Garnélás-növényes akváriumban is ugyan úgy és annyit kell vizet cserélni, mint egy hagyományos halas akváriumban, vagy lehet kevesebbet?
De a víz is kevesebb, a szűrő is kisebb, ezért az egész egység stabilitása jóval ingatagabb. Én nem spórolnám el, mert nincs értelme.
Milyen különbséget jelenthet a kevesebb csere? Heti 3 litert, vagy 5-öt?
Az havonta 20 liter megspórolt víz. 1 év alatt kb negyed köbméter. Az kb 140 forint.
Az havonta 12 forint.
Vagy sok vele a munka? Hát azt se nagyon hiszem. Azt meg pláne nem hiszem, hogy ritkább vízcserékkel kevesebb lenne a munka, mert ha ritkítod a vízcserét, felgyűlik a mulm az aljzatban, és legközelebb akkor több idő aljzatporszívózni.
Egyébként a növények mennyiségétől, egészségétől, növekedési ütemétől függően, jogos lehet az elképzelésed, ha a vízparamétereket nézzük.
Nem feltétlen lustaságról van szó az ilyen kérdéseknél szerintem, ha ritkábban is lehet vízcserét csinálni, az élőlények nyugalmát is ritkábban zavarja az ember.
Persze ha indokolt, indokolt.
3-mas, viszont azt is kalkuláld bele, hogy ha gyakoribb az ember közvetlen közelsége, (metszés, porszívózás, stb) az állatok megszokják.
Mondjuk a garnélák elég primitívek a megszokáshoz, viszont ugyanennyire primitívek ahhoz is, hogy halálra stresszelnék magukat. :)
Na mindegy, az biztos, hogy én pl nyugodt mozdulatokkal bármit csinálhatok a vízben, már nem zökkentem ki a halakat a nyugalmukból.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!