Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért így számolja a Tropica...

Miért így számolja a Tropica a fényerőt?

Figyelt kérdés
Szóval szerintük, 0,5w/l t5=20 lumen/liter. Holott ha józan paraszti ésszel kiszámoljuk, legyen ez egy 48literes akvárium 0,5w/l 24w t5 (1850lumen) az pedig közel 40 lumen/liter. Nem értem :/
2020. dec. 13. 22:01
1 2
 1/13 Zöldfülű Törpe ***** válasza:
56%

Lehet, hogy kicsit belekutyulódtál. Igazából én sem nagyon értem, hogy mit zagyválsz, de mindegy...

Szóval létezik T5 fénycső, aminek a fogyasztása számít, ezeknél számolunk w/l-ben.

Létezik LED, ennél nézzük a lument, itt a wattal nem foglalkozunk.

Az szokott bekavarni, hogy létezik olyan fénycső, melynek foglalata T5, de a fényforrás LED. Ennél is a lument nézzük.

A fényerő minden esetben legalább 6500Kelvin, ez az ideális a növények számára. Persze, lehet több, de az már high-tech felé hajlik. Kevesebb ne nagyon legyen, max. 6000k-ig lehet lemenni.

Tuti kihagytam valamit, majd kijavítanak a többiek.

2020. dec. 13. 23:49
 2/13 A kérdező kommentje:

Légyszi ha már ilyen alpári stílusban válaszolsz, legalább legyen mögötte tudás is.

Először is nem csak a ledeknél nézzük a lument, hanem gyakorlatilag az összes fényforrásnál lehet mert sokkal pontosabb értéket ad mint a w/l.

És attól hogy te nem ismered, attól még létezik.

A Kelvin pedig nem fényerőt mutat hanem a színhőmérsékletet.

És tisztában vagyok vele milyen a sima fénycső és milyen a ledes.

A kérdésem olyan emberek felé irányult akik kenik vágják a témát, nem hozzád, aki idebüfögsz valamit bunkó stílusban.

2020. dec. 14. 01:45
 3/13 Norbig ***** válasza:
100%

Jól számoltál,low-tech vonalon 0,3-0,5W/l-el szoktak operálni.

Ez lumenre átszámolva 20-40 lumen/l-re jön ki.

Tehát a 40lumen/liter az már egy erős low-tech fèny,co2 beoldás nèlkül ez szokott lenni a plafon.

2020. dec. 14. 11:33
 4/13 A kérdező kommentje:

Azért zavarodtam kicsit össze, mert a Tropica oldalán az van hogy:

Easy növények 10-20 lumen/l

Medium 20-40

Advanced 40<

És ők azt írják, hogy 0,5w/l fény, T5 fénycső esetében 20 lumen/litert jelent. És 1w/l fény szerintük 40 lumen/liter. Holott ha én magamnak kiszámolom ugye a 48literes akváriumi példával élve akkor ott 0,5w/l az közel 40lumen/liter.

2020. dec. 14. 13:29
 5/13 A kérdező kommentje:
"(20 lumens corresponding to 0.5 watt T5 tube per litre, 40 lumens corresponding approximately to 1 watt T5/litre.)"
2020. dec. 14. 13:32
 6/13 anonim ***** válasza:

Nekem 54 liter felett 24watt/2000lumen led van, ami 0.45wpl ami nálam 37lument jelent literenként.

Egy jó t5 fénycső is tud 80lumen/watt értéket, csak a led irányítottabb. A hagyományos fénycsőhöz érdemes fényterelőt venni, úgy jobban ki lehet használni. De ez a 0.5wpl is csak egy általános érték, nem csak a liter számít, hanem az akvárium alapterülete is, de ez már mélyvíz.

2020. dec. 14. 13:54
 7/13 Salx Narval ***** válasza:
100%
A vízoszlop magassága a legfontosabb tényező, pláne talajtakaró növényzet esetén. Te számoltál jól de nekik van igazuk.:D Ha ezt a fényerőt talajszinten elakarod érni bizony kell még egy cső, ha nincs ilyen növényed akkor nyilván nincs rá szükség.
2020. dec. 16. 03:57
 8/13 anonim ***** válasza:
7-es úgy tudom, ez csak akkor érvényes, ha 45cm-nél magasabb az akvárium.
2020. dec. 16. 13:25
 9/13 A kérdező kommentje:

Nem vagyok ennyire mániákus, ez nekem csak azért fontos, mert az ő leírásaik alapján választottam ki a növényeimet, így az ő fura számítási rendszerükhöz vagyok kénytelen alkalmazkodni.

Most úgy néz ki, hogy adott a 63 literes akvárium, benne manado dark 5cm-en, alatta 1cm virágföld, egy eheim biopower 160-as, meg egy kis diversa belső szűrő a vízforgatás miatt, brutális literszámot tud ahhoz képest milyen kicsi. Mondjuk biológiai szűrésre nem is jó, de annak ott az eheim.

2x18w t8 6500k NEM akvarisztikai hanem sima fénycső, Ludwigia repenssel, crypto wendtiikkel és hygrophila polysperma növénykékkel. Némi Tropica specialized táppal, remélhetőleg siker lesz :)

2020. dec. 16. 14:31
 10/13 Norbig ***** válasza:

3-mas vagyok

Ez egy ránèzèsre hibátlan összeállítás,szerintem szèpek lesznek,mèg igènyesebb növènyek is megmaradnának így,esetleg kezdèsnek mèg a limnophila sessiliflora-t javasolnám,ő is könnyen tartható fajta.

Algamentes,sok sikert! :)

2020. dec. 16. 15:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!