Halat 2 literben legálisan?
Ez áll egy webshopban:
Marina Betta Kit Modern Art miniakvárium 2L
„A hatályos állatvédelmi kormányrendeletnek megfelelően, max. 2cm tesméretet meg nem haladó halaknak, vagy karanténozásra ajánlott termék.”
Lemaradtam egy rendeletről vagy durva fogyasztói félrevezetésről - ideértve a sziámi testméretét és a gerinces állatok esetét is - van szó?
30 l alatt tilos gerinces állatot tartani, nincs semmilyen más rendelet/törvény ami ezt felül írja.
Karanténozáshoz viszont kisebb halaknak jó lehet, ahogy a leírása is írja.
4. Itt van minden leírva, a halas rész a végefelé van táblázatban leírva, hogy 1 cm halnak 1 l víz a minimum.
Tehát az itt gyakran hangoztatott "30 liter alatt gerences..." az egy kitaláció.
Ésszerűtlen is lenne megkövetelni, hogy legalább 30 literben keltessem az ikrákat.
"c) gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban,
d) gerinces állat kifejlett egyedét 30 liternél kisebb űrtartalmú térben
tartani."
Amit belinkeltem az 5. válaszban ott írja.
Amúgy ikrákat lehet kisebb akvában is keltetni, itt kifejlett állatról van szó!
Ami az 1 cm/hal részt illeti „A kedvtelésből tartott állatok minimális elhelyezési feltételei az állatkereskedésben” alcím alatt található, tehát távolról sem az otthoni akvarisztikára vonatkozik. Arra a min 30 literes gerinces rész (14. § ) utal. Másrészt mivel egy felnőtt betta jóval 2 centi felett van, még így sem stimmel. Javítsatok ki, ha valamit félreértelmeztem.
A fentiek alapján kérdezném, hogy mennyire érdemes egy fogyasztóvédelmi panasszal (és nem titkolt állatvédelmi szándékkal) előrukkolni hasonló ügyben? Esetleg próbálkozott már valaki? Avagy az ilyen piszlicsáré ügyek eltűnnek a hivatali bürokrácia útvesztőjében?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!