órás munka volt a 20%os vízcsere és üvegpucolás. (110 literes aksi)
Külső szűtőr fél évente egyszer pucoltam ki, az kb egy 1-2 órás meló volt.
Olyanokra hallgass csak akiknek van akváriuma, aki csak mondja hogy mi jár vele de közben azt se tudja mi a GH-KH vagy a biológiai szűrés azokat hagyjad.
Meg kellene határozni mit szeretnél. Képeket linkelj légyszi és behatároljuk akár a költségeket is.
Havi szinten nekem 2-3 ezer ft volt a 0-24 órás szűrés napi 10 óra led, 100 W-os fűtéssel.
Hűha nagyon szépen köszönöm ezt a hosszú és tartalmas választ . Sok olyan dolgot leírtal amire egylatan nem is gondoltam volna.
Előttem kb annyi van hogy hal+akvárium+víz + kaja :D
Beszállok én is s idemásolom egy korábbi válaszomat, hátha segít (eredetileg egy bettás kérdésnél volt):
“Felvázolok nagyvonalakban egy hirtelen elképzelt “minimális aksit”. Minimum 30-40 liter, de tökéletes egy standard 54-es is. Minél nagyobb annál stabilabb. Kezdőknek én inkább 60-80 liter körül ajánlom.
Világítás színhőmérsékletre kb 6500 kelvin és erőségben 20-40 lm/l (lumen osztva liter) körül. Wattban (így fénycsöveknél lehet számolni, LED-eknél inkább lumenben) ugyan ez kb 0,3-0,4 w/l. Ez közepes fényerő, illik legalább ennyi ,hogy kicsit több növényfajt tarthass mint amennyit egy átlag asztalos egy kezén meg tud számolni.
Naponta úgy ~8 órát kell világítson, érdemes időkapcsolót venni.
Szűrőkből rengeteg van s ha nem akarod ,hogy a helyet foglalja akkor akasztós vagy valamilyen egyszerűbb külső megoldás, pl: némi barkácsolással egy oldalpolcos. Ha nem probléma akkor belső szűrő. A lényegibb rész ,hogy a gyári ajánlás alsó határa számít, pl: ha egy szűrőnek a gyári ajánlása 60-120 liter akkor az ~60 litert tud megszűrni.
Aljzatnak jó a rostált sóder, gyöngykavics, kvarchomok stb. Kerüld a színezett vackokat.
Dekornak leginkább a boltban kapható kövek-fák, kókuszhéj stb. Itt is törekedj a természetes dolgokra s ne a műanyag izéket vedd meg. Ami “nem természetes” de jó azok a kerámia bújók.
Növényzetnek kezdőknek jók a cryptocoryne- és echinodorus-félék, anubias-félék, mohák, páfrányok, valiznéria, hínárfélék és hasonlók mint az indiai vizicsillag, kocsánynélküli ambúlia, átokhínár, érdes tócsagaz stb, úszó/ lebegő mint a békalencse, kagylótutaj, úszó májmoha stb.
Így járatod a rendszer minimum 3-4 hétig s közben szorgalmasan olvasod a szakoldalakat (célszerű már előtte nekilátni olvasni). Utána ha minden rendben akkor jöhetnek a halak. Ami “kicsi-színes-nem szaporodik-könnyen tartható” az leginkább 4-6 hím guppi, akár endler akár szivárványos (akvárium méretétől s szűréstől függően akár kicsit több). Persze sok faj van ami kezdőknek jó.
Illetve ezeket ajánlom:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Ennyi mindenre én nem is gondoltam.
Ment a zöld mindenkinek. Köszönöm 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!